Medlemsföreningar till Svenska Fäktförbundet kan ansöka om medel i IdrottOnline i följande projektstöd.
Föreningen ansöker och återrapporterar i IdrottOnline.
Projektstöd IF barn- och ungdomsfäktning
Övergripande ramverk
Syftet med projektstöd IF barn och ungdomsidrott är att skapa förutsättningar för IF att utveckla sin barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i enlighet med Strategi 2025. Målet med stödet är att fler barn och ungdomar ges möjlighet och väljer att börja respektive fortsätta att idrotta i förening.
Bidrag ska användas till särskilda insatser som ger långsiktig utveckling av barn och ungdomsverksamheten i föreningarna. Det är inte ett stöd till ordinarie eller löpande verksamhet. De projekt som kan sökas under från Projektstöd IF B&U 2024:
- Tränarutbildning i världsklass (5 500 kr / antagen deltagare) Kostnaden för tränarutbildningen är 7000 kr. Sista anmälningsdag är 15 mars. Läs om tränarutbildningar här.
- Trygg fäktning i vår förening (2000 kr/ förening)
Det är Svenska Fäktförbundets uppdrag att fastställa prioriteringar utifrån ovanstående riktlinjer. För 2024 har vi valt att det fortsatt är viktigt att utbilda tränare enligt Svensk Fäktnings modell och att säkerställa trygg fäktning hos alla föreningar. I vår strategi att växa och behålla är det viktigt att tränare kan skapa en utvecklande, inspirerande träning i en stimulerande och trygg miljö. Trygg fäktning är en förutsättning för att föreningar ska kunna växa och behålla och göra fäktning till en mer attraktiv sport. Från och med 2025 krävs det att en förening har en Trygg fäktning plan beslutad av föreningens styrelse för att kunna söka Projektstöd IF av Svenska Fäktförbundet.
Tillgängligt belopp för projektstöd IF barn och ungdomsidrott inom Svenska Fäktförbundet är 230.000 kr för 2024 och 230.000 kr för 2025.
När det gäller stöd till avgifterna i tränarutbildningar skapar SvFF ansökan enligt deltagandet i respektive utbildning när vi har mottagit betald faktura. Mottagande förening måste dock återrapportera i IdrottOnline när bidraget betalats ut. När det gäller stöd till “Trygg Fäktning i vår förening” skickar ni in en ansökan i IdrottOnline som först ska godkännas av oss. Utbetalning av bidraget sker när vi har mottagit er Trygg fäktning plan.
Redovisning av erhållet stöd
SF och distrikt är skyldig att rapportera hanteringen av det utbetalade projektstödet inför kommande år till RF. Detta görs senast den 1 september varje år stödet ges.
Stödet redovisas också årligen, senast den 1 mars påföljande år. Redovisningen sker skriftligt i de mallar som RF senast vid årsskiftet skickar ut till respektive SF och distrikt.
IF måste senast en månad efter avslutat projekt inkomma med en slutrapport till IdrottOnline
Projektstöd IF återstart
Övergripande ramverk
Syftet med stödet är att stimulera en uppstart av verksamheten efter coronapandemins effekter. Stödet ska säkerställa att idrotten ska ges möjlighet att rekrytera, återrekrytera och behålla medlemmar. Målet är att kraftsamla och accelerera utvecklingsarbetet för en inkluderande idrott, hållbara föreningar, ett starkt ledarskap och en framgångsrik elitidrott i enlighet med Strategi 2025.
RF:s regelverk för Återstartsstöd (pdf)
Det är Svenska Fäktförbundets uppdrag att fastställa prioriteringar utifrån ovanstående riktlinjer. Utifrån en samlad bedömning av situation inom Svensk Fäktning har förbundet prioriterat att vi behöver träffas fysiskt på en verksamhetskonferens för att inkludera in föreningar till dialog, inflytande och workshops för att VI tillsammans ska hitta den bästa vägen till ”Den största lilla fäktnationen i världen”. Ett ytterligare område vi kan stötta är att föreningsledare / tränare samlas när vi har ett Introduktionsläger för fäktare födda 2009.
Tillgängligt belopp för projektstöd IF återstart inom Svenska Fäktförbundet är 200.000 kr för år 2024. 0 kronor 2025.
Projektstöd IF återstart
Medlemsföreningar till Svenska Fäktförbundet kan ansöka om medel i IdrottOnline i följande projektstöd.
- Deltagande i Verksamhetskonferens på Bosön 9-10 november. Inbjudan går ut i maj. ( OBS! Ändring: Stora verksamhetskonferensen genomförs 2025)
- Föreningsledare som deltar på Introduktionsläger för fäktare födda 2009. Inbjudan går ut i april.
Ansökan och återrapport gör förening i IdrottOnline.
