Lag-SM i fäktning 10-11 december - Svensk Fäktning

Lag-SM i fäktning 10-11 december

Till årets tävlingar är 72 lag anmälda vilket är rekord. 34 på herrvärja:11 på herrflorett, 8 på herrsabel, 12 på damvärja, 4 på damflorett och 3 på damsabel.

Ranking görs utifrån placering på lag SM 2015 i Eriksdalshallen. Om man inte var med 2015, gör tävlingsledningen rankingen enligt bästa förmåga. Den fastställda grundrankingen hittar Ni längst ner på sidan.

Målsättningen är att alla resultat kommer ligga på nätet vartefter de är färdigregistrerade i Engarde-systemet. Detta för att göra det möjligt för alla som inte är på plats att följa tävlingen.

Använd följande länk för att nå resultatsidan:

http://engarde-service.com/files/angbyfk/lagsm2016/

Hallen öppnar senast 0700 både på lördagen och söndagen.

Under lördagen fäktar följande klasser:

1. Damvärja (12 lag). Start 0830. En pouleomgång med fyra pouler med tre lag i varje poule. Två lag går vidare från varje poule till en DE8 med 8 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar. De utslagna fyra lagen från poulerna fäktar DE med rak utslagning på baksidan.

2. Herrflorett (11 lag). Start 0900. En pouleomgång med tre pouler, två med 4 lag och en med tre lag. Två lag går vidare från varje poule till en DE8 med 6 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar. De utslagna fem lagen från poulerna fäktar DE med rak utslagning på baksidan.

3. Damsabel (3 lag). Start 1300. En pouleomgång alla mot alla, ingen DE.Om två lag hamnar på samma match- och stötindex avgörs placeringen via omfäktning, en match till fem stötar där lagen får välja vem som fäktar för laget.

Under söndagen fäktar följande klasser:

1. Herrvärja (34 lag). Start 0830. En pouleomgång med 10 stycken 3-mannapouler och en fyrmanna-poule. Två lag går vidare från varje poule till en DE32 med 22 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar från 16 lag. Placeringar 17-22 via DE rak utslagning. Tävlingsledningen har som målsättning att fäkta rak DE med lagen 23-34 som inte går vidare från pouleomgången. Detta kommer meddelas före tävlingen och beror på tillgången på pister och domare.

2. Herrsabel (8 lag). Start 0900. En pouleomgång med två pouler med fyra lag i varje poule. Två lag går vidare från varje poule till en DE8 med 4 lag på framsidan. Framsidan fäktar ut alla placeringar. De utslagna fyra lagen från poulerna fäktar DE med rak utslagning på baksidan om platser 5-8.

3. Damflorett (4 lag). Start 1230. En pouleomgång alla mot alla, ingen DE.Om två lag hamnar på samma match- och stötindex avgörs placeringen via omfäktning, en match till fem stötar där lagen får välja vem som fäktar för laget.

Grundranking inför tävlingen:

Herrflorett

1 EGF
2 ÄFK
3 GFK
4 GFK II
5 ÄFK II
6 EGF II
7 KFK
8 GFK III
9 ÄFK III
10 ÄFK IV
11 LUGI

Damvärja:

1 FFF
2 LFK
3 UF
4 DIF
5 FFF II
6 UF II
7 SAF
8 KFK
9 LFK II
10 GFK
11 SSIF
12 LOEFK

Damsabel:

1 EGF
2 GFK
3 FFF

Herrvärja:

1 DIF
2 FFF
3 GFK
4 FFF II
5 DIF II
6 FFF III
7 UF
8 UF II
9 ÄFK
10 SSIF
11 SAF
12 DIF III
13 FFF IV
14 A6
15 DIF IV
16 LFK III
17 SAF II
18 UF III
19 WFF
20 UF IV
21 FFF V
22 FFF VI
23 NFK
24 FFF VII
25 FKC
26 AFF
27 GFK II
28 KFK
29 GFK III
30 LOEFK
31 ÄFK II
32 OFFK
33 I2
34 LOEFK II

Herrsabel:

1 LUGI
2 FFF
3 ÄFK
4 LUGI II
5 GFK
6 GFK II
7 FFF II
8 KFK

Damflorett:

1 GFK
2 EGF
3 KFK
4 FFF

Utdrag ur SvFF tävlingsbestämmelser avseende genomförande av Lag SM i Fäktning.

O.9. Ranking

1. Inledande ranking av deltagande lag ska ske efter föregående års resultat förutom i det fall som omfattas av pkt 3 nedan.

2. Omranking ska göras om lag uppenbarligen förändrat sin styrka från föregående år.

3. Om individuella seniormästerskap och seniormästerskap i lag ordnas samma helg ska initial ranking av deltagande lag baseras på resultaten av de närmast föregående individuella svenska mästerskapen för seniorer där man summerar placeringssiffrorna för de tre bäst placerade fäktarna i varje lag. Fäktare som inte deltagit i den individuella tävlingen får siffran direkt efter den sist placerade fäktaren.

O.10. Tävlingsformel

1. Tävlingen ska genomföras under en dag med mixad formel, d.v.s. först en pouleomgång och därefter rak direkteliminering. Om antalet lag är högst sex ska tävlingen avgöras genom att alla möter alla i en poule.

2. Första pouleomgången genomförs med 3 eller 4 lag i varje poule.

3. De 2 främsta lagen från varje poule går vidare till direkteliminering (i undantagsfall kan 3 lag gå vidare från varje poule).

4. Vid all poulefäktning gäller att antalet segrar och därefter stötindex avgör seger eller placering i poulen.

5. Rankingen inför direkteliminering baseras på placering i poulerna och lagens grundranking. Pouleettorna rankas på den övre halvan efter grundrankingen. Pouletvåorna rankas på den undre halvan efter grundrankingen. (I de fall tre lag kvalificerats från varje poule skapas tre rankinggrupper)

6. När en ranking etablerats efter pouleo mgången ska parvis lottning till platserna i tablån genomföras. Lottning sker mellan lag rankade 1 och 2 om platserna 1 och 2 i tablån, lag rankade 3 och 4 om platserna 3 och 4 i tablån osv. till alla platser är lottade.

7. Till lottningen ska alla lagkaptener kallas att närvara.

8. Det är viktigt att undvika att lag från samma poule möts igen i första direkteliminering. Om lottdragningen gett detta resultat ska man byta plats på de lottade lagen mellan den första och fjärde fjärdedelen och mellan andra och tredje fjärdedelen av tablån så att de sämst rankade lagen byter plats.

9. Mästerskapet ska genomföras så att alla lag som kvalificerat sig till 16-tablån (åttondelsfinal) ska fäkta ut om placeringarna. Det är önskvärt att arrangören gör det möjligt för lagen att fäkta ut om samtliga placeringar, dvs. även lägre än 16.

10. Lag som drar sig ur match som gäller någon av placeringarna 1-4 förlorar sin placering i tävlingen.

11. Lag som drar sig ur match som gäller placering 5 eller lägre, räknas som förlorare 45-0 av denna match och eventuella följande matcher men behåller den placering man då erhåller.

Thomas Åkerberg, Ängby Fäktklubb
Tävlingsledare