SI 2.2 Hur förbättrar vi våra internationella resultat? - Svensk Fäktning
Hem » Svenska Fäktförbundet » Svensk Fäktnings strategi och våra värderingar » Verksamhetsuppföljning 2024 » SI 2.2 Hur förbättrar vi våra internationella resultat?

SI 2.2 Hur förbättrar vi våra internationella resultat?

Ansvarig för detta strategiska initiativ: Tävlingskommittén, TK. Ordförande: Leif Högström.

Senast uppdaterad av: PB 2024-08-22

Milstolpar/Verksamhetsplan 2024

Milstolpar som ska uppnås 2024Nuläge
Vi förbättrar vår ranking för lag och för individer som är i satsning.Pågående
En fäktare kvalificerar sig till OS.Paris 2024 i Modern Femkamp: Marlena Jawaid
Vi har ett system för kostnadsfördelning för deltagande på träningsläger.Pågående
Vi har förbättrat organisationen runt våra träningsläger.Pågående
Vi har en gemensam plan med SOK om en satsning på damvärja till OS 2028.Ja

Fullständig beskrivning av det strategiska initiativet

Måste vinna-match: Ständigt förbättra medaljplattformen

Mål

  • Alla landslag i satsning bland topp 16
  • 6 Fäktare rankade topp 32
  • 20 fullt satsande seniorer

Nuläge

För att nå mål så måste vi ha bra träningsläger och delta på de internationella tävlingar som är nödvändiga för att ha möjlighet att förbättra vår ranking. Det ekonomiska läget för landslagen innebär att det krävs stora personliga ekonomiska insatser för de fäktare som är i landslagen. Större delen av budgeten räcker enbart till att finansiera ledare på internationella tävlingar. Det finns dock mycket positivt när det gäller landslagsfäktare i satsning och vi kan se förbättringar av resultaten. Vi har ett bidrag X från RF till damvärjan tack vare en genomarbetad ansökning i 2023 som kommer stödja möjligheterna för damvärja men kommer säkert också att få positiva effekter även för de andra landslagen. Det pågår också diskussioner med SOK om en satsning på damvärja inför OS 28 som varit positiv.

Insikter

  • Om vi kan visa SOK att vi får ihop ytterligare 300 tkr av egna medel till en satsning på damvärja så lovar de att de kommer att gå in och stötta en sådan satsning med ytterligare medel.
  • Landslagen har ett koncept för träningsläger där de använder de större klubbarna i framför allt Stockholm och Göteborg till låg kostnad. Vi behöver ta fram ett system som jämnar ut kostnaderna för de fäktare som inte bor i någon av storstäderna då det blir onödigt dyrt för dem.
  • Vi behöver säkerställa att det alltid finns erfarna tränare/ledare vid landslagsläger så att träningen garanterat håller den höga nivån det skall vara.
  • För att alla seniorlandslagsfäktare ska kunna nå vårt krav på ca 1000 träningstimmar per år som kvantitativt riktmärke krävs riktlinjer. Vi måste arbeta för en succesiv upptrappning av träningsmängd samt hitta sätt att säkerställa att kvaliteten på träning och idrottsutövarens motivation kan bibehållas.
  • Vi behöver mer sparring mot landslag som har bättre ranking och därför viktigt att delta på internationella träningsläger när det är möjligt.
  • För att nå målen med ständig medaljchans på mästerskap behöver vi över en längre tid tävla mer på högsta nivå och delta på så många lagtävlingar som möjligt på mästerskap och VC för att förbättra vår ranking.
  • För att kunna nå mål så krävs det ekonomiska resurser via bidrag eller sponsorer. Vi kan inte i längden kräva att våra landslag betalar själva för sitt deltagande.

Milstolpar/Verksamhetsplan

2025· Vi förbättrar vår ranking för lag och för individer som är i satsning.
2026· Vi har några fäktare som ingår i SOK:s Topp och talangprogram inför OS 28.
2028· Vi har uppnått våra uppsatta mål i måste vinna matchen: Ständigt förbättra medaljplattformen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?