Färre medaljer utan statlig satsning på elitidrott - Svensk Fäktning

Färre medaljer utan statlig satsning på elitidrott

Per Palmström, som är tidigare vice ordförande i såväl Svenska Fäktförbundet som i Sveriges Olympiska Kommitté, lyfter i en artikel på dagens DN Debatt fram krisen för den svenska elitidrotten. Värst är läget i de mindre olympiska idrotterna. De svenska medaljerna vid OS i Tokyo erövrades av de stora svenska idrotterna som fotboll, simning, friidrott och ridsport.

Staten måste vara en del av lösningen om svensk elitidrott ska kunna vända utvecklingen och inte fortsätta att förlora konkurrenskraft, menar Per Palmström:

“Vem ska vi rösta på som tycker det är viktigt att Sverige kan hävda sig på högsta internationella nivå i många olika idrotter och grenar? Det är bredden i OS-truppen och ett stort antal möjliga medaljchanser som skapar förutsättningarna för att det ska bli medaljer. Görs inget är risken mycket stor för att den svenska OS-truppen kommer hem med färre medaljer från Paris 2024 och Los Angeles 2028 än vad vi vant oss vid.”

Läs debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/farre-medaljer-i-os-2024-utan-statlig-satsning-pa-elitidrotten/