EFC:s ordförande, Alisher Usmanov, var inte närvarande på kongressen. Usmanov valdes till ordförande vid kongressen i Ungern 2005 men han har ännu inte varit med på någon av EFC:s kongresser. I det brev från Usmanov som läste upp i början av kongressen hälsade han alla kongressdeltagare välkomna. I brevet förklarade han sin frånvaro med att om han skulle ha varit närvarande vid kongressen, så fanns det risk för att detta skulle ha kunnat uppfattas som att han försökte utöva påtryckningar på de nationella fäktförbunden.
Per den 31 december 2004 hade EFC ett eget kapital på 58 000. För 2005 redovisade EFC en vinst på 522 000 och för 2006 uppgick vinsten till 248 000. På två år har EFC:s egna kapital således ökat med 770 000 och per den 31 december 2006 uppgick det egna kapitalet till 828 000. Hela ökningen av det egna kapitlet förklaras av de bidrag som Usmanov lämnat till EFC under 2005 ( 750 000) och 2006 ( 907 000).
EFC har i budgeten för 2007 och i budgeten för 2008, som antogs vid kongressen i Gent, räknat med sammanlagda intäkter på 867 000 respektive 788 000. Av intäkterna 2007 utgör 850 000 bidrag från Usmanov. För 2008 uppgår motsvarande siffra till 735 000. Minskningen i bidraget från 2007 till 2008 beror inte på minskade bidrag från Usmanov utan på en sjunkande dollarkurs.
Under de fyra åren 2005 – 2008 kommer Usmanov att sammanlagt ha lämnat 3 242 000 (ca. 30 miljoner kronor) i bidrag till EFC. Enligt uppgift ligger Usmanov just nu på plats 123 på den lista med världens rikaste personer som Forbes sammanställer. Usmanov har sina ekonomiska intressen i framför allt stålbranschen. Enligt korridorskvaller i Gent har Usmanov inga politiska ambitioner men Vladimir Putin i Ryssland trycker på för att han skall kandidera i presidentvalet i Uzbekistan.
Genom Usmanovs bidrag har EFC fått intäkter som är i en helt annan nivå än vad som gällt tidigare. Till följd av bidragen från Usmanov behöver EFC inte längre ta ut någon avgift av sina medlemmar. Ökningen av EFC:s inkomster har dock hittills inte inneburit att EFC:s verksamhet ökat i motsvarande mån. Vinsterna 2005 och 2006 är en följd av detta. Det har helt enkelt inte funnits tillräckligt med aktiviteter och kostnader som har matchat intäkterna.
I budgeten för 2007 och i den mycket översiktliga budgeten för 2008 som presenterades och antogs vid kongressen i Gent, räknar man dock med att EFC:s kostnader kommer att vara lika stora som intäkterna. Man räknar således med att EFC kommer att göra ett nollresultat 2007 och 2008. EFC kassaförvaltare, Bert van den Flier, skyllde den bristande aktiviteten i EFC på medlemsförbunden och uppmanade dem att inkomma med idéer om hur EFC:s pengar på bästa sätt kan användas för att främja utvecklingen av europeisk fäktning.
Kongressen var inte nöjd med den översiktliga budgeten för 2008 som presenterades på kongressen. Kongressen var inte heller nöjd med att det inte fanns någon verksamhetsplan för 2007 och 2008. Ett tecken på kongressens missnöje var att budgeten för 2008 endast antogs med 6 röster mot 3. Resten av kongressdelegaterna avstod från att rösta. Kongressen beslutade dock enhälligt att EFC:s exekutivkommitté, senast i samband med höstens JEM i Prag, skall precisera budgeten för 2008 samt presentera en verksamhetsplan för 2007 och 2008.
Vid genomgången av EFC:s ekonomi berättade kassaförvaltaren Bert van den Flier att merparten av EFC pengar finns på ett räntelöst konto i en bank i Moskva. Bert berättade även att det hade tagit banken i Moskva 3 månader att skicka över det kontoutdrag som EFC:s revisorer ville se i samband med bokslutsarbetet. I ett informellt sammanhang kvällen innan kongressen hade Bert berättat att ytterligare ett problem med kontot i Moskva är att endast Usmanov har möjlighet att ta ut pengar från kontot. Mot denna bakgrund föreslog Sverige kongressen att denna skulle instruera EFC:s exekutivkommitté (styrelse) att flytta pengarna till en annan bank som ger ränta på pengarna och kunderna bättre service. Förslaget orsakade en intensiv debatt. Representanter för några olika östeuropeiska fäktförbund förklarade att detta redan var Usmanovs avsikt och att det därför inte fanns någon anledning att rösta om förslaget. Andra menade att kongressen inte kan instruera exekutivkommittén på detta sätt och att det därför aldrig kunde bli fråga om något mer än en rekommendation. För att inte försena kongressen bordlades förslaget och det beslöts att åter ta upp det under punkten övriga frågor sist på dagordningen.
När man väl kom fram till slutet av dagordningen fick Sverige på nytt föra fram förslaget att EFC skulle flytta pengarna i Moskva till en annan bank. Denna gång beslutade kongressen enhälligt att rekommendera EFC:s exekutivkommitté att flytta pengarna till en bank som ger ränta på pengarna och kunderna bättre service. Det hela blir en test på om de pengar som Usmanov skänkt till EFC verkligen är EFC:s och om de kontrolleras av EFC:s exekutivkommitté eller av Usmanov personligen.
