Föreningsbrev november 2003 - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Föreningsbrev november 2003

Föreningsbrev november 2003

I helgen bestämde styrelsen hur vi ser på de viktiga framtidsfrågorna. Diskussioner i programgruppen kommer att tillföra ett antal viktiga frågeställningar och besked. Föreningarna kommer därefter att någon gång strax före jul få ett programförslag på remiss. Jag vill redan nu berätta om huvuddragen i styrelsens diskussion, som självfallet kommer att prägla programförslaget.

En vision för svensk fäktning

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning:

Sverige ska vara en olympiskt framgångsrik fäktnation.

Svensk fäktning vill ha möjlighet att i hela landet välkomna människor i alla åldrar till en verksamhet på alla nivåer, där brett föreningsengagemang och kompetenta ledare är viktiga hörnstenar.

Svensk fäktning ska präglas av värderingarna nytänkande, tradition, hederlighet, gemenskap

och glädje.

Målbilder för 2010

Istället för att bestämma sig för många detaljerade mål för 2010 har styrelsen valt arbetssättet att försöka beskriva målbilder för 2010. De fyra bilderna speglar förenings-, utbildnings- tävlings- och finansieringsperspektivet.

Här är de fyra målbilder, framsprungna ur klubbenkäten, som styrelsen vill ha en diskussion om:

• Föreningarna har styrka och kompetens att planera och genomföra en långsiktig verksamhet, där social gemenskap, stark ekonomi, goda kommunkontakter och gedigen utbildning är hörnstenar.

• Svenska fäktförbundets utbildning bedrivs enligt en sammanhållen utbildningsplan, där klubbar, SDF och förbund vet sina uppgifter och samverkar för rekrytering och utbildning.

• Svensk fäktning har en spännande och stimulerande tävlingsverksamhet med alla vapen och för alla åldrar, där SM i lag och individuellt utgör tävlingspyramidens topp.

• Svenska fäktförbundet har en stark ekonomi med en god självfinansieringsgrad. Basen för självfinansieringen är ett gott samarbete med näringsliv och organisationer, som uppskattar den breda tävlingsverksamheten, en framgångsrik elitverksamhet och väl arrangerade världscuptävlingar.

Strategiska nyckelfrågor

Därefter har styrelsen bestämt sig för att föreslå våra strategiska nyckelfrågor. De vi vill testa bland föreningarna är följande fem frågor, som jag något vill kommentera var för sig.

• Klubben i centrum

Det är i föreningarna fäktningen lever och utvecklas. Men föreningarna måste bli bättre på verksamhetsplanering, kommunkontakter, utbildning i SISU-regi och att söka lokalt aktivitetsstöd både från kommunen och från distriktsförbundet. Vi måste stärka de föreningar vi har, innan vi satsar hårt på att bilda nya. Men några nya i Norrland borde vi orka med.

• Kraftfull utbildningssatsning

Vi måste klara av att göra en sammanhållen utbildningsplan ”från knatteinstruktör till fäktmästare”. Men vi måste också klara ut hur vi ska fungera tillsammans. Vi är på god väg både med studieplan och omfattande kursbok med fäktövning på CD och på hemsidan. Föreningarna måste dock ta ett större ansvar för rekryteringen. Även i år har vi haft många viktiga kurser, bl.a. för unga ledare. Men deltagarna har varit för få.

• Spännande och stimulerande tävlingsverksamhet

Klubbenkäterna var tydliga på den här punkten. Vi måste ha fler och roliga tävlingar, inte minst för seniorer. I samband med remissen på programförslaget kommer ni också att få ta ställning till:

– Förslag om införande av lag-SM för veteraner

– Förslag till nytt seriesystem för lag (vårt svar på svenska cupen i fotboll)

– Förslag till nationellt rankingsystem

• Ökad självfinansiering

Här måste vi lägga ned kraftiga ansträngningar och få samarbetspartners inte endast till världscuptävlingarna, utan också officiella sponsorer till den breda tävlingsverksamheten.

• Sammanhållen organisation med tydligt ansvar för alla organisationsled

I praktiken har vi idag två fungerande SDF, Sydsvenska och Väst. De letar efter sina roller i den framtida utbildningssatsningen. De rollerna kommer att klarna. Det blir allt flera som kommer att utbilda sig, om kurserna kan arrangeras i kommunen eller regionen.

I samband med programmet kommer alla föreningar och SDF också att få ta ställning till ett förslag, där vi behåller de SDF som faktiskt fungerar. De övriga föreslås bli ersatta av ett ”Ombud fäktning” i de RF-distrikt som inte täcks av något fungerande SDF. Ombudet skulle ha uppgifterna att företräda fäktningen på DF-stämman och att ansöka om, motta och fördela landstingsstöd till klubbarna i förhållande till deras aktivitet. Svensk fäktning förlorar idag tiotusentals kronor på grund av att tre SDF inte fungerar.

Där SDF inte fungerar får SF i framtiden samla klubbarna och arrangera utbildning.

