Om målade naglar och idrottens kraft - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Om målade naglar och idrottens kraft

Om målade naglar och idrottens kraft

Så här skriver vi i det förslag till framtidsprogram för svensk fäktning, som nu är ute på remiss i föreningarna:
“Jämställdhet betyder respekt för varandra men också för varandras olikheter.
Alla ska vara välkomna att delta oberoende av social ställning, religiös trosuppfattning, sexuell läggning eller etnisk bakgrund.”

Det har skrivits många liknande vackra ord i idrottens olika dokument. Det är bra. Men idrottens trovärdighet ökar, om vi också försöker leva som vi lär.

Idrott och politik hör ihop. Särskilt tydligt är det i t.ex. Ryssland, som försöker, och lyckas, få många stora idrottsevenemang till landet. I vinter-OS i Sotji i februari 2014 kommer Ryssland ännu en gång att visa upp sig för världen.

Och i maj 2014 ska Europas enda kvarvarande diktatur, Vitryssland, arrangera VM i ishockey.

Det kommer inte att saknas möjligheter för svensk idrott och svenska idrottsutövare att ställa upp för goda värden under det närmste året.

Emma Green Tregaro berättade att “Jag följer bara mitt hjärta. Och jag hejar på kärleken.”

Att få älska vem man vill är ännu inte självklart.

För några år sedan kom Kajsa Bergqvist ut och lever nu öppet med flickvännen Kristina. Några år tidigare var det Anton Hysén.

I en ny bok, “En hjältes hemlighet”, av Hans Burell skildras IFK Göteborgs homosexuelle fotbollsstjärna Reine Feldt. Han tvingades till slut fly från familj och förening för att kunna leva det liv han önskade. Han flyttar till Amsterdam, kommer hem med hiv och dör som Göteborgs andra aids-fall 1986, samma år som hans IFK Göteborg spelar semifinal i Europacupen.

Men hur många har ännu inte vågat? De har fått ett starkt och välbehövligt stöd av Emmas målade naglar.

Som den kloka kvinna Emma Green Tregaro är, målade hon om naglarna till finalen. Den här gången var de illröda, kärlekens färg. De var fortfarande en påminnelse om allt hon sagt och gjort på vägen dit.

Därmed drogs inte den viktiga diskussionen in på idrottsarenan. Den bör vara en fredad zon, där idrottarna koncentrerar sig på just idrotten. Det saknades ju inte exempel på friidrottare, som hade en annan mening både om Rysslands antihomolagar och om sättet att protestera mot dem. Den rätten har de självklart.

Många internationella förbund tillåter inte, med all rätt, politiska manifestationer inne på arenan. Tävlingsögonblicken får inte förvandlas vare sig till diskussionsklubbar eller till demonstrationståg.

Tomas Riste, Svenska Friidrottsförbundets kloke ordförande, lyckades i debatten om nagelfärgen under finaldagen både med att ge sitt starka stöd för Emmas handlingar och med att berätta, att protesten borde hållas borta från arenan under finalen.

Så slutade friidrotts-VM också med en manifestation över idrottens kraft och betydelse för opinionsbildningen.

Emma Green Tregaro har gett många impulser till alla som tycker att det är viktigt att stå upp för övertygelsen och nödvändigt att leva som vi lär.

Inom fäktningen ska vi skapa en miljö, där “alla ska vara välkomna att delta oberoende av social ställning, religiös trosuppfattning, sexuell läggning eller etnisk bakgrund.”

Också på det sättet utvecklar vi vår idrott.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?