En viktig punkt på dagordningen avsåg ett förslag på nya stadgar för EFC. Arbetet med att ta fram nya stadgar för EFC initierades av Usmanov redan 2006. Usmanov vill att stadgarna ändras på så sätt att han i egenskap av president får ett större inflytande över EFC:s verksamhet. En arbetsgrupp har sedan kongressen i Poznan hösten 2006 arbetat med att ta fram ett förslag på nya stadgar. Under kongressen i Gent framkom att det förslag som presenterades för kongressen inte i alla delar motsvarade det förslag som arbetsgruppen hade tagit fram. Förslaget föranledde en omfattande debatt om både innehållet i förslaget och om i vilken ordning frågan om nya stadgar skulle behandlas på kongressen.
Resultatet blev att kongressen först röstade om det nya stadgeförslaget. Utfallet av den slutna omröstningen blev 14 röster för förslaget och 25 röster emot. Resultatet av omröstningen är en tydlig indikation på att Usmanovs ställning i EFC har försvagats. Många av de länder som röstade för Usmanov 2005 valde nu att rösta mot vad som måste uppfattas som Usmanovs eget förslag till nya stadgar. Kongressen beslutade enhälligt att kommissionen skulle fortsätta sitt arbete med de nya stadgarna och EFC:s medlemmar uppmanades att inkomma med synpunkter på det presenterade förslaget. Kommissionen skall presentera ett nytt förslag i god tid innan EFC:s nästa kongress som arrangeras i Kiev den 3 juli 2008.
Beträffande kommande europamästerskap beslutade kongressen följande:
Senior-EM (arrangeras i månadsskiftet juni – juli)
2008 Kiev (redan beslutat på tidigare kongress)
2009 Plovdiv (redan beslutat på tidigare kongress)
2010 Tyskland (det är ännu inte klart vilken ort det blir)
2011 Storbritannien presenterade sig som kandidat men något beslut fattades inte på denna kongress. Om britterna får EM är deras avsikt att det skall arrangeras i Belfast.
Kongressen beslutade att från och med 2008 skall EM-tävlingarna följa den tävlingsform som gäller för FIE:s GP-tävlingar.
Junior-EM (arrangeras till och med 2008 i november och från och med 2009 i april)
2007 Prag (redan beslutat på tidigare kongress)
2008 Amsterdam
2009 Bratislava
2010 Slovenien (det är ännu inte klart vilken ort det blir)
På kongressen meddelade FIE:s president René Roch att FIE kommer att beslutat att JEM från och med 2007 kommer att ge världscuppoäng.
När JEM arrangeras på hösten får de fäktare vara med som åldersmässigt även får vara med på nästa års JVM. Om det arrangeras JEM både hösten 2008 och våren 2009 innebär detta att de fäktare som får vara med på JVM våren 2009 har möjlighet att ställa upp på två JEM under tävlingssäsongen 2008 – 2009.
Kadett-EM (arrangeras i mars)
2008 Rovigo, Italien 1 – 6 mars
2009 Frankrike (det är ännu inte klart vilken ort det blir)
2010 Grekland (det är ännu inte klart vilken ort men troligen blir det Aten)
Ett italienskt förslag om att på prov införa ett europeiskt U23-mästerskap antogs av kongressen. De första U23-mästerskapen kommer att arrangeras 2008 i Italien. EFC:s tävlingskommission, som leds av italienaren och den mycket meriterade värjfäktaren Sandro Cuomon, fick i uppdrag att utreda när det skulle kunna passa att lägga in ett U23-mästerskap i tävlingskalendern. Det är tävlingskommissionens uppfattning att de europeiska mästerskapstävlingarna bör organiseras i sådan ordning att man börjar med kadett-EM i mars, därefter arrangeras JEM och sedan U23-EM och slutligen arrangeras senior-EM i juli.
Kongressen beslutade att den europeiska uttagningstävlingen till OS i Peking skall arrangeras antingen den 26 – 27 april eller den 3 – 4 maj 2008. De av EFC:s medlemsförbund som vill arrangera tävlingen uppmanades att höra av sig.
EFC har för avsikt att arrangera en europeisk serie med kadettävlingar redan den kommande säsongen 2007 – 2008. Tanken är att fyra redan existerande tävlingar per vapen skall ingå i serien. De europeiska fäktförbunden uppmanades att inkomma med förslag på egna eller andras tävlingar som man tycker borde ingå i serien. EFC har reserverat 20 000 för detta projekt. Svenska Fäktförbundet har för avsikt att föreslå att den kadettävling som arrangeras i samband med VIGOR Challenge skall vara med som deltävlingar på herrvärja och damvärja. Läsare av svenskfaktning.se kan till Per Palmström på e-mailadress per@fencing.se skicka in förslag på andra lämpliga europeiska kadettävlingar på värja, florett och sabel som man anser bör ingå i den europeiska kadettserien.
I EFC:s planer för 2007 – 2008 ingår även att öka intressent för Europacupen för klubblag, att tillsammans med FIE organisera en masterstävling hösten 2007 (en lagtävling med världens allra bästa fäktare) och att ta fram en handbok för tävlingsarrangemang.
På kvällen efter kongressen bjöd EFC och "The Sworn Council of the Royal and Knightly Main Guild of Saint-Michael" (världens äldsta fortfarande aktiva fäktklubb från 1613) på middag i den historiska och fortfarande använda fäktsal som är och har varit hemvist åt "the Saint-Michael's guild" sedan grundandet 1613. Den som vill se bilder från fäktsalen hittar en länk till "the Saint-Michael's guilds" hemsida på EM-tävlingarnas hemsida.
Läs gärna mer om Europeiska Fäktkonfederationen på eurofencing.info.