SVT:s “Uppdrag granskning” sänder denna vecka och nästa vecka reportage om situationen för aktiva som farit illa inom idrotten. Kvällens program “Aldrig mer elit” tog upp exempel från rytmisk sportgymnastik och konståkning.
Ett antal aktiva eller före detta aktiva vittnar i programmet om osunda träningsmetoder, mobbing från tränare, verbala och fysiska kränkningar och vikthets. I deras träningsmiljö fanns tystnadkultur och auktoritära tränare. Reporten intervjuar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson liksom representanter för föreningar och förbund inom gymnastik och konståkning.
I programmet ifrågasätter reportern den svenska idrottsrörelsens hantering av trygghetsärenden. Tanken är att idrottsförbunden tillsammans med Riksidrottsförbundet har ansvaret när någon far illa inom idrotten. I ett reportage från Schweiz intervjuas Ernst König, chef för den oberoende myndigheten Swiss Sport Integrity. Myndigheten tillkom efter en allvarlig situation inom landets gymnastikförbund. König menar att det är omöjligt att bryta tystnadskulturen inom idrotten så länge de aktiva inte kan vända sig till en oberoende instans. Den som vill anmäla vågar inte anmäla till en organisation som behöver ta hänsyn till de egna medlemsföreningarna och idrottens rykte – och ofta också vänskapsband och andra relationer.
Samma kritik framförs av Johan Peterson Aldergren från organisationen SafeSport Sweden.
Granskningen fortsätter nästa vecka.
Se SVT-programmet “Aldrig mer elit” här
Svenska Gymnastikförbundets kommentarer till programmet kan du läsa här
Svenska Konståkningsförbundets kommentar kan du läsa här
Riksidrottsförbundets kommentar kan du läsa här
Swiss Sport Integritys hemsida
Vad gör Svenska Fäktförbundet inom trygg Idrott?
Med anledning av programmet finns det anledning att reflektera över situationen inom Svensk Fäktning. Vad gör vi, vad tycker vi, vad vet vi, vad bör vi göra för att fäktsporten ska bli så trygg som möjligt?
Sedan början av 2000-talet har fäktningen en egen disciplinnämnd för att hantera ärenden som innebär brott mot 14 kap 2 § i Riksidrottsförbundets stadgar, idrottens “brottsbalk”. Disciplinnämnden består av kvalificerade jurister och fungerar enligt samma logik som en domstol. Ledamöterna väljs direkt av Svenska Fäktförbundets årsmöte med ambitionen är att den ska fungera oberoende av andra organ inom Svensk Fäktning. Under 2022 övertog Monica Gårdström, Svenska Fäktförbundets tidigare kanslichef, arbetet med att ta emot och expediera Disciplinnämndens ärenden för att göra nämnden oberoende också av kansliet.
Under de senaste åren har Disciplinnämnden fått in ett ett ökande antal ärenden som anknyter till Trygg idrott. Under 2022 slogs rekord i antalet inkomna anmälningar. De flesta handlade om situationen i föreningar och var i flera fall mycket komplicerade och avgjordes slutligen i Riksidrottsnämnden.
Vid RF-stämman 2019 ändrades stadgarna och det klargjordes att specialidrottsförbund (SF) som Fäktförbundet entydigt har det fulla ansvaret för att RF:s stadgar och värdegrund efterlevs i varje enskild förening. I stadgarna ges ett SF rätt att utesluta föreningar som inte följer idrottens värdegrund.
Svenska Fäktförbundet har därför successivt byggt upp en organisation för att hantera de uppgift som följer av ansvaret. Inom styrelsen har Åsa Andersson utsetts till värdegrundsansvarig. Instruktionen för värdegrundsansvarig är enligt arbetsordningen:
“Hanterar inkomna ärenden via orosanmälningsfunktionen och andra kanaler med anknytning till brott mot RF:s stadgar och SvFF:s bestämmelser vad gäller värdegrund och uppförandekod och handlägger ärenden när så är påkallat “.
