Idrott är nyttigt men…
Om du har valt att ägna dig åt fäktning kan du räkna med att det finns många hälsofördelar. Du tränar kondition och styrka och din koordination och kroppskontroll förbättras nästan utan att du märker det eftersom fäktning är så roligt och spännande. Det finns till och med en studie som indikerar att alla de mikrobeslut din hjärna behöver fatta gör att din hjärna åldras långsammare så att risken för demenssjukdomar minskar.
Men det finns hälsofaror som du behöver vara medveten om. De drabbar främst fäktare som lägger mycket tid på sin träning och tävling och har elitambitioner men inte uteslutande. Det handlar om att inte du inte ska förlora balansen mellan det som ett bra liv kräver och de ansträngningar som du lägger ned på din fäktning. För att du ska må bra behöver du vila tillräckligt och sova ordentligt, äta vettigt och inte utsätta dig för träning som din kropp inte klarar av eller är redo för. Detta är speciellt viktigt om du är en fäktare i utveckling och inte har vuxit färdigt.
Den hållbara fäktaren
Svenska Skidförbundet har tillsammans med Riksidrottsförbundet och Jämställdhetsmyndigheten tagit fram ett mycket bra material om hållbart idrottande som heter “Den hållbara skidåkaren – Hitta din balans”. Den tar upp viktiga frågor om energibalans, energibrist och ätstörningar.
Aktiv, tränare, förälder, kompis?
Det är viktigt att förstå sambandet mellan vad du äter och hur du mår. “Den hållbara skidåkaren” ger tydliga och handfasta råd till dig som är aktiv men också till de som finns i den aktives omgivning; kompisar, föräldrar eller tränare. Skidåkningens utvecklingsmodell är uppbyggd enligt samma principer som utvecklingsmodellen som gäller för Svensk Fäktning och innehållet är giltigt och angeläget även för fäktare.
Hämta “Den hållbara skidåkaren” från Svenska Skidförbundets webbplats