Rapport KVM/JVM dag 8 & 9 - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Rapport KVM/JVM dag 8 & 9

Rapport KVM/JVM dag 8 & 9

Standard bild, fäktsköld
Engla Sennerlin Holm, SWE. Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

Under världsmästerskapets åttonde dag var det dags för värjfäktarna i kadettklassen att ta plats på pisten. Först ut var damerna, och Sverige representerades av tre fäktare. Bästa svenska blev Linnea Eriksson på plats 32. Efter en svag start med 2 av 6 vinster i poulen rankades Linnea som 86:e kvinna in i elimineringen. Väl i elimineringen fäktade Linnea successivt bättre och besegrade i 128-tablån finska Hamalainen 15-7 samt israeliskan Levinzon 15-12 i 64-tablån. Matchen i 32-tablån började bra, men den eventuella världsmästaren Nagy från Ungern var för stark och besegrade FFF-fäktaren 11-15. Linnea, som är blott 14 år i en klass där maxåldern är 17, slutar därmed på en 32:e-plats. Klubbkamraten Louise Ulltjärn, som dagen innan kom på 35:e plats i juniorklassen, fick en bättre start i poulen med 5 av 6 vinster. Hon blev belönad med att bli rankad 14 in i elimineringen, men dagen tog slut tidigt efter en snöplig förlust i prioritetsminuten mot rumänskan Dragan. Louise slutar därmed på plats 36 i sitt första VM. Tjejernas tränare, Natali Beskin, var på plats och lämnar följande kommentar: ”Vi är alla väldigt besvikna. Tjejerna tränar mycket hårt och går alltid för vinsten. Idag fick vi inte resultatet vi ville, men detta VM blir en mycket jobbig och viktig lärdom för oss. Vi kommer arbeta på våra misstag för att bli ännu bättre nästa gång!”. Den tredje svenskan, Neolie Lippert, avancerade inte från pouleomgången och slutar på plats 100.

Nagy, HUN, vs. Eriksson, SWE. Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

Parallellt med damerna tävlade herrarna, också här representerades Sverige av tre fäktare. Bästa svensk blev Elwin Elg som efter en ljummen instats i poulen, 3 av 6 vinster, rankades som 66:e man in i elimineringen. I sin första match besegrade Wadköpingfäktaren portugisen Lucas 15-11, men i 64-tablån blev polacken Wojciechowsiki för stark och Elvin slutade dagen på plats 54. Näst bäst blev Erik Rasin, som efter 2 av 6 vinster i poolen, gick till elimineringen som 81:a man. Tyvärr förlorade han i sin första match mot argentinaren Beauchamp 12-15 och Lidingöfäktare slutar på plats 92. Sista svensken, Filip Zimmerman, slutar på plats 104 efter förlust 10-15 mot fransmannen Duchene i första rundan. 

Wojciechovski, POL, vs. Elg, SWE. Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

Under mästerskapets nionde och sista dag utkämpades lagtävlingarna i juniorvärja. Det svenska herrlaget – Jakob Fagerstedt, Nima Pourmand, Christopher Kelly och Hugo Brandberg – gick in i tävlingen som 22:a lag. Den första matchen för dagen, den i 64-tablån, fäktades mot laget från Armenien. Efter en jämn start ledde Armenien med 18-16 efter fem perioder. Nima Pourmand vann då sjätte perioden 4-0, följt av en jätteinstats från Hugo Brandberg i sjunde perioden, som han vann 15-9. Plötsligt var Sverige i en stor ledning, en ledning som man lyckades förvalta hela vägen till vinst 45-39. Tyvärr höll inte fäktningen samma kvalité i efterföljande matchen mot Polen. Efter en svag start från det svenska laget ledde Polen med 12 poäng, 20-8, efter fyra perioder. Trots bättre fäktning från svenskt håll kunde man aldrig komma ikapp och efter förlust 30-42 slutade laget på plats 22. Lagkapten Kelly beskriver dagen: ”Vi vann mot Armenien i en något skakig match. När vi sedan möter Polen drar de iväg snabbt i början och trots att vi jobbade på att minska ledningen nådde vi i slutändan inte fram.”. Kelly, som slutade som 12:e man på världsrankingen individuellt, sammanfattar även sin egna säsong: ”Det blir en tung avslutning på en annars lyckad säsong. Framförallt har det varit kul och lärorikt. Allt som allt har jag verkligen uppskattat mitt sista år som junior.”

Svenska herrlaget i juniorvärja: Christopher Kelly, Jakob Fagerstedt, Hugo Brandberg och Nima Pourmand. Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

Sist ut i mästerskapet var det svenska damlaget, som förra året i Dubai skrällde till med en fjärdeplats. Tyvärr blev det inte lika lyckat i år, men det unga laget – Louise Ulltjärn (kadett), Linnea Eriksson (kadett), Engla Sennerlin Holm och Moa Maaninka – visar prov på stabil fäktning. Som 13:e-rankade lag stod damerna över 64-tablån, och i 32-tablån stod Österrike för motståndet. Det var en trevande svensk start och efter 4 perioder ledde de rödvita med 13-7. Efter två periodvinster 5-1 och 3-1 lyckades de unga kadetterna ta matchen till likaläge 15-15. Därifrån tog Moa Maaninka över med en 4-1 vinst och efter en stabil vinst 14-8 för Louise Ulltjärn i sista perioden skrevs slutresultatet till 40-31 för Sverige. I 16-tablån stod Israel för motståndet, regerande världsmästare och det lag som eliminerade Sverige i Dubai 2022. Efter tre perioder ledde Israel 15-12, men Engla visade på rutin och lyckades med sin vinst 8-3 ta över ledningen 20-18 i svensk favör. Ledningen höll i sig fram till period 7, då israeliskan Bogdanov vann 4-0 och satte Israel i ledning 32-30. Trots en stark avslutning vinner israelerna 45-42 och skickar svenskorna till fäktning på baksidan. Inför matchen mot Ungern hade luften gått ur det svenska laget och de förlorade 26-45. De två efterföljande matcherna fäktade damerna betydligt bättre, och efter två bekväma vinster mot Azerbaijan 45-30 och Turkiet 45-34 slutade laget på plats 13.

Svenska damlaget i juniorvärja: Moa Maaninka, Louise Ulltjärn, Linnea Eriksson och Engla Sennerlin Holm. Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

Vi vill även passa på att gratulera vår svenska FIE-domare, Tomasz Goral, som under mästerskapets gång fick döma final två gånger! Tomasz har dessutom blivit uttagen att döma senior-VM i Italien senare i sommar.

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?