Länkar
Resultatrapportering.
Tävlingens hemsida.
Svenska deltagare.
Kalendersidan.
Den svenska resultatsidan.
Bilder i webbalbum.
Bilder från woche.at.
Rapporter på GFK:s hemsida.
Media
EM-form pekar uppåt – kanske (Gotlands Tidningar den 24 febr)
Jakob Willemo på 45:e plats när EM startade (Gotlands Tidningar den 1 mars)
Godkänt av EM-fäktare (Gotlands Tidningar den 2 mars)
Åtta – ett bra resultat på kadett-EM (Gotlands Tidningar den 3 mars)
Sverige på 16:e plats i lagvärja (Gotlands Tidningar den 5 mars)
Idel förluster för svenska laget i EM (Gotlands Tidningar den 7 mars)
Rapporter
Måndagen den 28 febr (rapporterat av Björne Väggö)
Kadett EM inleddes idag med herrvärja och damflorett. Tävlingarna äger rum i Klagenfurts mässhallar. Det är stora och rymliga lokaler. Arrangörerna har lyckats mycket väl med inramningen.
Alla pouler, pister, direktelimineringar och resultat läggs ut på ett stort antal TV-skärmar. Totalt 22 pister i två större hallar. Stor och fin finalpist med plats för en hel del publik. Vapenkontrollen var dock väldigt tidsödande. Inlämning vid lunchtid på söndagen, men alla vapen, masker, sladdar m.m. först klara vi 18-tiden för herrarna och 19-tiden för damerna.
Victor Väggö i pouleomgången mot rumänen Adrian Dabija (Bild: Björne Väggö)
Alla fyra värjkillarna gick vidare till direktelimineringen. Daniel Haglund och Jakob Willemo stod över 128an.
128-tablå: Victor Väggö fäktade bra mot långe kavelfäktande Alexander Bogdanov från Israel och vann sin match efter att tagit ledning från början. Lukas Egertz-Skaanes hade belgaren Robin Ponnet på sin lott. Låg under i början av matchen men utjämnade till 9-9, sedan rann stötarna iväg åt fel håll.
64-tablå: Daniel fäktade mycket säkert mot kavelfäktande fransmannen Samuel Perez och vann komfortabelt. Jakob kom snabbt i underläge mot spanjoren Yulen Pereira och kom aldrig ikapp. Victor fäktade jämt mot rumänen Adrian Dabija de två första perioderna, men tappade stötar i tredje och förlorade.
32-tablå: Daniel tog snabbt en stor ledning mot tysken Tim Kuchalski. Daniel fäktade med enorm pondus. Kul att se. Daniel ledde med sex stötar som mest. Tysken hämtade hem en hel del stötar mot slutet och kom ikapp till 10-12. Därefter gjorde Daniel ytterligare flera bra aktioner och vann matchen.
Daniel Haglund möter italienaren Mattia Pristera (Bild: Björne Väggö)
16-tablå: Daniel hamnade ganska snabbt i underläge och italienaren Mattia Pristera ökade sin ledning genom matchen. Totalt sätt en mycket gedigen insats av Daniel.
Unga Ester Schreiber (13 år) fäktade mycket respektlöst mot sin äldre motståndare. Ester gick med två segrar vidare från poulen. Mycket starkt gjort. I 64an ledde Ester dessutom halvvägs in i matchen mot ukrainskan Krystyna Rapynets. I andra halvan av matchen tog ukrainskan över kommandot och vann matchen. Mycket bra insatts också av Ester.
Ester Schreiber möter ukrainskan Krystyna Rapynets (Bild: Björne Väggö)
Tisdagen den 1 mars
Tre av de fyra värjtjejerna gick vidare från pouleomgången. Larisa Dordevic gick direkt till 64-tablån.
128-tablå: Viktoria Lejon mötte brittiskan Elisabeth Powell och båda inledde avvaktande, men med Viktoria i ledning 4-1 efter första perioden. I den andra utjämnade Powell till 5-5, men därefter kunde Viktoria dra ifrån till en säker seger med 15-7. Ebba Karlsson tog sig an tyskan Kristin Werner och efter en relativt jämn inledning dominerade tyskan och vann med 15-6.
64-tablå: Larisa Dordevic kom aldrig in i matchen mot ryskan Daniela Khrapina, som redan i den första perioden drog ifrån till 11-5 och i den andra fastställde slutresultatet till 15-6. Viktoria Lejon kom direkt i underläge mot tyskan Florina Plachta, men var efter halva matchen så nära som 4-7. Därefter kunde Plachta dra ifrån till seger med 15-5.
Onsdagen den 2 mars
Det svenska herrvärjlaget var rankat på nionde plats och stod därför över den första omgången. I åttondelsfinalen väntade Schweiz.