Loket som drar vagnarna

Det finns också anledning att poängtera, att förbundet därutöver ska klara av en del löpande verksamhet. Och jag vill också säga, att våra landslagsambitioner syns i visionen och i målbilderna. Men som någon sade vid ett SDF-möte: ”Vi måste hitta de rätta frågorna – loken som drar vagnarna.” ”Får vi ordning på det här, så får vi olympiska guldmedaljer på köpet”, som någon uttryckte det.

Förbundsmötet den 27 – 28 mars 2004

Helgen den 27 – 28 mars arrangerar vi föreningskonferens och förbundsmöte. Vi startar på lördag lunch med föreningskonferensen. Litet senare på lördagseftermiddagen arrangerar vi så vårt förbundsmöte, och avslutar dagen med middag.

På söndagen fortsätter föreningskonferensen, då vi lägger ned mycket tid på att tillsammans diskutera vad vi var och en kan göra för att förverkliga förbundsmötets beslut. Förhoppningsvis har vi då antagit ett bra, och väl förankrat, framtidsprogram med många viktiga arbetsuppgifter för oss alla.

Handslaget – nya resurser till svensk idrott

Regering och riksdag har beslutat satsa 1 000 miljoner kronor extra till svensk idrott under en fyraårsperiod. Det ger oss möjligheter som vi inte hade väntat oss. Av det skälet är det viktigt, att vi alla nu med kraft deltar i framtidsdiskussionen, så att vi satsar resurserna på de områden som dels rimmar med målen för Handslaget, dels ligger i linje med våra egna framtidsdiskussioner. Ett område är ”Öppna dörrarna för fler”. Klubbenkäten var entydig. Vi behöver fler utbildade ledare för att ta emot fler ungdomar. Utbildning blir en mycket prioriterad fråga i verksamheten.

Se bilagan med information om Handslaget.

Med vänlig hälsning

Lars Liljegren

Förbundsordförande

Bilaga

Handslaget – en första information till föreningarna

Bilaga

Så kan vi dela på 1000 miljoner

– en första föreningsinformation om ”Handslaget”

Regering och riksdag har beslutat, att idrottsrörelsen ska få en miljard, 1 000 miljoner kronor, extra under fyra år för att öka insatserna inom fem prioriterade områden. Under första året, eller rättare sagt första halvåret 2004, ska 100 miljoner fördelas till insatser inom de här områdena:

• Öppna dörrarna för fler

• Hålla tillbaka avgifterna

• Satsa mer på flickors idrottande

• Delta i kampen mot droger

• Intensifiera samarbetet med skolorna

Riksidrottsstyrelsen har lämnat ett förslag till hur pengarna ska fördelas. Förslaget är ute på remiss, och det är inte uteslutet, att det om någon månad kommer beslut som är lite annorlunda än ursprungsförslaget. Här följer nu en första information till föreningarna inom Svenska fäktförbundet med utgångspunkt från det förslag som nu finns.

Två saker finns att säga:

• Håll ögonen öppna, när de slutliga reglerna kommer!

• Börja redan nu fundera på vad föreningarna kan göra!

Pengar från flera håll

Föreningarna kommer att kunna få stöd från flera håll:

De föreningar som vill satsa på verksamhet i skolorna kan få stöd från DF. Här kommer distriktsförbunden att styra hur pengarna ska fördelas. Intressanta möjligheter kan vara att presentera fäktningen på skolorna eller delta som aktiv förening i de idrottsskolor som DF arrangerar på många platser. Det är DF som behandlar dessa ansökningar.

De föreningar som vill göra speciella föreningsaktiviteter inom de fem prioriterade verksamheterna (se ovan) kan få stöd från sitt specialförbund. För det första halvåret 2004 har i riksidrottsstyrelsens förslag, som nu är ute på remiss, föreslagits att Svenska fäktförbundet ska få 100 000 kronor för att leda en verksamhet som får kosta 141 000 kronor i föreningarna.

Om samma fördelning gäller också åren 2 – 4 betyder det, att vi tillsammans under fyra år skulle kunna disponera en miljon kronor till central verksamhet och 1,4 miljoner till föreningsverksamhet inom prioriterade områden. Siffran bygger på, att det första halvårets satsning är en tiondel av den totala (100 miljoner kronor av 1000 miljoner).

Svenska fäktförbundets styrelse kommer att hårt prioritera de satsningar som stämmer med Handslagets mål och som ligger i linje med vår framtidsdiskussion.

Stöd till speciella insatser inom de fem områdena kan ges direkt till föreningen. Om man får pengar eller inte bestäms av Riksidrottsförbundets kansli. Här kan också förbund söka. Det är inte otroligt att Svenska fäktförbundet söker för ett projekt som i första hand riktar sig till flickor. Vi behöver förbättra jämställdheten.

Mer information kommer!

Föreningarna kommer att få mer information, när de slutliga bestämmelserna blir klara. Svenska fäktförbundet kommer att ta ett stort ansvar för informationen inom alla områden. Också DF kommer att göra ett arbete som vi kommer att ha stor nytta av.

Lars Liljegren


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?