Resultat VM 2014 i Kazan - Svensk Fäktning

Resultat VM 2014 i Kazan

Söndag 20 juli: Värja individuellt, huvudtävling

I 64-tablån mötte Sanne Gars argentinskan Isabel di Tella, nummer 30 på världsrankingen. Sanne tog inledningsvis ledningen och hade en stöts överläge infö andra perioden. Här vände argentinskan utvecklingen och ledde inför sista perioden med fyra stötar, en ledning som hon höll i fram till seger 15-11.

För Kinka Barvestad blev den amerikanska kavelfäktaren Anna van Brummen en övermäktig uppgift. När amerikanskan började dra ifrån hittade Kinka inget sätt att stoppa utvecklingen och det kändes som att amerikanska kunde hantera såväl när Kinka fäktade defensivt som när hon försäkte presse offensivt. Matchen slutade 15-7 i amerikanskans favör.

För Sophie Haarlem, det svenska lagets veteran med sina 41 år, var dagens första motståndare en annan veteran, ungerskan Hajnalka Toth. Sophie hade kontroll över matchen ända från början och stoppade framgångsrikt Toth i offensiva första intention. Matchen slutade 15-8. I nästa omgång, 32-tablån, ställdes Sophie inför en mycket svår uppgift, världsettan och regerande världsmästarinnan Emese Szasz från Ungern. Sophie hittade inget sätt att hantera Szasz som gick på knock direkt.

För svensk del en mycket stark insats av Sophie, som haft en mycket kort förberedelsetid att komma i tävlingform efter lång tids bortavaro från fäktning i världseliten. Också Kinkas och Sannes placeringar är klart godkända med hänsyn till den nivå de visat under säsongen. Världsmästare blev unga italienskan Rosella Fiamingo efter seger mot tyskan Britta Heidem

Herrtävlingen vanns av Ulrich Robeiri från Frankrike.

Torsdag 17 juli: Värja individuellt, försöksomgångar

Samtliga svenskor tog sig vidare från pouleomgången: Sanne Gars: fem segrar i poulen, förlust bara mot kinesiskan Hao. Emma Wenne: tre segrar, de två “måstematcherna” samt mot fransyskan Mallo. Kinka Barvestad: Bara en förlust mot Cano Marquinez från Panama och i övrigt kassaskåpssäkra vinstsiffror. Sophie Haarlem: Också fem segrar och förlust bara mot rumänskan Constantin.

Sophie och Kinka kvalificerade sig direkt till 64-tablån på söndag. Sanne tog sig likaledes dit via seger mot en japanska. För Emma blev dock serbiskan Caran för svår, förlust 11-15 i preliminära 64-tablån. Bra gjort av Emma att ta de möjliga (men ändå svåra) matcherna och gå vidare från poulen.

På söndag ser svenskornas matcher ut såhär:
07.00 svensk tid: Sanne Gars-Isabel di Tella, Argentina
07.25 svensk tid: Kinka Barvestad-Anna van Brummen, USA
08.15 svensk tid: Sophie Haarlem-Hajnalka Toth, Ungern

För herrarna var förväntningarna lite lägre ställda med hänsyn till resultaten tidigare under säsongen. Mycket glädjande gick samtliga fyra vidare från pouleomgången, tyvärr kanske med lite låg ranking. Robin Kase: Vann två i en fempoule. Henrik Jarl: Gjorde en bra poule med fyra segrar. Adam Larsson: Vann tre i en sexpoule. Christian Gustavsson: Vann två i en sexpoule.

I den preliminära tablån fick svenskarna det lite motigt. Adam ledde nästan hela matchen mot israelen Lis men denne lyckades komma tillbaka från 12-14 och vinna. Efter en lovande inledning för Henrik Jarl mot letten Tomas Makarovas tog Makarovas ledningen och behöll den fram till seger 15-10. Christian Gustavsson mötte koreanen Park, VM-bronsmedaljör från Catania 2011, en match som slutade 7-15.

I följande match ställdes Robin som ende kvarvarande svensk mot den rutinerade och meriterade ungraren Gabor Boczko, en match som svensken förlorade 12-15. Robin, som var i 32-tablån vid förra årets VM, hade förmodligen hoppats på ett bättre VM-resultat.

