Gunnar Jonsberg har avlidit - Svensk Fäktning

Gunnar Jonsberg har avlidit

Gunnar Jonsberg var styrelseledamot i Svenska Fäktförbundet 2002-09 och engagerade sig framför allt i att utveckla veteranverksamheten samt i att förbättra SvFF:s regionala organisation. Han var också Ombud Fäktning för Jämtland. År 2015 erhöll Gunnar SvFF:s förtjänstmedalj.

Såhär beskriver hans förening Östersund-Frösö Fäktklubb hans gärning på sin Facebooksida:

“En eldsjäl har gått ur tiden

Gunnar började fäkta 1962 i samband utbildning till officer och pilot på Krigsflygskolan i Ljungbyhed. Efter avslutade studier stationerades han vid flygflottiljen F11 i Nyköping. Fäktning var en självklar del av tjänsten för piloterna. Redan från början låg fäktningen honom varmt om hjärtat, sällan en missad träning eller tävling då tillfällena gavs. Då flygflottiljen F11 lades ner 1980 bar det av norröver mot Östersund. Denna stad var honom redan bekant via tjänsten men också mycket genom sporten. Många är de träningsläger som hållits på Frösön eller i Storlien.

Gunnar var en av flera fäktare på F4 som starkt bidrog till att den civila klubben såg dagens ljus 1982. Östersund-Frösö Fäktklubb började sin historia på just F4 där det fanns en del fäktare. Gunnar hade stora framgångar som fäktare i det militära, vinnare av flygvapenmästerskap, militärdistriktsmästerskap och världsmästare i flygfemkamp där fäktningen ingår som en gren. I slutet av sin militära karriär arbetade han några år på Försvarsstaben, men han släppte aldrig kontakten med klubben i Östersund. Var det tävling nån helg vara han där, alltid med ett leende och en kämpaglöd som smittade av sig.

Efter sin pensionering från flygvapnet så kunde han i stort sett ägna hur mycket tid som helst år klubben. Då hade den legat i vila några år i brist på lokal och det saknades instruktörer. 2001 blev det en nystart. Gunnar var ordförande från omstarten och fram till 2009. Under samma tid var han styrelseledamot för Svenska Fäktförbundet med ansvar för veteranfäktning.

Klubben byggdes upp igen från 0 till en stark ungdomsförening med nära 70 medlemmar, Gunnar har en stor del i den framgången med sitt lugn och sitt skarpa sinne att hitta lösningar. Han hade också en otrolig förmåga att skapa kontakter med människor.

2009 avgick Gunnar som ordförande av hälsoskäl men tog rollen som kassör, en post han höll i fram till årsmötet 2017. Vid samma årsmöte utnämndes han till hedersordförande för klubben.

Det är en eldsjäl som har lämnat oss, en förebild och en varm vän.”