Veteranlaget i damvärja knep bronsmedaljen vid Lag-EM i belgiska Ciney. Laget, bestående av Pia Albertsson, Pia Björk, Annica De Groote och Viktoria Permanova, vann båda sina matcher i pouleomgången. Därefter besegrade de Irland (45-27) och Ungern (45/28) innan de slutligen föll mot Italien (36-45) i semifinalen. Bronsmatchen mot Tyskland som svängde fram och tillbaka men efter en samlad stabil insats säkrade det svenska laget medaljen med resultatet 45-42. Stort grattis!
Veteran lag EM 2024 ägde rum 9-12 maj i Ciney, en liten ort i de belgiska Ardennerna, ca 30 km från Namur / 90 km från Bryssel. Hallen (Ciney Expo) var funktionellt inredd med en stor och luftig hall med väl organiserade pister, matservering, vapenkontroll, gott om toaletter och försäljning av fäktutrustning. Ett stort gäng voluntärer bidrog med hjälp och gott humör. Däremot fanns det inga hotell i närheten och ingen organiserad transport till hallen vilket betydde att det var biltransport som gällde. Tävlingen skulle ursprungligen ha ägt rum i Bryssel 2020 men annulerades pga pandemin.
Sverige hade 4 lag på plats. Först ut på fredagen var herrvärja veteran (40&50 år) (13 lag) med Martin Danielson (SAF), Matthias Elmfeldt (FFF), Joar Swenning (Uppsala) och Kalle Wiman (FFF). Efter tre förluster i poule omgången mot Luxemburg, Ungern och Nederländerna kom den svåra direkten mot Polen. Tack vare en stark upphämtning av Matthias i sistan matchen var sensationen nära men slutade med 44-45 för svenskarna. Eftersom alla placeringar fäktas ut blev det fortsättning för platserna 9 till 13. Där växte laget med varje lagmöte mot Irland, Belgien och en revansch mot Nederländerna och slutade på en fin 9:e plats. Guld gick till Frankrike, silver till Ungern och brons till Italien.
På lördagen var det dags för damvärja veteran och herrsabel veteran. Damvärjan veteran visade sig ha flest startande lag under EM, med 15 lag. Pia Albertson (FFF), Pia Björk (DIF)(lagkapten), Annica de Groote (DIF) och Viktoria Permanova (Linköping) ställde upp för Sverige och hade startrankning 13 eftersom inget lag hade varit med i Hamburg 2022. Det blev en hård poule lottning mot Spanien och topprankade Österrike. Efter en lite skakig start mot Spanien slutade det med 45-41 seger för det svenska laget. Därefter kom en stark fäktning av Pia A, Annica och rookie Viktoria mot Österrike som valde i de sista matcherna att sikta på index (37-23). Detta ledde till en 3:e plats i direkttablån. Där väntade Irland (seger 45-27) i 16-tablån och sedan Ungern i kvartsfinalen, där det också blev en säker 45-27 seger, tack vare stabil och taktisk fäktning. I semifinalen väntade Italien som var en klass för sig och också vann guld i finalen mot Frankrike. Det gällde att ladda om till den lilla finalen mot Tyskland. Tröttheten efter en lång dag började sätta sig in i båda lagen och resultaten svängde en hel del. Inför sista matchen låg Sverige under med 2 stötar (35-37). Pia A plockade fokuserat stöt efter stöt till slutresultatet 45-42 och bronsmedaljen. Ett stort tack från laget går till Joar Swenning som bidrog med viktigt stöd och coachande under semi- och brons-matcherna.
Svenska laget i herrsabel veteran (11 lag) med Josef Hien (ÄFK), Frederik Lundborg (FFF), Pavel Typl (FFF) och Joe Zamperi (ÄFK) hade en hård poule med Spanien och Italien och fick sedan möta Frankrike i 16-tablån där det blev 39-45. På baksidan följde sedan match mot Nederländerna (45-39), vilket ledde till slut till plats 9. Guld gick till Ungern, silver till Italien och brons till Tyskland.
Sista dagen avslutades med herrvärja Grand veterans (60&70 år) (12 lag) med Rolf Skuncke (SAF), Jan Tivenius (FFF), Thomas Åkerberg (ÄFK) och Henning Österberg (DIF). I poulen blev det seger mot Irland och en knapp förlust mot Storbritannien, vilket ledde till möte i 16-tablån mot Belgien och en olycklig förlust med 44-45. För platserna 9-12 kom laget igen med seger över Ungern (45-43) och ännu en gång över Irland (43-36). Det blev även här plats 9 i resultatlistan. Frankrike tog guld, Italien silver och Tyskland brons.
Viktig information för alla flitiga veteranfäktare i Sverige: 2025 blir det individuellt EM i Plovdiv (ingen begränsning på antal startande per land), 2026 lag-EM i Madrid och 2027 individuellt i Skopje.
Till lag-EM i Madrid 2026 vore det bra att förbereda bl.a. damvärjlagen då vissa kommer att byta klass från veteran till Grand veterans tills dess. Vi vill lyfta att stämningen på veterantävlingarna är mycket god och det är alltid ett bra tillfälle att möta entusiastiska fäktare från olika länder, både på och utanför pisten. Det är också värt att notera att många olika klubbar var representerade i våra lag. Bra för gemenskapen, tillväxten och för möjligheten att stärka lagen.