Kvalet följer samma principer som gällt sedan strikta deltagarrestriktioner infördes vid OS i Atlanta 1996. Sammanlagt får 212 fäktare delta vid OS i Rio.
Såhär har det svenska OS-deltagandet i fäktning varit sedan Atlanta-OS:
OS 1996 i Atlanta: Helena Elinder, Peter Vanky
OS 2000 i Sydney: Peter Vanky
OS 2004 i Aten: Ingen representation
OS 2008 i Beijing: Emma Samuelsson
OS 2012 i London: Ingen representation
Inget svenskt lag har tävlat i OS sedan Barcelona 1992. Inför Rio har Sverige förhoppningar på damvärja där resultaten under de senaste åren indikerar att laget har möjlighet att klara kvalet, även om det förstås blir mycket tufft .De svenska förhoppningarna på herrvärja och florett knyts huvudsakligen till individuell kvalificering i nuläget.
För att få delta på OS krävs även att man uppfyller Sveriges Olympiska Kommittés kvalificeringskrav där det krävs dokumenterad förmåga att nå en plats bland de åtta främsta.
OS-tävlingar
Fäkttävlingen i OS 2016 kommer att bestå av tio tävlingar, med tävlingar individuellt och lag på varje vapen. Här finns två undantag. På damflorett och herrsabel kommer enbart individuella tävlingar att ordnas. På varje OS saknas två lagtävlingar enligt ett alternerande schema eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) inte vill bevilja fäktsporten mer än tio guldmedaljer. Detta problem uppkom i och med att damsabel infördes vid OS i Aten 2004 samtidigt som IOK inte ville att OS skulle växa.
En stor andel fäktare kvalificeras via lagkvalet och lagkvalificering är alltså huvudstrategin för det svenska landslaget i damvärja.
Lag-kvalificering
Lagtävlingarna kommer att bestå av åtta lag eller eventuellt nio om arrangörslandet väljer att disponera sina åtta platser så att det blir ytterligare något lag. Varje lag består av tre medlemmar och dessa fäktar också i den individuella tävlingen.
De fyra första lagen på världsrankingen den 4 april 2016 är direktkvalade. Därefter tilldelas en plats till det högst rankade laget från varje zon (Afrika, Europa, Asien-Oceanien, Nord- och Sydamerika) bland lagen rankade 5-16. Om någon zon inte har ett lag rankat 5-16 tillfaller platsen nästföljande lag på rankingen, oavsett zon.
Individuellt kval
De högst rankade fäktarna från länder som inte kvalat ett lag i varje zon är kvalificerade enligt följande kvoter: Europa 2 fäktare, Asien-Oceanien 2, Nord- och Sydamerika 2 samt Afrika 1.
Slutligen genomförs ett zonkval där enbart en fäktare från varje land som inte kvalat på något annat sätt på respektive vapen kan delta. Seger här ger en OS-start. Kvaltävlingen för alla vapen i den europeiska zonen äger rum 15-17 april 2016 i Prag.
Kval för herrsabel och damflorett
I de två vapen som inte har lagtävling, damflorett och herrsabel, kvalas de 14 första på världsrankingen den 4 april 2016 direkt (men lägg märke till att varje land enbart får ha två deltagare i herrsabel och damflorett). Därefter fördelas åtta platser zonvis bland de högst placerade på världsrankingen och slutligen genomförs ett zonkval där ytterligare tio platser fördelas.
Detta innebär att i individuella tävlingar på de vapen som också har en lagtävling kommer ca 35 fäktare att kvalificeras via uttagningssystemet. Här får inget land delta med mer än tre deltagare per vapen. På damflorett och herrsabel kommer antalet deltagare att vara cirka 32 och deltagande från en enskild nation är maximerat till två. Arrangörslandet Brasilien disponerar fritt åtta platser men får inte överskrida maxgränsen tre respektive två fäktare per enskild tävling.