Inom ramen för denna uppgift har förbundet utrett frågor om brott mot idrottens värderingar och även i något fall anlitat extern utredningskompetens. I tre fall har SvFF utfärdat formella förelägganden med specificerade krav på åtgärder och en tydlig tidsplan.
I detta arbete har SvFF strävat efter en nära samverkan med Idrottsombudsmannen och med berört RF/SISU-distrikt. Föreningarnas RF/SISU-konsulenter har varit ett stöd i föreningens arbete med att genomföra åtgärder genom processledning och kompetens om trygghetsfrågor.
Strävan är att skapa en tydlig aktivitetsplan för föreningarna av vad som behöver göras och tydliga avstämningspunkter. För föreningarna innebär åtgärdsplanerna en ansträngning och det har visat sig att det ibland tar längre tid än planerat innan man når i mål.Svenska Fäktförbundet bedömer dock att de ärenden som för närvarande pågår kommer att kunna avslutas med gott resultat.
Förbundet har byggt ut informationen om Trygg fäktning på svenskfaktning.se. När det gäller disciplinnämnden har informationen blivit tydligare och ett formulär för anmälan lagts ut. Numera finns också en möjlighet att göra orosanmälningar, också anonymt, till förbundets värdegrundsansvarige. Det finns också en länk till RF:s visselblåsarfunktion som är en “äkta” funktion för visselblåsning. Det innebär att visselblåsningen sköts av en extern part där den som önskar garanteras anonymitet och får möjlighet till anonym tvåvägskommunikation med Idrottsombudsmannen.
Internationella Fäktförbundet har utvecklat sin verksamhet inom Trygg idrott (“Safeguarding” på engelska). Numera finns alltid en utsedd “Safeguarding Officer” på FIE-tävlingar som har ansvar för att FIE:S Safeguarding policy efterlevs.
Svenska Fäktförbundets ståndpunkt
Svenska Fäktförbundet har tagit ställning för att det behövs en oberoende organisation som hanterar trygghetsfrågor inom idrotten. Lojalitets- eller intressekonflikter inom idrottsförbund och RF har är hinder för att det ska fungera bra.
Riksidrottsförbundet har inför sommarens RF-stämma skickat ett underlag med förslag angående Trygg idrott på remiss. Underlaget föreslår mindre anpassningar men bygger på de principer som gäller nu. Läs remissen här:
Svenska Fäktförbundet har i sitt remissvar ställt sig helt avvisande till att idrottsförbunden och RF själva klarar av att hantera trygghetsfrågorna. Det behövs ett helt oberoende organ som de som drabbats kan vända sig till och som utgår ifrån anmälarens perspektiv. Att skydda den som fallit offer för övergrepp eller kränkningar inom idrotten och vidta åtgärder mot den som är ansvarig för detta ska vara den enda prioriteten och det går bara att åstadkomma med ett organ som står utanför idrottsrörelsen.
Läs Svenska Fäktförbundets remissvar här:
Hur ser det ut inom svensk fäktning?
Hur är situationen inom svensk fäktning? Är fäktsporten trygg? Det ärliga svaret är att vi inte vet säkert och inte kan göra anspråk på att ha en samlad bedömning. Erfarenheten från idrotten i stort är att tystnadskulturen är stark och att det inte är lätt för en enskild att anmäla kränkningar eller att ta upp att något i verksamheten som får en att må dåligt. Risken att bli utstött ur gruppen hindrar många från att berätta för utomstående.
För tio år sedan genomförde Svenska Fäktförbundet en omfattande enkätundersökning. Enkäten sändes ut till över 4.000 aktiva fäktare och före detta fäktare. Av de cirka 400 svar som kom in angav enstaka respondenter (färre än 10) att de råkat ut för behandling som de funnit obehaglig eller kränkande. Ett fåtal angav att de slutat på grund av tränaren. En person angav att hen hade slutat på grund av ovälkomna närmanden från tränaren.