Projektstöd IF 65 +
Övergripande ramverk
Syftet med projektstöd IF 65+ är att skapa förutsättningar för IF att utveckla sin verksamhet riktiad mot fäktare i åldern över 65 år. Målet med stödet är att fler föreningar ska etablera en verksamhet mot åldersgruppen och att fler väljer att börja respektive fortsätta att idrotta i förening.
Bidrag ska användas till särskilda insatser som ger långsiktig utveckling av föreningens verksamhet mot 65+. Läs mer om: Fäktning hela Livet.
Upp till fyra föreningar kan beviljas upp till 30.000 kr baserat på en projektplan som beskriver hur projektet kommer att läggas upp, vilka kostnader föreningen kommer att ha samt inte minst en genomtänkt och realistisk rekryteringsplan.
Kontaktperson på förbundet för satsningen på 65+ är Carolina.hakanson@fencing.se
Föreningen ansöker om detta senast den 15/4 i modulen för idrottsmedel i IdrottOnline. Till ansökan ska bifogas en projektplan som föreningen med fördel kan ha skickat till SvFF för synpunkter innan ansökan slutförs. Föreningens satsning ska påbörjas senast vid höstterminens inledning. Det beviljade stödet kan täcka kostnader för lokal, tränare, utrustning, rekrytering och liknande som relaterar specifikt till gruppen 65+. Sökande förening måste undersöka och i projektplan ange vilka kompletterande stöd som projektet kan få från sin kommun och/eller sitt RF/Sisu-distrikt.
Föreningar som tidigare erhållit stöd för verksamhet för riktad till 65+ kan i år ansöka om ett mindre stöd (max 10.000 kr) för att fortsätta verksamheten.
Ansökan och återrapport gör förening i IdrottOnline.
Beskrivning av projektstöd IF som kan sökas i IdrottOnline 2024
Projekt under 2024 – Beskrivning
- Trygg fäktning i vår förening
- Tränarutbildning i världsklass
- Deltagande i verksamhetskonferens på Bosön 9-10 nov
- Bidrag för föreningsledare/hemmatränare i Introduktionsläger för fäktare födda 2009
- Fäktning hela livet 65 +
1. Trygg fäktning i föreningen
Syfte: Att varje enskild fäktförening har genomfört väsentliga åtgärder för att säkerställa en trygg och säker idrott för föreningens medlemmar.
Bakgrund: Förståelsen för vad som är en trygg och säker idrott har successivt blivit allt större inom svensk idrott. RF:s stadgar kräver numera att all idrottsverksamhet ska följa föreskrifterna i Barnkonventionen som numera också är lagfäst i offentliga verksamheter. Det har blivit tydligt att idrotten inte längre kan acceptera att det förekommer fysiska eller emotionella kränkningar av minderåriga i verksamheten. Idrotter som inte tar dessa frågor på allvar väljs bort av aktiva och föräldrar och riskerar dessutom uteslutning ur RF. Svenska Fäktförbundet har ett tydligt åtagande enligt RF:s stadgar att säkerställa att alla medlemsföreningar följer idrottens värdegrund och Barnkonventionen. Under våren 2022 har RF publicerat Riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som med stor tydlighet definierar de grundkrav som måste tillgodoses i en förenings barn- och ungdomsverksamhet under de fem riktlinjerna trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa.
Under Riktlinje 1 Trygg idrott understryker RF att föreningar behöver har rutiner och uppföljning för att hantera om något går fel. Det är viktigt att alla i föreningen görs medvetna om sitt ansvar att rapportera och slå larm om något är fel och att de då vet vem de ska vända sig till. Alla vuxna i föreningen förväntas agera om barn eller ungdomar signalerar att något inte står rätt till.
Genomförande: Förening ska senast den 31 oktober ha genomfört en skriftligt dokumenterad plan för att säkerställa att de grundläggande och nödvändiga förutsättningarna för trygg idrott implementerats i föreningen. Under 2025 kommer bara föreningar som har en dokumenterad plan få söka stöd från Projektstöd IF.
Beroende på föreningens storlek väljs ett av alternativen nedan.
- Mindre förening:
- På hemsidan ska det finnas tydlig information om vem som är värdegrundsansvarig i föreningen och en instruktion för denna position. Denne person ska inte vara tränare och ha en så oberoende position som möjligt i förhållande till tränare och och övrig styrelse.
- På hemsidan ska tydlig information ges om hur enskilda medlemmar ska gå tillväga för att rapportera händelser som kan vara brott mot idrottens värdegrund eller Barnkonventionen.
