Enskilda fäktares insatser på landslagsuppdrag passar sällsynt illa för allmän debatt i artikelform. Här kommer därför ett generellt svar på var svensk landslagsfäktning står just nu och vad vi prioriterar inom landslagsledningen.
Det ska inledningsvis påpekas att landslagens säsongsprogram även innehåller en stor andel tävlingar där våra aktiva fäktar många 15-stötsmatcher mot svenskt, nordiskt och internationellt motstånd. Dessutom har andelen planerad träning, i form av träningsläger, ökat påtagligt.
I det sistnämnda tror vi att svensk landslagsfäktnings stora utvecklingspotential finns att söka: Ökad träningsvolym. Många av våra motståndare tränar 1000 timmar per år eller mer, vilket svenska fäktare idag inte matchar.
Det kommer att ta tid att öka volymen och nå världseliten men vi kan lyckas genom ett hållbart system, där de enskilda fäktarnas och landslagens träningsvolym successivt ökar, vad gäller både fäktning och fys. Allteftersom kan fokus då flyttas från prestationsmål till resultatmål.
Hela tiden kommer svensk fäktning att fortsätta att prioritera ett visst deltagande i tävlingar på den högsta nivån för respektive åldersklass. Vi är övertygade om att det är den nivå som vi behöver befinna oss på och att vi kommer att förbättra våra resultat om vi arbetar systematiskt.
Vi står bakom våra landslag och ger dem stöd i de uppgifter de ställs inför, i medgång såväl som i motgång. Våra ledord är tålamod, respekt och hårt arbete med målet att skapa många vinnare och inga förlorare.
Jonas Thunberg
High Performance Manager