Familjekänsla stärker klubben i Kungsbacka - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Familjekänsla stärker klubben i Kungsbacka

Familjekänsla stärker klubben i Kungsbacka

Roger säger att man strävar efter att skapa en familjekänsla. Alla ska känna sig välkomna och hamna i ett sammanhang där man trivs.

– Vi kör fäktskola tre gånger om året: vecka 7, 33 och 44, berättar Roger. Fäktskolan pågår fem dagar i rad, en timme om dagen. Syftet är att nybörjarna ska komma igång och snabbt komma över den första inlärningspuckeln.

– När fäktskolans elever sedan slussas in i verksamheten behåller vi gruppen från fäktskolan så att de känner att de redan har kompisar och nätverk i klubben. Just nu har vi ett drygt hundratal fäktare som är aktiva och ungefär 150 medlemmar.


Roger bildar ett radarpar med föreningens ordförande Klas Brännström när det gäller föreningens utveckling. Den senaste framgången är att Kungsbacka kommun köpt in ett antal lättviktspister som gör tävlingsarrangemang enklare och minskar behovet att låna material från andra håll i landet.

– Nästa mål är att skaffa en större fäktsal, säger Roger. Den nuvarande på 475 kvadratmeter och åtta pister räcker inte till. Många av våra fäktare behöver möjlighet att träna fyra gånger i veckan och för att det ska vara möjligt i framtiden behöver vi en fäktsal där vi kan köra flera grupper samtidigt.

 

Föreningens tränare har spelat en viktig roll. Johan Skårbratt, Rogers son, var tränare under de första åren och bidrog till den framgångsrika rekryteringen , där klubben lyckades skapa den familjekänsla och det föräldraengagemang som man nu har nytta av. Floretttränaren Vladimir Juferov har varit klubben trogen under åren.

Sedan 2004 är Adrian Pop huvudtränare. Björne Väggö hjälper också till.

Personligt bemötande av föräldrar, bra förutsättningar för de aktiva, skickliga tränare och tydliga gruppindelningar är alltså KF99: s recept för att skapa en framgångsrik fäktklubb.
Roger pekar ut Erik Strand, under dennes tid i Partille FK, som en viktig inspiratör för hur en verksamhet bör organiseras. När det gäller fäktning och tävlingsorganisation har han lärt sig mycket av Göran Abrahamsson.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?