De övriga svenska herrarna motsvarade och delvis överträffade de förväntningar man rimligtvis kunde ställa på dem genom att ta de segrar de skulle ta i poulerna och gå vidare från poulen. Inför framtiden gäller att höja siktet från att gå vidare till att prestera bra i poulen. Om man vill komma vidare till huvudtävlingen behöver man bra ranking efter poulerna för att få en vettig väg i preliminärtablån, eller kanske för att kvala in direkt. Härnäst för herrarna väntar lagtävlingen nästa vecka. Vi håller tummarna för en bra laginsats.

Relaterade artiklar på svenskfaktning.se

Kalendersida med info om svenska truppen.
“Förmåga att vinna över de bästa fäktarna i världen”.
Medaljörer och svenska placeringar vid världsmästerskap för seniorer.

Övriga länkar

VM-hemsidan.
Resultatrapportering.
Rapporter på SvFF:s Facebooksida.

FIE video och streaming.

Resultat individuellt (kompletteras när tävlingarna är avslutade)

Damvärja 

1 FIAMINGO Rosella, ITA
2 HEIDEMANN Britta GER
3 KIRPU Erika EST
3 SHEMYAKINA Yana UKR

Svenska placeringar: 

25 HAARLEM Sophie SWE FFF
38 BARVESTAD Kinka SWE KFK
44 GARS Sanne SWE GFK
91 WENNE Emma SWE DIF
131 deltagare

Pouleomgång: Sanne Gars 5 segrar/1 förlust, Emma Wenne 3 segrar/3 förluster, Kinka Barvestad segrar/1 förlust, Sophie Haarlem segrar/1 förlust

Preliminär 64-tablå: Emma Wenne-Romana Caran, Serbien 11-15, Sanne Gars-Shiori Komata, Japan 15-10.

64-tablå: Sophie Haarlem-Hajnalka Toth, Ungern 15-8, Kinka Barvestad-Anna van Brummen, USA 4-15, Sanne Gars-Isabel Di Tella, Argentina 11-15.

32-tablå: Sophie Haarlem-Emese Szasz, Ungern 2-15.

Herrvärja 

1 ROBEIRI Ulrich FRA
2 PARK Kyoungdoo KOR
3 GAROZZO Enrico ITA
3 GRUMIER GAuthier FRA

Svenska placeringar: 

93 KASE Robin SWE DIF
97 JARL Henrik SWE UF
103 LARSSON Adam SWE AFF
130 GUSTAVSSON Christian SWE FFF
178 deltagare

Pouleomgång: Robin Kase: 2 segrar/3 förluster, Henrik Jarl 4 segrar/2 förluster, Adam Larsson 3 segrar/2 förluster, Christian Gustavsson 2 segrar/3 förluster

Preliminär 128-tablå: Adam Larsson-Daniel Lis, Israel 14-15; Robin Kase-Ka Ming Leung, Hong Kong 15-10; Christian Gustavsson-Kyoungdoo Park 7-15

Preliminär 64-tablå: Robin Kase-Gabor Boczko, Ungern 12-15

Damflorett 

1 ERRIGO Arianna ITA
2 BATINI Martina ITA
3 VEZZALI Valentina ITA
3 BOUBAKRI Ines TUN
86 deltagare

Herrflorett 

1 CHEREMISINOV Alexey RUS
2 MA Jianfei CHN
3 LEFORT Enzo FRA
3 SAFIN Timur RUS 
132 deltagare

Damsabel 

1 KHARLAN Olga UKR
2 ZAGUNIS Mariel USA
3 DYACHENKO Ekaterina RUS
3 EGORIAN Yana RUS 
101 deltagare

Herrsabel 

1 KOVALEV Nikolay RUS
2 GU Bongil KOR
3 DOLNICEANU Tiberiu ROU
3 YAKIMENKO Alexey RUS 
122 deltagare

Resultat lag

Damvärja

1 Ryssland
2 Estland
3 Italien

12 Sverige
28 lag

Herrvärja 

1 Frankrike
2 Sydkorea
3 Schweiz

34 Sverige
36 lag

Damflorett 

1 Italien
2 Ryssland
3 Frankrike
18 lag

Herrflorett

1 Frankrike
2 Kina
3 Italien
26 lag

Damsabel

1 USA
2 Frankrike
3 Ukraina
22 lag

Herrsabel 

1 Tyskland
2 Sydkorea
3 Ungern
25 lag