Börja fäkta – så här gör du - Svensk Fäktning
Hem » Börja fäkta – så här gör du

Börja fäkta – så här gör du

Fäktning handlar om sabel, florett och värja. Tre vapen med lite olika regler. Kvinna mot kvinna eller man mot man. Eller kvinna mot man. I alla åldrar tränar män och kvinnor tillsammans och det blir också allt vanligare med könsblandade klasser utanför de rena elittävlingarna. Tävlingsformerna är både individuellt och i lag.

Men fäktning handlar också om anrika svenska idrottstraditioner. Om OS- och VM-medaljer, om ett snabbt fotarbete, en bra fysik och om en enastående koncentrationsförmåga. Fäktning brukar kallas för ett blixtsnabbt schackparti och det ligger nog mycket i det. Det gäller att läsa sin motståndare och slå till när chansen dyker upp. 

Reglerna på florett och sabel är snarlika. Attacken har prioritet och den som blir attackerad måste parera innan han eller hon får gå till motattack. På värja spelar det ingen roll vem som attackerar, det gäller bara att träffa först. Får båda fäktarna (värja) in en stöt samtidigt får också båda poäng. I tävlingssammanhang fäktar vi först en så kallad poule-omgång (alla mot alla) där varje match går till fem stötar. Därefter är det direktutslagning och då fäktar vi till 15 stötar. 

De flesta börjar fäkta som barn, men det är inga problem att börja senare än så. I barnfäktningen ligger betoningen på progression enligt barnets egen utveckling, rörelseglädje och allsidig fysik och det långsiktiga målet att utveckla en självständig idrottare som kan fattar egna beslut om sin utveckling som fäktare.

Som nybörjare är allt du behöver ett par gymnastikskor, ett par långa träningsbyxor och en t-shirt. All annan utrustning, som mask, vapen och fäktjacka, brukar du kunna låna av klubben. I många fäktklubbar har du också möjlighet att hyra all utrustning de första åren, vilket gör att det är relativt billigt att börja med fäktning. 

Det krävs en hel del för att bli en riktigt bra fäktare och fäktare fortsätter att utvecklas och lära sig nya saker hela livet. Pisten du fäktar på är 14 meter lång och det behövs inte så många rundor fram och tillbaks för att det ska kännas ordentligt i benen. Det är dessutom ganska mycket att hålla reda på i början. Spetsen ska vara på plats, handen hållas rätt, fötterna i vinkel, och inte minst en motståndare som gör allt för att träffa dig! 

Fäktning är en sport som passar i alla åldrar. Det är en utmärkt motionsidrott och du kommer snabbt att märka att det inte var så lätt som du trodde. Gillar du kombinationen av kamp, uthållighet, teknik och hög puls är fäktning definitivt något för dig.

Välkommen till en idrott med stark kultur, lång historia och oändliga möjligheter för din personliga utveckling

Dags att prova fäktning?

Inga problem! Ta bara kontakt med en klubb så hjälper de dig! Här finns Sveriges fäktföreningar ordnade kommunvis:
» Hitta en klubb nära dig!

På kartan nedan ser du var det finns fäktföreningar i landet. Du hittar mer information under Kontakt och under länken Prova på fäktning i högermenyn.

Nybörjarkurser och prova på

Information från föreningar om nybörjar- och prova på-aktiviteter på Facebook.
» Facebookgruppen Fäktning för nybörjare

Frågor och svar för dig som funderar på att börja fäkta

Har du en fråga om fäktning som du inte hittar svaret på här? Kontakta info@fencing.se


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?