- Hemsidan ska innehålla länk till följande sidor: SvFF:s ingångssida om Trygg Fäktning https://svenskfaktning.se/foreningsledare/trygg-faktning/, RF:s visselblåsarfunktion (https://report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundet), orosanmälan på svenskfaktning.se (https://svenskfaktning.se/foreningsledare/trygg-faktning/orosanmalan-till-svff/), anmälan till Svenska Fäktförbundets disciplinnämnd (https://svenskfaktning.se/foreningsledare/trygg-faktning/anmalan/)
- Föreningen ska ha en tydlig rutin för att hantera och dokumentera vad som kan vara brott mot idrottens värdegrund eller Barnkonventionen samt för att regelbundet kontrollera begränsade registerutdrag för föreningens tränare
- Större förening
- Ska genomföra allt som gäller för en mindre förening
- Ska med stöd av sin RF/SISU-konsulent fastställa föreningens verksamhetsidé och värderingar om detta inte är genomfört sedan tidigare.
- Ska med stöd av sin RF/SISU-konsulent implementera en värdegrundsorganisation med en värdegrundsansvarig i styrelsen, en värdegrundsgrupp för föreningen samt värdegrundsambassadörer i varje träningsgrupp där det förekommer minderåriga. Samtliga inom värdegrundsorganisationen ska erhålla adekvat utbildning.
Stöd: För projekt avseende utbetalas ett stöd på 2.000 kr vid inskickad Trygg Fäktning plan och återrapport i IdrottOnline.
2. Tränarutbildning i världsklass
Antagen deltagare på någon av Svenska Fäktförbundets tränarutbildningars förening kan ansöka om bidrag i IdrottOnline på 5500 kr. Det går att ansöka upp till 1000 kr i reseersättning mot uppvisat kvitto/biltraktamente via Kontek. Läs mer här om tränarutbildningar.
3. Elitföreningskonferens ( OBS – Verksamhetskonferens för alla föreningar genomförs 2025)
Föreningar kan söka bidrag för avgiften för deltagande i Elitföreningskonferens. Information om storlek på bidraget kommer när information om konferensen skickas ut.
4. Bidrag till föreningsledare/hemmatränare som deltar på SvFF:s introduktionsläger för fäktare födda 2009
Föreningar kan söka bidrag för föreningstränare som deltar tillsammans med aktiv på Svenska Fäktförbundets Introduktionsläger för fäktare födda 2009. Hemmatränare kan nu söka bidrag för hela kostnaden + resa till och från genom IdrottOnline. 2000 kr ska betalas in till SvFF för hemmatränare. Samma belopp söker sen föreningen i IdrottOnline.
5. Fäktning hela livet 65+
Bidrag ska användas till särskilda insatser som ger långsiktig utveckling av föreningens verksamhet mot 65+. Läs mer om: Fäktning hela Livet.
Upp till fyra föreningar kan beviljas upp till 30.000 kr baserat på en projektplan som beskriver hur projektet kommer att läggas upp, vilka kostnader föreningen kommer att ha samt inte minst en genomtänkt och realistisk rekryteringsplan.
Kontaktperson på förbundet för satsningen på 65+ är Carolina Håkanson ( carolina.hakanson@fencing.se)
Föreningen ansöker om detta senast den 15/4 i modulen för idrottsmedel i IdrottOnline. Till ansökan ska bifogas en projektplan som föreningen med fördel kan ha skickat till SvFF för synpunkter innan ansökan slutförs. Föreningens satsning ska påbörjas senast vid höstterminens inledning. Det beviljade stödet kan täcka kostnader för lokal, tränare, utrustning, rekrytering och liknande som relaterar specifikt till gruppen 65+. Sökande förening måste undersöka och i projektplan ange vilka kompletterande stöd som projektet kan få från sin kommun och/eller sitt RF/Sisu-distrikt. OBS! Förlängd ansökan. Är er förening intresserad? – Kontakta Carolina Håkanson på carolina.hakanson@fencing.se.
Föreningar som tidigare erhållit stöd för verksamhet för riktad till 65+ kan i år ansöka om ett mindre stöd (max 10.000 kr) för att fortsätta verksamheten.
Så här gör du ansökan
- Logga in på IdrottOnline för din förening med rätt behörighet (ordförande, kassör) OBS! Det krävs att du har Freja +
- Välj Idrottsmedel i menyraden
- Klicka på “Idrottsmedel ” i vänsterspalten
- Scrolla ned i listan och klicka på xxx
- Ange som namn på projektet något av alternativen 1-5 ovan
- Fyll i uppgiftsfält. Använd beskrivningarna ovan för syfte, genomförande samt sökt belopp.
Tänk på att du kommer att behöva göra en återrapport efter projektet. Om projektet redan är genomfört kan du återrapportera så snart projektet är beviljat och stödet utbetalat. Max en månad efter genomfört projekt ska en återrapport ha lämnats in. Genomför man inte projektet men har fått utbetalda medel så blir föreningen återbetalningsskyldig.