Ansvarig för detta strategiska initiativ: Tävlingskommittén, TK. Ordförande: Mats Svensson
Senast uppdaterad av: MS 2023-12-18
Milstolpar/Verksamhetsplan 2024
Milstolpar som ska uppnås 2024 | Nuläge |
---|---|
Nya förtydligade riktlinjer för barnfäktningen (U11) och ungdomsfäktningen (U13-U15) ska tas fram. | En arbetsgrupp under ledning av Åsa Lena Andersson är tillsatt. Omfattningen av arbetet hanterar hela frågan om riktlinjer för hur barn & ungdomar skall förhållas till tävling inom fäktning. Som en första start kommer en arbetskonferens hållas. Som direkt följd av detta är U13 inte representerad inom USM eller i Masters system. Dock berörs inte löpande individuella tävlingar. |
Genomförande av SM i Luleå och efter utvärdering beslut om medverkan i Borås 2025. | Mats Svensson ansvarar övergripande för deltagandet under SM veckan. Tre olika arbetsgrupper hanterar olika delar. Fredrik Melander KFU relaterade frågor/ Daniel Lazer KMK/ Mats Svensson TK. Tävlingen är beslutad att genomföras i Borås 8-9/2 2025 och SVT indikerar att viss livesändning kommer ske. |
Utbildning för tävlingsledare och kanslister ska genomföras. | Ansvarig för denna fråga, Björn Fagerstedt, har gått igenom befintligt material och ser att detta tillsvidare fyller sitt syfte. |
Samråd med KLL för att tillse att våra rankingsystem stödjer utvecklingen av de nationella tävlingarna. | Frågan om ranking har varit uppe för diskussion vid ett antal tillfällen. Viktig komponent i diskussionen om nya beslut kommer att ske tillsammans med KLL samt ny sportchef Tomasz Goral. Beslut har tagits inom TK att tillsvidare gå vidare med tidigare normer/regler för ranking. |
Fullständig beskrivning av det strategiska initiativet
Måste vinna-match: Fler föreningar med ett attraktivt erbjudande till fäktare alla kategorier – elit & bredd
Mål
- Antalet föreningar uppnår 60 (2028). Alla föreningar är certifierade (2028). (2023: 54 föreningar, IdrottOnline)
- Antalet licenser ska vara 1200. (850 licenser säsong 22/23, svenskfätning.se)
- 3000 aktiva barn och ungdomar. (2400 B&U 2022, LOK stödgrupp)
- Jämställdheten ska öka till 40/60 inom målgrupperna tränare, domare, styrelser, licenserade fäktare, B&U 7–25 år. (LOK stödgrupp, föreningsrapport, svenskfäktning.se)
Nuläge
Svensk Fäktning har idag ett nationellt tävlingssystem som till stora delar fungerar väl samtidigt som det finns förbättrings-potential.
Vår nationella tävlingskalender omfattar ca. 45 arrangemang. Under delar av säsongen är det ”trångt” i kalendern. I delar av landet och för vissa grupper av fäktare är det dock ont om lämpliga tävlingar. Antalet tävlingslicenser och antalet starter har ännu inte kommit upp i det antal som gällde före pandemin. Minskningen är störst bland seniorer och U13.
Tävlingarna arrangeras i de allra flesta fall av ideella ledare i föreningarna vilka också ofta ansvarar för tävlingsanmälningar, resor och för annan logistik. Föräldrar spelar en viktig roll. Processerna runt fäkttävlingar är komplicerade och kräver kompetens, vilken de flesta skaffar sig genom trial and error och muntlig tradering av erfarenheter. I de allra flesta fall arrangeras ingen tävling om inte arrangörsklubben kan gå med vinst. För vissa föreningar är tävlingarna livsnödvändiga. Ofta är arrangemangen utformade med ambitionen att maximera antal deltagare vilket skapar problem.
Det är SvFF:s Tävlingsbestämmelser (TB) som reglerar och styr den svenska tävlingsverksamheten och som är starkt normerande även där de inte direkt ställer upp regler. Det är därför via TB som det går att åstadkomma varsamma men tydliga förändringar. Under 2023 har TK startat ett råd och planerat SM 2024 för seniorer tillsammans med föreningen STIL. SM veckan i Luleå är något nytt vi provar under 2024.
Generellt sett efterfrågas fler lagtävlingar. SM för mixed-lag blev mycket uppskattat trots relativt få lag. Under 2023 försökte TK starta upp Svenska Fäktligan (SFL) som ett seriespel för lag men intresset visade sig inte vara stort nog. Förhoppning finns fortfarande om att denna och andra lagtävlingsserier kan i framtiden bli viktiga komplement som erbjuder en delvis ny tävlingsupplevelse med köns-, klubb- och åldersblandade lag.
Det är problematiskt att det ofta saknas tydliga roller på fäkttävlingar, vilket ibland skapar onödiga konfliktytor som inverkar menligt på tävlingsupplevelsen. Likaledes saknas ofta tydliga fysiska avgränsningar av tävlingsplatsen för olika grupper.
Insikter
- Historien har visat att snabba förändringar kan vara förödande, inte minst för enskilda föreningar.
- Utbildning för tävlingsledare och -kanslister saknas.
- SvFF måste satsa mer på att få till tävlingar för breda grupper, inte bara elitsatsande. SFL och liknande initiativ kan bli en del av en nationell strategi för att erbjuda ett komplement till de traditionella tävlingarna.
- Bättre tävlingar förutsätter att ledarnas kompentens höjs och uppförandekoden förtydligas.
- Bra svenska tävlingar förutsätter att de bästa svenska fäktarna deltar. Svenska nationella tävlingar måste finnas med på både nationell ranking och på uttagningsrankingen.
Milstolpar/Verksamhetsplan
2025 | · Nya förtydligade riktlinjer för barnfäktningen (U11) och ungdomsfäktningen (U13-U15) ska tas fram. · Genomförande av SM i Luleå och efter utvärdering beslut om medverkan i Borås 2025. · Utbildning för tävlingsledare och kanslister ska genomföras. · Samråd med KLL för att tillse att våra rankingsystem stödjer utvecklingen av de nationella tävlingarna. |
2028 | · Regionala tävlingsserier i minst fyra av våra SDF · 1000 sålda licenser |