SI 2.1 Hur tar vi oss till världseliten? - Svensk Fäktning

SI 2.1 Hur tar vi oss till världseliten?

Ansvarig för detta strategiska initiativ: Landslagkommittén, KLL. Ordförande: Leif Högström

Senast uppdaterad av: PB 2024-11-23

Milstolpar/Verksamhetsplan 2024

Milstolpar som ska uppnås 2024Nuläge
Ta fram en elitutvecklingsplan och genomföra en elitkonferens med elitföreningarPlan: kommer inte uppnås; konferens: ja
Ta fram ett tydligt årshjul för varje landslag för kommande säsong.Pågående
Tillsammans med RF elit ta fram en tydlig kommunikation på stödsystem runt
landslagsfäktare.
Pågående
Genomföra en elitkonferens med elitföreningar på Verksamhetskonferens i november.Planerat 23-24 november 2024; VK i 2025

Fullständig beskrivning av det strategiska initiativet

Måste vinna-match: Ständigt förbättra medaljplattformen

Mål

  • Alla landslag i satsning bland topp 16
  • 6 Fäktare rankade topp 32
  • 20 fullt satsande seniorer

Nuläge

Under 2023 hade KLL haft en större budget än tidigare tack vare Återstartsstöd. Vi inrättade en tjänst på ca 20% som landslagschef (Henrik Lundegard) som samordnade landslagsverksamheten och gav stöd till förbundskaptenerna i deras arbete. Vi valde bland annat att göra en större satsning för kadetter och arrangerade Lillsvedslägret. Ungdomar från hela Sverige deltog och tog del av den utbildningen som framför allt gav större förståelse för fysträning, skadeförebyggande träning, hur man hanterar skador och hur anmälan till internationella tävlingar går till. Vi bjöd in tränare från föreningar för att kunskapen skulle komma till del ut i föreningarna och för att skapa ett samarbete med föreningars tränare. Hösten 2024 inrättades en sportchef tjänst (Tomasz Goral) som tog över samordningen av landslagsverksamheten i samarbete med generalsekreteraren för svenska fäktförbundet (Carolina Håkanson).

Vi har fortsatt att fördjupa oss i Athlete Analyzer som vår landslagsaktiva har tillgång till. Det är ett område som vi ska bli än bättre i, men det behövs också att tränare från föreningen till landslagsaktiva blir aktiva så att den enskilda fäktaren har ett instrument där både föreningens tränare, förbundskapten och fystränare kan stötta och kommunicera med fäktaren. Det är när vi samarbetar tillsammans som det blir allra bäst.

Fysträning är väldigt viktigt och många landslagsfäktare använder sig av vår Pontus som fysansvarig. Genom tester går träningen att individualisera till program som är anpassad för fäktarens förutsättningar och mål. Vi är inte nöjda med nyttjandet av Pontus än och även här finns det ibland ett glapp mellan landslagsorganisationen och föreningen.

NIU (Nationell Idrottsutbildning) har vi idag i Solna, Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona. Vi ser över den verksamheten för att framåt kunna stärka elitcentrum för fäktare på gymnasium. Det är en oerhört viktig tid för utveckling av en fäktare mot eliten.

Insikter

  • Vår landslagsorganisation behöver bli tydligare och mer kommunikativa i samarbete med föreningar, fäktare, RF, SOK och andra aktörer. VI tillsammans skapar rätt förutsättningar för landslagsfäktare som ska vara i centrum.
  • Samtliga fäktare i landslagen och deras föreningstränare behöver bli medvetna om vilka stöd de har tillgång till och utnyttjar flera av dem.
  • Om vi ska bli världselit är det nödvändigt att alla enskilda delar i en satsning finns på plats. Ett starkt individuellt stöd kan ge oss en nödvändig spjutspets.
  • Våra försök med videoanalys och genomgångar visar att själva arbetet med videoanalys, förutom att ge nödvändig info om motståndares och egna brister och förtjänster, också utvecklar både tränares och fäktares taktiska förmåga. Arbetet med videoanalys behöver växlas upp.
  • Det är inte sällan våra fäktare åker ur viktiga internationella tävlingar efter jämna matcher. Det antyder framför allt att den
  • taktiska och mentala förmågan bör förbättras även om andra faktorer som förbättrad teknisk och fysisk förmåga också spelar in.
  • Vi måste hitta nya sätt att motivera de aktiva att fortsätta sin satsning trots de ekonomiska förutsättningar som de behöver hantera.
  • På sikt kommer landslagsorganisationen behöva förstärkas för att vi ska kunna bli den största lilla fäktnationen 2028.

Milstolpar/Verksamhetsplan

2025· Seniorlandslagen har en professionell stödorganisation
2028· Landslagsorganisation är ett föredöme och andra organisationer tar efter oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?