Svensk florett 2013 - 2014 - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Svensk florett 2013 – 2014

Svensk florett 2013 – 2014

Standard bild, fäktsköld

Förra helgen var det 18 svenska kadetter på plats i Manchester och ECC-premiären.

Att vi numer har en så stor trupp är enormt glädjande. Vi börjar bli fler och vi börjar bli en smula starkare. Fler fäktare som tävlar mer internationellt och bygger upp rutin är väldigt positiva besked för svensk fäktning.

Under den senaste veckan har vi fått besked från SOK att 11 av de 16 fäktare som förbundet nominerade till Youth Olympic Camp blivit uttagna till lägret i slutet av oktober. Flera av dessa är florettfäktare. Ett annat styrkebesked var naturligtvis att det från början var många som sökte till lägret och Utmanarprogrammet. Det vittnar om en ny ambitionsnivå i svensk florettfäktning och kanske inom svensk fäktning i allmänhet. 

En annan faktor är att vi under de senaste åren sett en professionalisering av det svenska tränarkollegiet inom både värja och florett. Idag finns det genom Tomasz Goral och Alexandr Siniak två tränare som arbetar heltid med florett i Stockholm. I Göteborg har Henrik Lundegard och jag själv varsin heltidstjänst. I Malmö verkar Dmitri Li, visserligen inte på full heltid men likväl som anställd. Utöver dessa har vi alla de ledare som under mycket lång tid funnits med som stöttepelare och mentorer inom svensk fäktning i allmänhet och inom svensk florett i synnerhet; Andrzej Kanikowski i Kalmar, Orvar Jönsson i Malmö, Csaba Ban Wrabel i Helsingborg, Thomas och Peter Åkerberg och Max Hellström i Stockholm.

Och det slutar inte där. Dels finns det representanter för en ung generation ideella ledare genom t.ex. Larisa Dordevic i Helsingborg och Johan Wertsén i Göteborg, dels finns det gamla storheter som återvänt i egenskap av föräldrar och tränare med Ola Kajbjer som främsta exempel. Svensk fäktning har idag alla förutsättningar att bygga stabilt och gediget och det förefaller som om många vill vara med och göra just det.

Nedan kommer lite mer konkret information kring vad som ligger närmast i tid och som rör många av oss.  

Träningsläger 

Förutom de tävlingar som ingår i uttagningssystemet till EM och VM för såväl kadetter, juniorer som seniorer har vi i år även två obligatoriska träningsläger. Tanken med att göra träningslägren obligatoriska är att poängtera vikten av att bygga ihop lagkänslan inom en framväxande landslagstrupp och att ge naturliga tillfällen för ledarna att ses och jobba ihop sig på ett bättre sätt. Det kommer finnas fäktare som har svårt att närvara på båda lägren (Köpenhamn under vecka 44 och Göteborg i mellandagarna). Exakt hur vi skall hantera situationer kring uttagningar om två fäktare ligger på samma poäng och där en deltagit på de obligatoriska lägren och den andra kanske missat ett är inte glasklart. Klart är att poängen på uttagningslistan är det primära. Inför nästa säsong behöver vi diskutera mer precisa riktlinjer.

Klart är dock att lägren är viktiga. Förra året lyckades vi få den mycket duktiga tjeckiske fäktaren Alexander Choupenitch att delta på mellandagslägret i Göteborg. I år ser det ut som om vi får besök av det danska landslaget, en del britter och möjligen ytterligare ett par utländska fäktare. Kort sagt ett tillfälle med god tillgång till nyttig sparring.

Vad gäller lägret i Köpenhamn börjar vi på eftermiddag/kväll måndagen den 28 oktober och slutar torsdagen den 31 oktober efter lunch. Vi bor billigt på Hellerups Fäktklubb och det mesta av träningen kommer att äga rum på Trekanten. Vi försöker samordna en resa från Stockholm till Köpenhamn eftersom de sju fäktarna som skall till Youth Olympic Camp under helgen inte är klara förrän på söndagen.  

Lägret i Göteborg följer samma princip: boende försöker vi hålla så billigt det bara går. Många fäktare i Göteborg brukar kunna ta emot gäster och de som vi inte kan ordna boende åt på det viset kan vi inhysa i GFK’s fäkthall. Med lite samarbete kommer vi långt.

Utöver lägren i Köpenhamn och Göteborg har det även kommit förslag om helgläger i till exempel Stockholm där man samlar ihop också äldre fäktare. Min tanke är att vi tillsammans kan försöka hitta lämpliga helger för den typen av träning. Det behöver per definition inte vara formella förbundsläger för att vara mycket bra och nyttiga träningstillfällen.

Ett framväxande seniorlag

Ett problem inom svensk fäktning, också inom floretten, är att få igång en fungerande seniorverksamhet. I år finns det ett intresse både från förbundshåll och från aktiva att komma igång igen. I Filip Hedenskog, Oskar Weinberger och Simon Rizell har vi en stomme till ett herrseniorlag som faktiskt har en hel del potential. Under säsongen skall vi försöka komma till start på åtminstone någon lag-VC med dessa fäktare. De kan bli ett draglok och en inspirationskälla för de generationer som kommer strax bakom och som idag tävlar på framförallt ECC och JVC-nivå.

Resor till ECC, JVC och VC

I uttagningssystemet ingår tävlingar på ECC-touren för kadetter och på JVC-touren för juniorerna och SvFF har som målsättning att finansiera en ledare för alla utlandstävlingar i dessa åldrar. I den bifogade PDF-filen finns en preliminär planering av dessa resor med ledare och avgifter angivna. Tänk på att anmäla er i god tid till förbundet (via Ophardt) och på att betala in de avgifter som rör domare. En del ledaruppdrag är ännu inte klara. Det finns inte förbundsbudget till alla resor och det är därför av vikt att vi resonerar om vem som är bäst skickad och har möjlighet via klubbfinansiering att åka på de tävlingar som ännu inte har någon ledare utsedd.

Möte under Kanikowski Cup i Kalmar

Jag skulle gärna se att vi inom tränar- och ledargruppen fick tillfälle att ses och prata ihop oss inför resten av säsongen. Jag vet att många finns på plats under tävlingen i Kalmar i oktober. Det vore bra om vi kunde avsätta lite tid under lördagskvällen för att sitta ner en stund. Ola Kajbjer har låtit meddela att det eventuellt kan gå att ses i Kalmars klubblokal, men om det inte fungerar kan vi ses på till exempel Scandic där många delegationer brukar bo.

Om du har funderingar eller idéer är du alltid välkommen att höra av dig till mig på antingen telefon eller mail. Du når mig lättast under dagtid mellan 11 och 15 på 0702-708774 eller via mail: martin@fencing.se

Allt gott. Säsongen har börjat bra. Alla känns taggade.

/Martin Roth Kronwall, Grenledare Florett.  

 


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?