Byta signaltråd – Limma värja - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Byta signaltråd – Limma värja

Byta signaltråd – Limma värja

Det går alldeles utmärkt att återanvända de delar som fortfarande fungerar och bara byta ut de trasiga.

Exemplet nedan av Philip Husberg från A6 hemsida visar en värja vars signaltråd gått sönder, med följden att vapnet ofta jordade när spetsen trycktes in. Alltså registrerades ingen poäng trots giltig träff. Men exemplet skulle lika gärna kunna gälla en ny klinga utan tråd, förutom rengöringsdelen.

Demontering
Plocka isär din värja. Verktyg som kan vara bra att ha är 6mm fast nyckel eller mindre skiftnyckel till spetsens hylsa, insexnyckel för handtaget, större flat skruvmejsel till kontaktskruvarna och en miniskruvmejsel till miniskruvarna till själva spetsen, tändsticka eller tunn träpinne, slippapper, liten avbitartång eller sax, elektrisk multimeter – samt tålamod.

Skruva av spetsen. Den kan sitta hårt men det är bara att ta i. Du behöver inte vara rädd om tråden som går in i spetsen, för den ska ändå bytas.

Lossa anslutna trådar i skålens kontakt och lossa handtaget från den gängade delen av klingan, kallad tången. Nu ska alla delar vara lösa, men särskilt kavelhandtag kan sitta hårt på tången, så använd gärna en tving eller skruvstäd om det är möjligt.

Behåll alla lösa delar som du ska återanvända, inkl de tunna ”isolerslangar” som sitter på signaltrådarna uppe vid skålen.

Dra nu av den gamla signaltråden från klingan.

 

 

Rengöring
Om du ska återanvända klingan så måste alla gamla limrester från den gamla signaltråden tas bort. Beroende på vilket lim som använts tidigare så kan det gamla limmet lösas upp med olika lösningsmedel. Aceton brukar rekommenderas, men även kemiskt ren bensin kan fungera bra. Båda kräver att du har god ventilation och är försiktig när det gäller eld. Båda vätskorna är mycket brandfarliga!

Det går också att skrapa eller slipa bort gamla limrester. I exemplet har jag skrapat med en vass skruvmejsel och slipat rent med ett slippapper.

Om du ska använda en ny klinga kan det behövas torka bort det fett som ev klingan är insmord med för att förhindra att den rostar. Nån form av avfettning fungerar bra till detta. Ev kan du också behöva bocka till tången om du vill ha nån annan vinkel än helt rak.

Montera ny signaltråd
Plocka isär spetsen med en tändsticka eller en liten skruvmejsel, peta ut den gamla signalkontakten bakifrån (från det håll klingan gängades på).

Trä igenom den nya tråden i hylsan.

Tryck försiktigt i kontakten med träpinnen eller tändstickan så den sitter rakt i hylsan.

Gänga nu försiktigt på hylsan på klingan. Se till att trådarna löper fritt i den springa som finns genom gängorna på klingans spets. Tråden får inte komma i kläm eller fastna.

Dra åt hylsan ordentligt på klingans spets med en nyckel. En del förordar lim eller gänglås för att få spetshylsan att sitta ordentligt, men det går också att bara dra åt ordentligt.

Tryck till kontakten igen så den bottnar ordentligt i hylsan men inte så hårt så du riskerar deformera plasten.

Fixera klingan i en båge
Se till att klingan på nåt sätt sitter stabilt i bordet eller liknande du jobbar på. Ett skruvstäd är lättast att använda men också en tving kan fungera om du hittar nåt lodrätt att fixera fast klingans nedersta del med.

Böj nu klingan ganska kraftigt framåt, neråt.

Fäst spetsen i nån lina eller liknande och se till att den inte kan lossna. Du vill inte ha en klinga som plötsligt far upp och slår dig i ansiktet!

Applicera lim
Jag brukar använda snabblim, eller superlim som det också kallas, ett som är lite flexibelt även när det torkat. Klingan ska ju kunna böjas utan att limmet spricker eller lossnar. Finns billigt på Biltema eller Clas Ohlson och fungerar hur bra som helst.

Stryk på ett lagom lager lim direkt i klingans mittskåra. Låt signaltråden hänga bredvid så länge. Lagom betyder att det ligger en 2-3 mm bred sträng längs med hela klingan – utom de sista 10 cm närmast handtaget. Vi kommer till varför lite senare. Spara också ett par millimeter närmast hylsan utan för mycket eller något lim.

En del föredrar att använda kontaktlim, men kontaktlim ska egentligen användas på två plana ytor som pressas ihop under en kvart- tjugo minuter. Dessutom är det segt och kladdigt, och det finns som sagt elastiskt snabblim också.

