I verksamhetsberättelsen för 2015 skriver vi så här:
”Drömmarna hos de specialförbund som gått med som medlemmar i Idrottsalliansen lever fortfarande. Det märktes inte minst i kommentarerna till nedläggningen av Klubblo. Ett idrottens eget lotteri, som fullt ut tar tillvara styrkan i den breda svenska idrottens varumärke, saknas fortfarande.”
Efter år av förberedelser kunde vårt lotteri, Klubblo som det kallades, starta den 18 september 2014. Vi hade lyckats få till stånd ett samarbete med det klassiska svenska spelföretaget Cherry och med Sveriges största dagstidning Metro.
Fyra månader och minus 10 miljoner senare, den 29 januari 2015, var vi tvungna att stänga lotteriet. Cherry, som verkligen trodde på idén och ställde upp för idrotterna vid sidan av det starkaste strålkastarljuset, fick ta förlusten
När det var som svårast, tio dagar före slutet för oss, kunde vi den 19 januari läsa, att Sveriges Olympiska Kommitté hade startat Medaljlotteriet tillsammans med Postkodlotteriet och två (!) olympiska specialförbund (segling och skidor). Det fanns skäl för oss att bli besvikna och inte så lite förbannade.
Vårt arbete hade under alla år bedrivits under full öppenhet. Både RF och SOK visste precis vad vi drömde om och vad vi gjorde för att drömmen skulle bli verklighet.
För de stora specialförbund, som är starkt beroende av ett Svenska Spel, som nu dagligen förlorar marknadsandelar, måste chocken ha blivit nästan ännu större. Svensk fotbolls tre avtal mellan Svenska Spel och Elitfotbollens organisationer på herr- och damsidan samt med Svenska Fotbollförbundet ger förbundet 928 miljoner på sex år. Det är självklara ersättningar för att bolaget spelar på fotbollens produkter och inget som t.ex. Svenska Fäktförbundet behöver surna till för. Men fortsatta avtal på den nivån förutsätter ju framgång för Svenska Spel.
SOK:s start av lotteriet skedde under stort hemlighetsmakeri. De förbund som har valt sin styrelse i SOK visste inget. Riksidrottsförbundet hölls lika effektivt utanför.
Att den svenska spelmarknaden är utomordentligt svår att slå sig in på blev också klart för SOK och Postkodlotteriet. Trots starkt stöd av Aftonbladet och Postkodlotteriets kapitalstarka samarbetspartner, Novamedia i Nederländerna, fick också Medaljlotteriet vika ned sig. Det skedde den 5 juni 2015. De slog Idrottsalliansens tid på den svenska lotterimarknaden med ett par veckor.
Det finns skäl att bli extra upprörd, när det gällde samarbetspartnern Postkodlotteriet. Ingen organisation eller företag har under senare år ställt till med mer elände för den svenska idrottsrörelsens finansiering än Postkodlotteriet.
Idrottens andel av folkrörelsernas spel var ca 80 procent vid mitten av 90-talet, en andel som nu har minskat till 20 procent. Folkspel, folkrörelsernas gemensamma organisation, där RF är tyngsta medlem, har varit den stora förloraren. Flaggskeppet Bingolotto har minskat från 3, 2 miljarder i omsättning 1997 till drygt 600 miljoner förra året. Postkodlotteriet däremot har på några år gått från ingenting till 3 miljarder i omsättning.
I ett läge när folkrörelserna, och speciellt den svenska idrottsrörelsen, borde hålla samman gav SOK ett kraftfullt bidrag till den stora oredan. Näst intill fantastiskt är det, att inget nämndes om detta demokratiska och organisatoriska magplask i SOK:s verksamhetsberättelse, som behandlades vid årsmötet i tisdags kväll.
Sådana här omdömeslösa irrfärder är sällsynt olyckliga, då hela spelmarknaden just nu ses över i utredningen om ”Omreglering av spelmarknaden”. Utredaren, Lotteriinspektions generaldirektör Håkan Hallstedt, ska vara klar senast den 31 mars 2017. Det betyder att idrotten redan nu måste börja försöka hitta en gemensam linje.
Det finns fler än SOK som bidrar till oredan. Inom folkrörelsefamiljen, som tillsammans driver Folkspel, har IOGT sitt eget lotteri, Miljonlotteriet, som för något år sedan hade en omsättning på ca 500 miljoner.
De stora lagsporterna har av tradition ett gott samarbete med Svenska Spel. De har större anledning än de flesta att vara oroliga för den osäkra framtid som kan skönjas för bolaget. Deras samarbete med Svenska Spel började långt innan Folkspel startade Bingolotto.
Och som om detta inte vore nog äger RF:s distriktsorganisation Västsvenska Idrottsförbundet ”Idrottens spel”, som de har utvecklat och driver i samarbete med Betsafe/Betsson och Nordic Bet. Det verkar vara långt mellan Stockholm och Göteborg.
Nu är det utomordentligt viktigt att RF tar ledningen i försöken att hitta en framtida spel- och lotterilösning som kan hålla samman den svenska idrotten. Björn Eriksson, RF:s ordförande, har tagit flera initiativ för att det ska kunna bli på det sättet.
I Idrottsalliansens verksamhetsplan för 2016 för skriver vi så här:
”Drömmarna hos de specialförbund som gått med som medlemmar i Idrottsalliansen lever fortfarande.
I en tid när spelmarknaden utreds finns det större möjligheter än någonsin för RF att skapa en ny situation på spelmarknaden. Idrottsalliansens viktigaste uppgift under 2016 är att medverka i den processen.
Varje steg under 2016 ska tas i samråd med RF.”
Jag hoppas att också SOK och de stora lagidrotterna, med starka band till Svenska Spel, ställer upp på detta.
De återhållna formuleringarna i Idrottsalliansens verksamhetsplan skulle egentligen kunna ersättas av en variant av kommunistledaren C.- H. Hermansson utrop, när oordning rådde i partiet.
”Någon jävla ordning ska det vara i svensk idrottsrörelse.”
Lars Liljegren