Denna sida kommer uppdateras med ytterligare information. Kontakt är info@fencing.se
För en fäktare betyder “En garde” att matchen ska börja. Det är dags att ställa sig i utgångsposition, att vara beredd på både anfall och försvar när matchen börjar. Det är dags att starta fäktning i skolan – En garde!
Testa fäktning
Att fäkta är spännande redan första gången du provar. Det krävs inte några speciella egenskaper utan det viktiga är att du har roligt när du fäktar. Utmana dig själv och prova!
Eftersom fäktning är så sammansatt har alla fäktare en egen fäktstil. Efterhand lär du dig mer och mer om vad som passar just dig och din unika kombination av egenskaper. När och hur vill du vara offensiv eller defensiv? Vilka lägen behöver du skapa under matchen för att sätta stöten utan att själv bli träffad? Hur ska du lägga upp taktiken mot olika sorters motståndare?
Kan du slå en landslagsfäktare?
För att fäkta på riktigt behöver du rätt skydd och en tränare. På huvudet behöver du ha en fäktmask och på kroppen speciella kläder som gör att du inte riskerar att bli skadad när du blir träffad. Tränaren lär dig tekniken för hur du attackerar din motståndare och hur du försvarar dig. För att prova fäktning “på riktigt” behöver du därför kontakta någon av de fäktföreningar som finns i Sverige. Där finns kunniga tränare och du får låna den utrustning du behöver.
Men du kan lära dig mer om fäktning och få en känsla för vad det innebär att träna fäktning även om du inte är i en fäktförening. Våra landslagsfäktare Emelie och Christoffer visar hur de tränar och gör utmaningarna. Testa träningen, utmana en kompis eller jämför dig med Emelies och Christoffers resultat.
Gå till Kan du slå en landslagsfäktare
Jobbar du i skolan?
Vi är jätteglada om du som jobbar i skolan berättar för eleverna på din skola om vår utmaning Kan du slå en landslagsfäktare. Prova gärna själv med eleverna eller ta chansen att utmana dina kollegor!
På sidan Hitta en förening nära dig finns en lista på de föreningar som särskilt anmält att de är intresserade av samarbete med skolor och vill vara med i En garde i skolan.
Har du någon elev som vill prova att börja fäkta? På den är sidan finns all information om hur det går till: Börja fäkta – såhär gör du
Är du aktiv i en förening?
Genom att vara med i projektet En garde i skolan får din förening möjlighet att delta i projektet Rörelsesatsning i skolan och utveckla kontakter med skolor i ditt närområde.
Om Rörelsesatsning i skolan
Rörelsesatsning i skolan har till syfte att bygga broar mellan skolan, eleverna som går i skolan och idrotten. Det är ett projekt som genomförs av Riksidrottsförbundet på updrag av regeringen. Genom projektet får du som går i skolan möjlighet att lära dig mer om idrotter du är intresserad av och får tips om övningar, utmaningar och lekar från olika idrotter.
Läs mer om Rörelsesatsning i skolan
Stöd och material om rörelsesatsningen
Här kan du se de olika idrotternas rörelsesatsningar
Formuläret för att anmäla din förening hittar du här