Ansvarig för detta strategiska initiativ: Kommittén för föreningsutveckling och utbildning, KFU. Ordförande: Fredrik Melander
Senast uppdaterad av: FM Sept 24
Milstolpar/Verksamhetsplan 2024
Milstolpar som ska uppnås 2024 | Nuläge |
---|---|
GS + SDF – åtgärdsplan för att öka med en förening. (mål: 55 föreningar) | 2 möten under våren 2024. |
Tydlig plan för alla SDF. Lämpliga råd ska bildas. Tydlig organisation. (mål: Alla SDF har mål inom växa och behålla). | Nytt KFU med förankring i SDF under bildande |
Alla SDF har sökt de bidrag de har rätt till av de RF/SISU som de tillhör. | |
Alla SDF har haft ett fysiskt möte med GS för att påbörja en realistisk, framåtriktad plan. | Påbörjat |
Alla föreningar har fått kommunicerat till sig att det behövs en trygg fäktning plan som med fördel arbetas fram med RF/SISU. – Aktivt arbete under året med SDF, starta nya föreningar, stötta och utveckla befintliga föreningar. Öka kunskap och motivera alla föreningar att skapa och implementera trygg fäktning | Klart – kommunicerats. Alla föreningar ska skicka in en plan för att kunna söka idrottsmedel från och med 2025. |
Fullständig beskrivning av det strategiska initiativet
Måste vinna-match: Fler föreningar med ett attraktivt erbjudande till fäktare av alla kategorier – elit & bredd
Mål
- Antalet föreningar uppnår 60 (2028). Alla föreningar är certifierade (2028). (2023: 54 föreningar, IdrottOnline)
- Antalet licenser ska vara 1200. (850 licenser säsong 22/23, svenskfätning.se)
- 3000 aktiva barn och ungdomar. (2400 B&U 2022, LOK stödgrupp)
- Jämställdheten ska öka till 40/60 inom målgrupperna tränare, domare, styrelser, licenserade fäktare, B&U 7–25 år. (LOK stödgrupp, föreningsrapport, svenskfäktning.se)
Nuläge
Svensk Fäktning har 54 medlemsföreningar. Under 2023 har tre föreningar avslutat sitt medlemskap och tre nya föreningar är medlemmar. Det är kritiskt att vi är så sköra med antal medlemsföreningar då RF idag kräver 50 medlemsföreningar för att behålla fullständigt medlemskap och de bidrag som hör till. 2021 var antalet aktiva barn och ungdomar 2500 i antal. 2022 sjönk antalet till 2400 aktiva barn och ungdomar. Det kan förklaras med avslutade föreningar och att återväxten efter corona tar tid. Vi ser i samma rapport från LOK – stödgruppen att vi i alla målgrupper attraherar pojkar mer än flickor oavsett om vi pratar om ledare, barn eller äldre ungdomar. Där vi har uppnått förbundets 40/60 mål är i Svenska Fäktförbundets styrelse. Idag är vi ett 70/30 % förbund som bäst och inom vissa målgrupper är vi närmare 80/20. Statistiken säger tydligt att vi inte är bra på att attrahera flickor, kvinnor in i fäktning. Här har vi en enorm möjlighet att växa om vi dessutom är lika bra eller bättre på att attrahera fler att börja fäkta och stanna länge.
Vi har idag fem SDF (SSvFF, VSvFF, ÖSvFF, StFF, NoFF). MSvFF är inte ett SDF idag. Alla SDF är viktiga för att stärka föreningar, samordna och genomföra attraktiva tävlingar och för att hjälpa nya föreningar till att bli hållbara och långsiktiga.
En kartläggning inom hållbarhet har gjorts under 2023. Trygg Fäktning har utvecklats och det erbjöds bidrag till de föreningar som tog fram en proaktiv och reaktiv plan. En undersökning av alla föreningar som genomfördes av T. Åkerberg är ett fantastiskt underlag för SvFF och SDF att förstå mer av vårt nuläge och önskade läge. Perfekt material att utgå ifrån.
Insikter
- Växa och Behålla har aldrig varit viktigare. Det ekonomiska bidragssystemet från RF kräver att vi måste ha minst 50 medlemsföreningar för ekonomiskt stöd. Bidrag till SvFF grundar sig i antal föreningar, rapporterade LOK -stödtimmar, utbildningstimmar och antalet aktiva medlemmar i våra föreningar. Trygg Fäktning behöver implementeras i alla föreningar.
- Bli starkare tillsammans har aldrig varit viktigare. Vi är i nuläget inte tillräckligt starka tillsammans (Förbund, SDF och föreningar). Vi är 54 föreningar med en målsättning på 60 till 2028. Stabila, hållbara föreningar är en förutsättning för att öka ekonomin och tryggheten för alla målgrupper inom Svensk Fäktning.
- Målsättning att ha stabila, välfungerade SDF där varje förening kan vara medlem är inte uppnådd idag. Samarbetet mellan SvFF och SDF är inte tillräcklig och den gemensamma målbilden är oklar.
- Vi behöver kvinnliga förebilder in som tränare och domare. Vi behöver säkerställa att fäktning även attraherar tjejer när vi rekryterar barn.
- Utbildningar, landslagsläger, Årsmöten, Verksamhetskonferenser mm är ofta i Stockholm. Vi behöver se över den vanan om vi ska växa och behålla.
- VI tillsammans i Svensk Fäktning kan ta ansvar i att skapa en utvecklande, hållbar, framåtriktad organisation där vi stadigt växer som sport och attraherar så många som möjligt att vilja stanna livet ut.
Milstolpar/Verksamhetsplan
2025 | · Certifiering av föreningar har tagits fram och implementering har påbörjats. · Alla föreningar har en plan för trygg fäktning som nu är en förutsättning för att kunna söka Projektstöd IF. · Vi kan se en ökning av antalet aktiva barn och ungdomar. (mål: 2550) · Alla planerade råd är tillsatta och i arbete. SvFF/SDF/Föreningar har ett välfungerande samarbete. · Öka med två föreningar. (mål: 57 föreningar) – Aktivt arbete med att stärka SDF, stötta och utveckla föreningar och öka rekrytering av fler målgrupper. |
2028 |