Placera tråden i limmet
Ta nu tråden, eller trådparet som det ju egentligen är, och sträck ut den så den är rak och inte har några böjar eller knyckar längs med längden. Dra mellan fingrarna för att släta ut ev ojämnheter. Se till att tråden inte är tvinnad, utan ligger parallellt parvis hela vägen.

Lägg nu tråden i limsträngen, uppifrån och ner, och sträck tråden ordentligt så den så rakt som möjligt går ner i limmet hela vägen. Poängen är alltså att limmet ska ligga emellan tråden och klingan – inte ovanpå tråden.

Håll tråden sträckt 20-30 sekunder.

Stryk bort allt överflödigt lim med en tygbit längs med tråden i skåran. Använd inte papper, det fastnar bara.

Ev kan du behöva justera tråden nånstans längs vägen om den hamnat snett eller böjt sig. Peta försiktigt med baksidan på en tändsticka eller en trubbig träpinne.

Nu ska tråden sitta fast mot klingan hela vägen, utom de sista 10 cm, och det ska finnas ett jättetunt blankt lager lim som glänser ovanpå tråden – inte mer än så.

Nu kan du släppa tråden och förhoppningsvis har du vare sig limmat fast några fingrar eller fått för mycket lim på dig själv.
Ta nu en paus i en kvart och låt limmet torka.

Limma sista biten
De nedersta 10 cm lämnades olimmat första vändan. Det är svårt att hålla i och sträcka hela tråden rakt, och att samtidigt få den sista biten att ligga an ordentligt mot klingan. Därför tar vi den efteråt när nu största delen av tråden sitter som den ska.

Applicera lim på samma sätt som tidigare på sista biten av klingan, och en liten bit in i springan mot sista delen av klingan.
Lägg emot tråden och försök sträcka så gott det går. Ofta får man här peta ner tråden med stickan/pinnen så den fäster ända in.

Låt torka igen.

 

Isolera trådarna
Trä på isoleringsslangarna på trådändarna. Detta ska bl a skydda trådarna från att klämmas eller skavas sönder vid monteringen och när man drar åt handtaget mot skålen och tången.

Det är också tvunget att isolera trådarna.
Dra isoleringen fram så långt att de precis når igenom skålens främre kant. Placera den ena över den andra och tryck ner i springan.

 

 

Montera
Trä på skålen, justera så den sitter rätt (vänster-/högerhänt).

Trä sen på kontakten. Trådarna ska du trä igenom parallellt med tången. Här kan du också passa på att trä in trådarna genom den lilla kanal som finns i kontakten upp mot kontaktskruvarna. Med handtaget fastskruvat så är det mycket svårare att komma åt.

Har du pistolgrepp så är det sen dags för filten/plastskyddet. Den går inte att trä på efter handtaget.
Har du däremot kavelhandtag kan du vänta med filten om du vill. Jag tycker det är lättare att få riktig stadga i handtaget om inget sitter emellan handtaget och kontaktplattan/skålen.

Trä nu på handtaget och för det nästan ända in mot skålen. Vik upp trådarna/kablarna så de passas in i det lilla utrymme som finns på ovansidan av handtaget. De får alltså inte klämmas mellan handtaget och den andra ytan när du börjar skruva fast handtaget.

Dra fast ditt handtag med antingen hylsan eller pommel beroende på vilken typ av handtag du har.

Ta bort isoleringen och koppla trådarna
För att kunna koppla trådarna till kontakten i skålen måste man få bort dels vinylisoleringen, dels den lackyta som sitter under och skyddar koppartråden.

Börja med att kapa till lagom längd – inte för korta.
Vissa rekommenderar att bränna bort skyddet, men koppar har en tendens att bli stelare efter att blivit uppvärmt – alltså sprödare och lättare att dra av.

Så ett annat sätt är helt enkelt att med en bit slippapper dra av de två lagren skydd. Kläm ihop runt tråden och dra bara rakt ut ett par gånger.

Kontrollera att det är ordentlig kontaktyta.

Trådarna ska dras upp genom en ”kanal” i kontakten. Isoleringen ska följa med hela vägen upp till skruvarna.

Vira koppartråden medsols runt varsin kontaktskruv, skruva åt.

Kontrollera och justera
Montera ihop spetsen. Kontrollera funktionen.
Kontrollera att ingen av kontaktskruvarna som har anslutna trådar får kontakt med jordanslutningen eller värjans metalldelar, vare sig då spetsen är intryckt eller annars.

Skulle det vara så är troligen tråden eller kontakten i spetsen sargad – och det är bara att börja om.

Justera slutligen spetsen med bladmått så den inte ger utslag vid 0.5 mm eller tjockare.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?