Även fäktare och tränare från Danmark, Finland, Polen, Argentina, Italien och Vitryssland deltog på lägret. Totalt har 13 tränare, 7 ledare, två läkare, en akutsjuksköterska och ett stort antal funktionärer och anhöriga hjälp till att återigen göra ett mycket lyckat arrangemang.
– Lägret är så mycket mer än bara fäktning att det nästan blir missvisande att kalla arrangemanget för fäktläger säger lägeransvarige Johan Willemo. Nästan 20 aktivitetspass per grupp har genomförts under knappt sex dagar och som om inte det räckte har olika utbildningspass såsom utbildning i träningsdagbok och en sjukvårdsutbildning “lilla skadeakuten” specialinriktad för fäktare genomförts mellan träningspassen.
Utbildning har genomförts med ett stort stöd från SISU med över 200 redovisade lärgruppstimmar. Två av Gotlands mest välmeriterade fysinstruktörer, Ulf Stillman och Elisabeth Johansson har hjälpt till med fysträningen, inspirerat och väckt många tankar och idéer. Det är lätt att bli hemmablind och därför är det extra roligt att höra från dessa externa instruktörer hur imponerade de är över fäktarnas disciplin, nyfikenhet och vilja att lära.
Lägret har varit minutiöst planerat, men skulle på ett sätt helt sakna betydelse om inte alla tränare hade haft den goda förmågan att snabbt kunna ta in information, på kort tid kunna detaljplanera med precision och därefter med stor flexibilitet, tydlighet och med glimten i ögat leda respektive träningsgrupp mot målet, fäktare för framtiden! Erfarenheten bland tränarna, deras förmåga och vilja går inte att ta miste på.
– Särskilt viktigt är det också få med nya tränare till lägret, till viss del för lägrets skull men inte minst för att utbyta erfarenheter mellan klubbtränare, skapa band och planera för framtiden säger Pawel Mancewicz, lägrets tränings- och tränaransvarige.
Intensiteten på lägret var påtaglig, redan på söndag eftermiddag nåddes kokpunkten som varade ända fram till lördag eftermiddag då alla lämnat lägret och Kneippbyn återtagit sin vanliga skepnad. Överallt, hela veckan under dygnets ljusa timmar hände det saker hela tiden, glädjen var så stor att det nyckfulla vädret egentligen inte spelade så stor roll. Alla har vi vår egen historia.
– Återigen tycker vi arrangörer att det är mycket roligt att få läsa alla positiva omdömen kring lägret från er deltagare. Lika roligt är det att läsa på olika sociala medier hur andra som varit med genom åren, allt från unga fäktare till väletablerade svenska och utländska seniorfäktare, kan sakna Gotland och lägret. Tanken kring CAMP 2013 har redan börjat säger Johan Willemo.
CAMP 2012 lever vidare på facebook och med lägeralbum på http://www.bokprojektet.se/camp12/. Bilderna i albumet, liksom i denna artikel, är tagna av Kent Österdahl.
För er som missade inslagen i lokala media kan läsa här: http://www.helagotland.se/sport/default.aspx?articleid=7776176. http://www.helagotland.se/sport/default.aspx?articleid=7776382.
– För alla er deltagare som efter sommaren funderar tillbaka och funderar på framtiden är det för oss glädjande att ni kan fram ert utbildningsunderlag och läsa vad ni gjorde och hur ni gjorde det. Ett stort tack till er alla för ett lyckat läger och en trevlig sommar hälsar Gotlands Fäktklubb genom Johan Willemo.