Fäktstiftelsen - Svensk Fäktning

Stöd svensk elitfäktning!

Svensk fäktning bär på stolta traditioner, men idrott på elitnivå kostar pengar och förutsättningarna för mindre idrottsförbund är numera utomordentligt ansträngda och knappa.

“Det finns de som inte kan tänka sig ett liv utan att försöka bli bäst i världen på något. Jag tycker de skall få chansen att bli det.”

Emma Wertsén
Olympier, VM-silvermedaljör


Möjligheterna att löpande skapa ekonomiska möjligheter för elitverksamhet ligger därför i framtiden huvudsakligen utanför allmänna medel.

För dessa är ekonomiskt stöd utifrån helt nödvändigt för att göra fullvärdiga satsningar mot Olympiska spel eller internationella mästerskap.

Nuvarande elitverksamhet finansieras av Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté men elitstödet från Riksidrottsförbundet har successivt minskat och kommer i framtiden att minska än mer, och utan satsande elitfäktare försvinner stödet även från Sveriges Olympiska Kommitté.

Ett nytt initiativ!

Under 2020 har därför “Fäktstiftelsen – en avkastningsstiftelse för svensk fäktsport” bildats. Tanken är att skapa en långsiktig finansieringskälla för svensk elitfäktning. Stiftelsen är en självständig juridisk enhet som genom insamling och donationer skall samla in medel som klokt förvaltade skall ge en avkastning som går in som ett årligt bidrag till Svenska Fäktförbundets elitverksamhet.

Rolf Edling har satt sista stöten i Montreal 1976 och säkrat OS-guld för Sveriges lag. Rolf erövrade som ende fäktare i modern tid Svenska Dagbladets bragdguld för sin världsmästartitel 1973.


Stiftelsen har egen styrelse och stadgar och är helt skild från den löpande verksamheten inom Svenska Fäktförbundet, distriktsförbund och fäktklubbar. Du kan därför genom ett bidrag till stiftelsen medverka till att svensk fäktsport får bättre förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Att skapa förutsättningar för en framtida elitkarriär är viktigt för att få unga att fortsätta idrotta när egna sidoinkomster och föräldrarnas stöd inte räcker.

Gör en insats för svensk idrott och för fäktning!

Tänk på att Fäktstiftelsen vid jubileumsinsamlingar, minnesrunor etc. kan vara en lämplig gåva att känna glädje och stolthet över.

Alltid medaljchans! – Mitt viktigaste fokusområde som ordförande i Svenska Fäktförbundet är att svenska landslagsfäktare alltid skall ha medaljchans på EM/VM/OS. Vägen dit kräver ökat finansiellt stöd och Stiftelsen för Svensk Fäktning gör detta möjligt!

Otto Drakenberg
Olympier, ordförande Svenska Fäktförbundet


Vill du hjälpa till? Ta kontakt!

Styrelsen för Fäktstiftelsen vill komma i kontakt med dig som har ett stort hjärta för idrott, som uppskattar svenska idrottsframgångar och som skulle kunna vara intresserad av att lämna ett bidrag till svensk fäktnings långsiktiga finansiering, med syftet att ge svenska elitfäktare bättre förutsättningar att lyckas i framtida Olympiska spel och världsmästerskap.

Styrelsen består av

  • Hans Lager 070-630 87 76
  • Carl Bernadotte 070-776 82 00
  • Henning Österberg 076-111 09 14

Nu finns Fäktstiftelsen även på Facebook! https://www.facebook.com/Faktstiftelsen

Fäktstiftelsen bildades som svar på ett ”nödrop” från svenska fäktare som vill nå världseliten men som saknar ekonomi att fixa det. Alla bidrag – stora som små – kommer i stiftelsens förvaltning att växa och så småningom göra verklig nytta för svensk fäktning.

Carl von Essen
Olympisk guldmedaljör, medgrundare Fäktstiftelsen

Många bäckar små…

Så… visst vill du se fler svenska fäktmedaljer framöver? Även om du inte råkar ha en miljon till övers just nu kanske du kan satsa en 50-lapp eller en hundring i månaden? Det GÖR skillnad!

Hur gör jag för att stödja?

Välj det sätt som känns bäst för dig!

  1. Fyll i gåvoformuläret här på sidan eller
  2. Använd Swish: 123 450 8487 eller
  3. Gör en insättning på Stiftelsens konto: Handelsbanken 6111 – 92 746 918

Till dig som hjälper till!

Från djupet av våra fäkthjärtan,

TACK!

Nyheter
Carl von Essen har gått bort

Carl von Essen har gått bort

Carl von Essen har avlidit. Han sörjes närmast av hustrun Elisabeth samt barnen Erik och Maria med familjer. Calle var ...
/ Aktuellt, Fäktstiftelsen, Okategoriserad
Kom igen nu Sverige! Nytt initiativ för att stödja svensk fäktning.

Kom igen nu Sverige! Nytt initiativ för att stödja svensk fäktning.

Bredd- och ungdomsidrott är en förutsättning för toppidrott - men bredd- och ungdomsidrotten behöver toppidrottens förebilder. Tack vare grundläggande donationer ...
/ Aktuellt, Fäktstiftelsen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?