Fäktning för synsvaga/synskadade försöker hålla synen vid liv genom att skapa en ny krets från de andra sinnena. Värjan, liksom den vita käppen, är som en förlängning av beröringskänslan.
Om en synskadad träffar ett föremål med den vita käppen, oavsett hur lätt den beröringen är reagerar den synskadade personen. Fäktarens värja rör motståndarens värja. Tillsammans med ljudet av rörliga fötter får den synskadade information för att hålla sig på rätt avstånd och i en viss position. Ljudet hjälper fäktaren att lokalisera riktning och avstånd. I fäktning har varje rörelse en motsatt rörelse, varje aktion en motaktion, varje attack har ett försvar, osv, därför råder det inget tvivel om att fäktning har ett stort värde vad gäller balans och jämvikt.
Victoria (en ung tjej från Unga Synskadade Stockholm) som provade på fäktning berättade för oss att hon kände sig lite ostabil och osäker i början då hon fick använda ögonbindel och inte såg någonting alls. Men trots att hon var nervös innan träningen anser hon att det hade gått jätte bra och att det var roligt att fäktas. Hon avslutar med att rekommendera andra synskadade/synsvaga att våga prova på fäktning.
Fäktning för synskadade som rehabilitering av synskadade/synsvaga finns redan i andra länder såsom Uruguay och USA. I Italien är fäktning för synskadade inte bara ett rehabiliteringssätt utan en erkänd idrott som man kan tävla i, nyligen har man även fastställt reglerna. Nu, tack vare finansiering från Arvsfonden, har två föreningar (LatiCe och Syd i Fokus) startat denna verksamhet även i Sverige. Sedan oktober har man hållit flera prova på tillfällen på klubben Föreningen för Fäktkonstens Främjande i Stockholm, till våren kan de som vill börja träna regelbundet.
Fäktning för synskadade är ett integrationsprojekt som välkomnar alla synskadade/synsvaga deltagare, men även seende personer som vill prova på. Alla deltagare täcker för sina ögon för att lära sig fäktning på lika villkor. Långsiktigt syftar projektet till att fäktning för synskadade etablerar sig i Sverige som en erkänd idrott som man kan tävla i.
(Text av Claudia García)
Läs mer: http://www.ffsynskadade.se