Fencing for life 1 - Tränarutbildning - Svensk Fäktning

Fencing for life 1 – Tränarutbildning

Lär känna en spännade idrott och lär dig grunderna i fäktning! Välkommen till vår tränarutbildning inom projektet Fencing for Life lördagen den 13:e november kl 10.00-18.00. 

Utbildningen är kostnadsfri och Svenska Fäktförbundet står för mat och fika under dagen.

Syftet med utbildningen är att du ska kunna leda barn under den första terminen av deras fäktutbildning. Den bygger på den lektionsplanering som Svenska Fäktförbundet tagit fram för nybörjarutbildning av barn i fäktning. För varje träningspass finns en färdig planering med instruktioner om varje moment.

Du kommer att lära dig, och lära dig hur du ska lära ut, de grundläggande rörelserna i fäktning: Gardställning, marché, rompée och utfall. Vidare ingår hur vapnet ska hållas, säkerhetsregler och hur assautfäktning (när deltagarna fäktar med varandra) ska organiseras. Vi kommer också att ta upp och förklara de olika lek- och fysövningar som ingår i lektionsplaneringen.

All undervisning sker med lätta plastvapen.

Du behöver inte ha fäktat tidigare. Det finns inga krav på att du ska ha tidigare tränarerfarenhet eller behöver vara vältränad själv.

Utbildningsmaterial

Vi ser gärna att du går RF/SISU:s utbildning introduktionsutbildning som tränare före utbildningen. Du hittar den här: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisuiu/tranare/pw/Introduktionsutbildning-for-tranare/

Till stöd för dig finns vår digitala utbildning “Fencing for life 1” som du får tillgång till om du registrerar dig på vår webbplats när du har anmält dig. Utbildningen innehåller kurser om hur nybörjarverksamhet för barn ska utföras och organiseras och en övningsbank där de fäktrörelser som lärs ut finns dokumenterade på video. Alla deltagare erhåller också boken Åldersanpassad fysträning av Michail Tonkonogi. 

Lärare

Ivan Makkai är utbildad fäkttränare vid Semmelweissuniversitetet i Budapest. Han har under de senaste 16 åren varit ansvarig huvudtränare för Djurgårdens IF Fäktning i Stockholm, en av landets största fäktföreningar. Bland hans elever märks flera av de mest framgångsrika svenska fäktarna under perioden Robin Kase, Jonathan Svensson, Emelie Mumm m fl.

Alice Mumm är fäktare och erfaren ungdomstränare i Djurgården. Hon är även instruktör på Svenska Fäktförbundets utbildning “Fäktträning i grupp” som genomförs årligen under sex dagar.

Plats: Vi genomför utbildningen i Norra gymnastikhuset, adress Norra Rådmansgatan 22 i centrala Gävle.

Utrustning du behöver: Kläder för inomhusidrott med långa byxor och långärmad tröja. Inomhusskor. Gärna vattenflaska.

Har du frågor hör av dig till fencingforlife@fencing.se

Anmäl dig här: https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1541526