Under de senaste åren har Svenska Fäktförbundet hanterat tre ärenden av mer omfattande karaktär som handlat om trygghetsfrågor.
Vi tror oss också veta att det vid nästan varenda tävling förekommer situationer eller händelser som inte är förenliga med idrottens värdegrund eller fäktsportens värderingar och regler. Få av dessa händelser blir disciplinärenden eller föremål för någon annan typ av anmälan.
Det vi vet är alltså att det förekommer brott mot idrottens värdegrund, fäktningens värderingar och regler och att inte alla får konsekvenser. Omfattningen är däremot oklar. Vi vet inte hur fäktsporten förhåller sig till andra idrotter i detta avseende.
Hur kan vi göra fäktningen bättre och tryggare?
Som framgår av ovanstående text och det remissvar vi skickat in till RF är vi inom Svenska Fäktförbundet inte nöjda med hur trygghetsfrågorna hanteras inom fäktningen eller idrotten i stort. Vi är medvetna om svårigheterna att vara trovärdiga och skapa tillit och förtroende för vår verksamhet inom detta område eftersom nästan alla även på förbundsnivå kommer från fäktningen. Fäktsporten är en liten idrott där “alla känner alla”. Det är inte konstigt att någon tvekar att anmäla en vän, bekant eller framtida bekant.
Men frågorna måste hanteras. Om vi inom Svenska Fäktförbundet känner till beteenden eller missförhållanden men låter dem fortsätta gör vi fel. Vem vill hålla på med en idrott där kränkningar eller dåligt beteende accepteras? Fäktsporten behöver möta alla med respekt, ödmjukhet och en vilja att på bästa sätt anpassa verksamheten till individens förutsättningar. Vi måste respektera barns rättigheter enligt barnkonventionen. Vi måste göra vårt bästa.
Svenska Fäktförbundet kommer att fortsätta att arbeta med att utveckla sin kompetens och sina processer Inom Trygg fäktning efter bästa förmåga. Vi kommer också att göra vårt bästa för att hantera intressekonflikter så att denna hanteringen får så hög integritet som möjligt.
Vad kan du göra?
- Öva på att tala om värderingsfrågor med andra; dina träningskompisar, dina tränarkollegor, de andra föräldrarna i i gruppen, i styrelsen, bland domarna på tävlingen eller vilken roll du än råkar befinna dig i
- Lär dig mer om trygghetsfrågor och barnkonventionen
- Reflektera över det du ser inom fäktningen och fundera på om du ser något som inte känns rätt eller skaver.
- Är du vuxen har du alltid ett extra ansvar, särskilt om det finns barn närvarande. Reagera på dåliga värderingar!
- Rapportera eller anmäl om du ser någon som bryter mot korrekt beteende eller något annat som inte är som det ska
- Tänk på att Barnkonventionen ställer krav på att barnens ska få komma till tals i frågor som berör dem
- Ta hjälp av ditt RF/SISU-distrikt för att utveckla arbetet med Trygg idrott i din förening och bygg en värdegrundsorganisation som är anpassad till din förenings storlek
- Se till att din förening har tydlig och lättåtkomlig information om RF:s visselblåsarfunktion på sin hemsida. Berätta gärna om hur din förening ser på trygghetsfrågor och hur ni arbetar med dem. Sådan information skrämmer inte bort nya fäktare, den gör istället föreningen mer trovärdig och attraktiv.
- Läs de riktlinjer och instruktioner som många föreningar har om uppförande på tävlingar. Om du inte hittar dem, så vänd dig till föreningen och fråga.
Mer information
Svenska Fäktförbundet har samlat information om Trygg fäktning här
På Riksidrottsförbundets hemsida finns mycket information, verktyg och hjälpmedel samlat här