Erik har ett halvår tills han ska göra lumpen. Han ville träna fäktning fram tills dess, men inte vara kvar i Sverige, Vad är då bättre än att ta med sig fäktbagen till Paris? Här kommer Eriks egna ord om livet i fäktningens huvudstad.
Jag hade ett halvâr fram till jag skulle rycka in och ville fortsättaträna fram tills dess. ville dock inte stanna i Sverige, sâ Frankrike fick det bli.
Det föll mig naturligt eftersom Frankrike är en av de största och mest framgângsrika nationerna inom fäktning. Dessutom jag har en släkting här som kunde hjälpa mig med att hitta klubb att träna i. Och det förstâs, jag kunde ju putsa pâ min franska lite under tiden.
Orten jag bor i heter St Germain en Laye. En liten, men mycket vacker förort till Paris. Orten har inte mer än 40 000 invânare, men har en av de starkare fäktklubbarna runt Paris. För mig som junior erbjuder klubben tre tvâ-timmars pass i veckan, varav ett är endast fyspass utan fäktning och hâlls pâ annan plats eller lokal. Jag betalar 150 för min vistelse fram till jul. I det priset ingâr min licens och lektioner med tränaren.
Vi brukar vara femton till tjugo stycken fäktare(kadetter/juniorer) pâ träningarna. Under fäktpassen är det oftast poulfäktning som gäller, med matcher om femton stötar. Poulerna delas upp efter hur bra du fäktat senaste träningen. Än sâ länge har jag lyckats hâlla mig i den bästa gruppen.
Det kan nämnas att i samma grupp fäktar även vinnaren av kadettserien i Paris. Han frâgade mig i veckan om hur mânga kadetter det är pâ tävlingarna i Sverige. När jag svarade himlade han med ögonen och berättade att det finns över tusen aktiva i Frankrike.
Nu i helgen den 26-27 november gick fransmännens jvc Challenge Licciardi av stapeln med 105 deltagande fäktare frân 17 nationer. Dagen innan hade 150 franska fäktare gjort upp om vilka som skulle fâ delta i världscupen.
Undertecknad deltog som ensam representant för Sverige. Men med en grov förkylning och missade träningspass pga bla punktering pâ bilen var mina utsikter inte de bästa.
Jag kan inte klaga pâ att jag fick en svârare poul, dâ samtliga pouler i tävlingen i mina ögon var lika tuffa. I samtliga matcher satte jag första touchen. Mycket mer än sâ blev det dock inte, när motstândarna vred upp tempot. Undantag för sista matchen där det inte var mycket att snacka om över huvudtaget. Italienaren Martino Minuto lekte svingade nâgra sixtparader och sedan var det slut.
Minuto var dock aningen ojämn i sina andra matcher. Längre fram i tävlingen fäktade han dock bättre och bättre vilket ledde till en övertygande seger i finalen mot fransmannen Desvaux. Tävlingen flöt pâ mycket bra och alla tider passades pâ sekunden. Invigningen av finalen var en show med musik och intâg med flaggor. Mellan finalerna bjöds publiken pâ mycket underhâllande teaterfäktning. Om man letar en tävling med högsta klass bâde vad det gäller fäktning och arrangemang rekommenderar jag Challenge Licciardi starkt.
a bientôt
Erik Wikström
Bilden: Hallen i Challenge Licciardi
Fotnot: Sverige har haft stora framgånmgar i JVC Challenge Licciardi. Erik Strand, Mats Ahlgren och Oskar Granler har samtliga vunnit tävlingen.