Under European Games femte dag, som också var den andra dagen i EM för lag, stod tävlingarna i damvärja och herrflorett på schemat. Sverige representerades i damvärja av kvartetten Emma Fransson, Elvira Mårtensson, Emelie Mumm och Sophie Engdahl.
Damerna, som vid senaste EM i Antalya skrällde med en sjätteplats, fick sovmorgon efter att ha stått över 32-tablån. De gick in i 16-tablån med höga förhoppningar att slå Schweiz, regerande bronsmedaljörer. Matchen inleddes okej och efter första tredjedelen låg Sverige under 7-10. Efter detta svalnade dock den svenska skärpan medan schweiziskorna kunde styra matchen precis dit dem ville. Motståndarna tog ett stadigt grepp om matchen och Sverige hade ingen chans att komma ikapp. Slutresultatet skrevs till 45-28 och Sverige relegerades till tablå 9-16.
De blågula inledde sin resa på baksidan starkt med att besegra Tjeckien 43-30. Den sista stöten kom i fjärde och femte perioden då Elvira först vann 10-2, följt av en vinst med 5-0 från Emelie. Ledningen höll i sig matchen ut och Sverige avancerade till tablå 9-12. Motståndet i den matchen var Rumänien, som haft en stark säsong och är rankade just före Sverige. Motståndarna tog ett tidigt grepp och efter sex perioder ledde dem med 30-21. Sverige taggade till rejält inför sista tredjedelen och Emelie Mumm reducerade ledningen med tre poäng till 27-33. Därefter följde Elvira i åttonde perioden och även hon reducerade med tre poäng till 37-40 trots känningar i knäet. Tyvärr lyckades inte Emma täppa till gapet och Rumänien vann slutligen 45-39. Spanien bjöd på dagens sista motstånd, men det svenska laget hade slut på krut och trots stundtals bra insatser förlorar man 36-45 för att sluta på plats 12.
Tjejerna mötte pressen i mixed zone och sa följande om dagen: ”Vi fäktade bra mot Schweiz men de fick styra matchen efter en tidig ledning, och att plocka poäng på dem är aldrig enkelt. Vi hade en tuff dag efter det men rent teknisk kändes fäktningen helt okej. Det var härligt att ha hela laget på plats, speciellt Emelie som annars är i USA.” De lyfter också vikten av att fäkta som ett lag: ”Vi är ett väldigt tajt lag som litar på varandra, det gör att vi kan glömma dåliga matcher och gå vidare snabbare.” Fäktävlingarna avslutas imorgon (30 juni) med lagtävling i herrvärja och damsabel, där Sverige deltar i det förstnämnda.
Text: Daniel Lazer