UPPDATERAT: Förstärkta säkerhetsåtgärder inom Svensk Fäktning - rekommendationer vid resa m.m. - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » UPPDATERAT: Förstärkta säkerhetsåtgärder inom Svensk Fäktning – rekommendationer vid resa m.m.

UPPDATERAT: Förstärkta säkerhetsåtgärder inom Svensk Fäktning – rekommendationer vid resa m.m.

Terrorismen utgör ett betydande hot i dagens samhälle. Som vi har sett på många platser i världen kan attentat ske när som helst och var som helst utan förvarning. Om vi är medvetna om terrorhotet kan vi minska det och därigenom öka vår säkerhet. Även inom Svensk Fäktning måste vi ta hoten på allvar och öka säkerhetstänkandet, såväl vid resor som vid arrangemang i Sverige.

Föreningar och distrikt som arrangerar tävling måste vid varje tidpunkt ha minst en person avdelad som har uppsikt över inpassering till anläggningen. Med personer som man inte känner igen måste tas en vänskaplig kontakt för att säkerställa att han eller hon har anledning att vara i lokalen. Särskilt gäller detta om personen medför en väska.

Redan tidigare under hösten höjde säkerhetspolisen den bedömda terrorhotsnivån i Sverige till fyra på en femgradig skala.

På Säkerhetspolisens webbplats finns uppdaterad information om terrorhotnivån. 

Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och attentatshotet från framförallt våldsbejakande extremism har ökat. Det är ett allvarligt läge och Säkerhetspolisen bedömer att det kommer att kvarstå en längre tid. RF följer noga händelseutvecklingen och står i löpande kontakt med Polismyndigheten.

Genomtänkt säkerhetsarbete kan göra skillnad

Historien visar att genomtänkt säkerhetsarbete tillsammans med en allmän vaksamhet och försiktighet gör skillnad och kan minska riskerna.

Alla som arbetar med arrangemang bör läsa den information från RF som finns här: Länk till Idrottsrörelsens terrorberedskap och vi rekommenderar starkt att alla som har ansvar för tävlingar, läger, prova-på-aktiviteter eller liknande arrangemang går den online-utbildning som RF erbjuder. Det kräver att man registrerar ett konto hos RF/Sisu och köper en kod för 10 kronor. Utbildningen tar ca en timme.

Från Svenska Fäktförbundets sida analyserar vi situationen och räknar med att komma med mer detaljerade riktlinjer, men i det korta perspektivet gör vi följande.

Vid tävling eller annat arrangemang:

– Även om tillstånd normalt inte krävs för tävling eller läger i exempelvis en idrottshall så bör den lokala polismyndighetens informeras om varje arrangemang.
– Varje tävling eller annat arrangemang som samlar mer än 30 personer MÅSTE ha en utsedd säkerhetsansvarig som ska ha gått den online-utbildning som RF erbjuder. Personens namn ska meddealas till Svenska Fäktförbundet.

– Vid arrangemanget ska det alltid finnas en person med uppsikt över inpasseringen.

Vid tävlingar utomlands och andra resor gäller:

  1. När svenska fäktare och ledare reser på tävlingar utomlands så rekommenderar vi för närvarande att den blågula overallen och liknande klädsel enbart används på tävlingsarenan, där det är frivilligt att använda svensk overall.
  2. Överväg om ni bör utse eller komplettera truppen med en särskild utsedd säkerhetsansvarig som kan ansvara för riskanalys, bedömningar, samverkan internt och externt med mera.
  3. Alla som åker som ledare ska ha gått den online-utbildning som RF erbjuder.
  4. Läs på och ta reda på vad som gäller i landet ni ska åka till.
  5. Följ de råd som UD utfärdar. Läs mer här.
  6. Alla som reser bör kontrollera sina försäkringar
  7. Ladda ner appen ”UD Resklar” (för Android eller iPhone), aktivera push-notiser och se till att skriva upp alla ledare och fäktare på ”Svensklistan
  8. Skriv upp och upprätta relevanta kontakter i det land ni åker till som till exempel Svenska Ambassaden, arrangörens säkerhetschef, hotellets säkerhetschef etc.
  9. Identifiera eventuella sårbarheter som kan kräva särskilda åtgärder till exempel:
  • Transport till och från flygplatsen
  • Boende; vilket våningsplan, evakueringsplan, var måltiderna intas och i vilken omfattning andra hotellgäster beblandas med laget/utövarna
  • Transport till och från tävlingsplatsen
  • I vilken omfattning utövare och ledare kan röra sig fritt utanför boendet
  • Arrangörens säkerhetsplan vid det fall olika former av manifestationer /incidenter äger rum.
  • Information till utövarna för ökad säkerhetsmedvetenhet

Vidare finns ytterligare information för varje land på Sweden Abroad här med aktuell bedömning om eventuell hotbild finns för landet, aktuella händelser samt allmänna råd till svenska resenärer.

Vid frågor är alla välkomna att kontakta kansliet@fencing.se. Säkerhetsansvarig inom Svenska Fäktförbundet är Rikard Ekman, ledamot av förbundets tävlingskommitté, rikard.ekman@fencing.se, 0705-945758.

Frågor kan också ställas till RFs säkerhetsansvariga Lena Sahlin, e-post: lena.sahlin@rfsisu.se.

Svenska Fäktförbundet kommer att informera vidare under de kommande veckorna. Vi bjuder också in till ett informationsmöte kring dessa frågor på MS Teams tisdag den 24/10 kl 21.00. Alla som är med och arrangerar tävlingar bör delta och minst en person från varje klubb. Vidare bör alla som tävlar utomlands vara med på mötet.

En inspelning av mötet finns här: https://youtu.be/tczvLPyeRQo?si=LzS-i0eci__eBweu&t=118

Presentationsbilder:

RF:s utbildning:

Surfa till webbshopen https://www.sisuforlag.se/produkt-kategori/amnen/evenemang/Länk till extern webbplats
Klicka på ”Idrottsrörelsens terrorberedskap”
Ange lösenord utbitb2022 för ”Idrottsrörelsens terrorberedskap”
Genomför köpet enligt instruktioner (10 kr/kod)
Håll utkik i din mejl efter en orderbekräftelse från noreply@sisuforlag.se (mailto:noreply@sisuforlag.se) i den finns en registreringskod, kolla skräpposten om mejlet dröjer.
Klicka på länken i mejlet och registrera dig med din kod. Använd samma e-post som tidigare när du registrerar dig.
Notera att samtliga användare behöver skapa ett eget konto enligt instruktionen.



Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?