Inför EM i Basel - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Inför EM i Basel

Inför EM i Basel

Till årets upplaga av EM i fäktning representeras Sverige av 13 fäktare i fyra klasser. De stora förhoppningarna ligger hos värjlagen, men Henri Ask har haft en florettsäsong på uppgång och spännande blir det att följa herrsabelfäktarna. Mästerskapet inleds den 18:e juni och pågår i 5 dagar framåt. Inför mästerskapet gör vi en kort presentationen av de olika fäktarna, läs nedan!

Värja herrar

Den stora favoriten i herrvärjan är Jonathan Svensson, som förhoppningsvis kan förbättra sin succé från förra året då han slutade sexa på EM i Plovdiv. Man ska inte heller räkna bort Linus Islas Flygare som trots skadeproblem haft en fin säsong. De två yngre förmågorna i laget är Christopher Kelly, som redan fäktar sedan ett par år på seniornivå, samt Ian Bäckström som gör mästerskapsdebut på seniornivå. 

Det har varit ett tufft världscupår för det svenska laget, men de nyligen krönta nordiska mästarna har kapacitet att sig långt i tävlingen. I fjol slutade Sverige på en trettondeplats.

Värja damer

Sedan skrällen med sjätteplats på EM i Antalya 2022 har det svenska laget i damvärja höjt sin lägstanivå. Damerna är konsekvent i 16-tablån på världscuper och har vid flera tillfällen visat sig kapabla att slå några av världens bästa lag. 

Det stora namnet är stjärnskottet Emma Fransson som nyligen kom på nionde plats på U23-EM. 22-åringen har presterat suveränt på världscupen och visat att hon trots sin ringa ålder kan prestera på högsta seniornivå. 

Sophie Engdahl och Moa Maaninka har varit en del av damvärjlaget under hela säsongen och kommer representera Sverige även nu. Mästerskapsdebutant är Louise Ulltjärn, som efter en längre skadeperiod nu kommit tillbaka till fäktningen. Förutsättningarna är på plats för att nå bra resultat, både individuellt och i lag.

Florett herrar

Foto: Augusto Bizzi

Det svenska florettlaget slog till med en fenomenal sjätteplats vid U23-EM i Antalya, men kommer inte till start vid senior-EM i Basel. Henri Ask är den enda svenska representanten i florett. Han har tävlat flitigt under året och gång på gång visat förmågan att höja sig vid svåra tillfällen. Vi får hoppas att det blir så även i Schweiz.

Sabel herrar

Det svenska sabellandslaget har i år återstartat sin satsning och har representerat Sverige på flertalet världscuper. Till EM i Basel skickar Sverige inget lag, men Philip Wallenius och Daniel Brodén tävlar i den individuella tävlingen. Sverige har inte haft stora succéer hittills i år, men nu på EM kanske det smäller?

Svenska ledare på plats kommer vara Ulf Sandegren på herrvärja samt Maria Elmfeldt Öhrskog och Ninni Kysella på damvärja.

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?