Göran Abrahamson 1931-2018 - Svensk Fäktning

Göran Abrahamson 1931-2018

Göran Abrahamson, under lång tid ledare inom svensk och internationell fäktning, har gått bort i en ålder av 87 år. 

Fäktningen var för Göran en livslång kärlekshistoria och han var aktiv ända fram till slutet som tränare på Göteborgs Fäktklubb. 

Görans fäktkarriär fick en allvarlig törn när han drabbades av polio 1953. Genom envishet, hård träning och stöd från fäktmästaren Sigfrido Motolese kunde han komma tillbaka men funktionen i ena knäet var permanent nedsatt.

Som aktiv deltog han i världsmästerskapen under åren 1957 och 1965 med en femteplats 1963 och en sjätteplats 1961 som bästa placeringar. HAnd deltog på både florett och värja vid OS i Rom 1960 och på värja vid OS i Tokyo 1964. I Tokyo var han medlem i det värjlag som till slut förlorade en dramatisk semifinal mot Ungern där matchen stod still under flera timmar medan tävlingsledningen hanterade en protest från ungrarna. 

Efter landslagskarriären blev han snabbt engagerad som ledare inom svensk fäktning och som internationell domare. Han dömde flera finaler i olympiska spel och världsmästerskap.

Mellan 1984 och 2004 var Göran ledamot av SEMI-kommissionen. Han var djupt engagerad i säkerhetsfrågan under 1980-talet då fäktsporten ställdes inför en stor utmaning efter flera olyckor, inte minst dödsolyckan i herrflorettfinalen i Rom 1982. Oräkneliga är de olympiska spel, världsmästerskap och världscuptävlingar som Göran övervarade i som ansvarig SEMI-delegat eller supervisor under 80- och 90-talen. Han var också ledamot i Europeiska Fäktförbundets exekutivkommitté under åtta år. 

Göran blev invald i Svenska Fäktförbundets styrelse 1980 och var vice ordförande i förbundet 1988-2001. Under sin tid var han ledamot och därefter ordförande i Tävlingsutskottet. 

På lokal nivå i Göteborg var Göran en drivande kraft som ordförande i Göteborgs Fäktklubb. När Göteborg stod som värd för världsmästerskapen 1973 och för kadettvärldsmästerskapen 1990 var Göran organisatören. Det var också han som ordnade en världscuptävling i damvärja till Göteborg och ansvarade för organisationen.

Göran Abrahamson karakteriserades av ett brinnande intresse för alla aspekter på fäktsporten. Genom sin långa erfarenhet och sina extraordinära språkkunskaper där han obehindrat kunde kommunicera på sex språk kunde han lösa de svåraste situationer.