Inledningen var jämn, men efter halva matchen hade schweizarna kopplat greppet och ledde med sju stötar. Jakob Willemo byttes in i laget och påbörjade vändningen. Inför sista matchen var svenskarna fortfarande i underläge, men bara med två stötar och det var dags för Daniel Haglund att försöka hämta in. Daniel utklassade sin motståndare med 10-4 och svenskarna var i kvartsfinal med segersiffrorna 45-41!
Det glada svenska laget efter segern mot Schweiz (Bild: Björne Väggö)
Motståndare i kvartsfinalen var topprankade Italien, som senare också vann den rafflande finalen mot Ungern. Svenskarna hade som väntat ingen chans mot italienarna, som vann med 45-23.
I match om platserna 5-8 blev det Israel på andra sidan pisten. Detta efter att Israelerna tilldelats svart kort och förlorat sin kvartsfinal mot Spanien. Israelerna, med bara tre man i laget, blev dock för svåra för det svenska laget och vann med 45-36.
Även i avslutningsmatchen mot Tyskland blev det förlust med 28-45. Det var hyfsat jämnt till femte matchen men sedan tog orken slut. En fin insats av det svenska laget och den bästa lagplaceringen hittills.
Torsdagen den 3 mars
Det svenska herrflorettlaget Jimmy Stjerndal ÄFK, Julius Martin GFK, Olle Wikström KFK, tränaren Henrik Lundegard, Simon Rizell GFK
(Bild: Björne Väggö)
De fyra svenska herrflorettkillarna tog sig alla vidare från pouleomgången, där Julius Martin vann tre av fem matcher och förlorade de båda övriga med 4-5.
64-tablå: Julius Martin mötte serben Ivan Bundalo. Först då det var halvannan minut kvar kunde Julius gå upp i ledningen med 11-10 och därefter dra ifrån till vinst med 15-11.
Simon Rizell tog sig an ryssen Anton Sekov. Efter bra fäktning hade Simon 8-8 med 1:45 kvar men därefter rann det iväg till förlust med 10-15.
Jimmy Stjerndal hade 10-11 med 90 sekunder kvar, men efter 30 av dessa hade serben Nikola Petrovic satt ytterligare fyra stötar till vinst med 15-10.
Olle Wikströms match mot italienaren Francesco Marotta blev en snabb historia. Olle kom inte in i matchen och efter de första tre minuterna stod det 3-14 och den sista stöten till 3-15 kom direkt efter pausen.
32-tablå: Julius Martin mötte tredjerankade polacken Krystian Gryglewski, som direkt tog kommandot och via pausledning med 6-3 drog ifrån till seger med 15-5 i den andra perioden.
Fredagen den 4 mars
Det svenska damvärjlaget (Bild: Björne Väggö)
Vårt svenska damlag på värja inledde mot Ungern, som senare var ett hårsmån från en finalplats. Det blev som väntat en övermäktig uppgift och ungerskorna vann med 44-24.
I nästa möte hade Estland ledningen med ett par stötar fram till den åttonde matchen, då Rebecka Österdahl vände till svensk ledning med 24-22, men i sista matchen var den individuella silvermedaljören Katrina Lehis beredd att återta kommandot vilket hon gjorde med besked. Estnisk vinst med 36-31.
Efter drygt halva matchen mot Österrike ledde svenskorna med 24-23. Tyvärr råkade Larisa Dordevic därefter ut för oplanerad passivitetsvarning i en match där ledningen skulle kunnat utökas. Den inte helt kuranta Viktoria Lejon fick det tvivelaktiga nöjet att avsluta lagmötet mot den starka Laura Puchacher, som såg till att hennes lag vann med 45-39.
Lagtävlingen avslutades mot Finland som länge var en jämn match men Ester Balint såg i sina två sista matcher till att segern gick till hennes lag med 45-38.
–Tjejerna fäktade bra, men Viktoria Lejon orkade inte mer än max två matcher per lagmöte vilket gjorde att det blev svårt med taktiken, menade tränaren Pawel Mancewicz. Efter den inledande förlusten mot Ungern fäktade tjejerna bra, vilket ser positivt ut för framtiden, avslutade Pawel.
Lördagen den 5 mars
Mästerskapen avslutades med lagtävlingen på herrflorett. De åttonderankade svenskarna mötte i första matchen Rumänien. Fram till den åttonde omgången ledde svenskarna, varefter rumänerna tog ledningen med en stöt. Efter en fin avslutning av Simon Rizell till seger med 45-40 hade svenskarna nått kvartsfinal.
Även i kvartsfinalen mot Frankrike hade svenskarna grepp om matchen, men i den åttonde omgången tog fransmännen ledningen. Denna släppte de därefter inte och vann med 44-37.
Tyskland var näste motståndare och de gav inte svenskarna någon chans. Segersiffrorna skrevs till 45-19.
Inte heller i matchen om sjundeplatsen bjöd svenskarna Storbritannien något större motstånd. Det blev förlust med 28-45.
Sverige blev åtta även för två år sedan, vilket är vårt främsta KEM-resultat.