Jag heter Carro Håkanson och har nu haft förmånen att vara generalsekreterare för Svenska Fäktförbundet i drygt ett och ett halvt år. Under den tiden har jag fått möta många av er ute i våra fantastiska föreningar, och det har blivit ännu tydligare för mig hur mycket kraft och hjärta det finns i svensk fäktning.

Idag vill jag lyfta en av våra viktigaste strategiska utmaningar – och möjligheter – nämligen att växa och behålla.
Antalet föreningar – och ett varmt välkommen!

VI är nu 55 föreningar, en mer förening än för ett år sen . Vi har glädjen att välkomna Donsö Idrottssällskap in i gemenskapen! En ny fäktsektion har bildats under ledning av eldsjälen Johan Hagerman, tidigare engagerad i Göteborgs FK. Redan i sommar planerar de ett fäktläger för 30 barn – det är både imponerande och inspirerande!
Jag hoppas fler vill ta steget att starta fäktverksamhet där de bor. Kanske finns det någon i din närhet som bara väntar på rätt stöttning? Hör av er till mig – så hjälps vi åt att sprida fäktningen till fler!
Jag startade fäktklubben på Donsö för jag älskar själv att fäkta. Men vi bor på en ö och fäktklubbarna inne i Göteborg hade inga tider för sina motionärer som passade mig.
Johan Hagerman
Och förra sommaren hade GFK ett sommarläger för barn och då hade vi även en prova på dag för alla öbor. efter det fick jag frågan från flera i Göteborgs södra skärgård om jag inte kunde fixa fäktning på öarna.
Så sagt och gjort så kollade jag med Donsö IS om jag kunde få starta en fäktsektion och vara i deras lokaler och fäkta. De sa ja och vi började fäkta på Donsö med träningstider som passar oss som bor i skärgården.
Alla som vill är välkomna att prova och fäkta när vi tränar. Vi har alltid tid för alla som är intresserade ung som gammal.
Positiva signaler – LOK-stöd och tävlingslicenser
Under 2024 har vi sett en ökning i rapporterade LOK-stödstimmar – fantastiskt! Det är första gången sedan pandemin som siffrorna går tydligt uppåt. Vi ser också en ökning i antal sålda tävlingslicenser. Vi är inte riktigt tillbaka på nivåerna från innan pandemin, men vi är på rätt väg – tillsammans!
Rekrytering – ett exempel att inspireras av

Många föreningar kämpar med att rekrytera nya barn och få ungdomar att stanna kvar. Jag pratade nyligen med En Garde FK, som tidigare haft stora utmaningar – men som nu med stolthet berättar att de välkomnat över 60 nya medlemmar på bara några månader!
Det har krävts målmedvetet arbete: inspirerande prova på-aktiviteter, tydlig information till föräldrar, ett nära samarbete med kommunen, RF-SISU och oss på förbundet. En Garde är ett lysande exempel på hur utmaningar kan bli bränsle för nytändning.
Tränare – nyckeln till vår utveckling

Utan tränare, ingen förening. Därför erbjuder vi regelbundna tränarutbildningar. Den 21 april är sista dag att anmäla sig till sommarens utbildningar – missa inte chansen!
Vi är också i slutfasen med att ta fram en ny digital utbildningsplattform tillsammans med SISU och andra förbund. Här kommer alla våra utbildningar att samlas framöver.
Kommitté för föreningsutveckling och utbildning – för föreningarnas utveckling

Vår Kommitté för föreningsutveckling och utbildning (KFU) är tillbaka, ledd av engagerade styrelseledamot Fredrik Melander tillsammans med engagerade personer från alla våra distrikt. Genom vår föreningskoll har vi fått en tydlig bild av nuläget i svensk fäktning – både utmaningar och allt fantastiskt som händer varje dag runt om i landet. Vill du engagerad dig i frågor som rör ditt distrikt? Kontakta Fredrik eller mig som ser vi vad vi kan göra tillsammans.
Trygg Fäktning – en förutsättning för tillväxt

Trygghet, inkludering och utveckling – det måste finnas i varje fäktsal. Många av er har redan skickat in era planer för Trygg Fäktning – stort tack!
Om ni inte har en plan ännu är det hög tid nu. Den krävs både för att kunna söka bidrag från oss och ofta också från kommunen.
Se ett inspirerande exempel från Ljungby FK
Skolsamverkan – fäktningens framtid börjar i klassrummen
Vår projektledare Jonathan Bladin har tagit fram utbildning för idrottslärarare – med målet att få in fäktning i skolan. Samtidigt utbildar vi föreningstränare som vill arbeta ute på skolor.
Läs mer om Lugi FF:s lyckade arbete i skolor

Vill ni komma igång med skolsamverkan? Jonathan hjälper er gärna: jonathan.bladin@fencing.se
Fäktning 65+ – fäktning hela livet

Fäktning passar alla åldrar. Därför ger vi stöd till föreningar som vill starta verksamhet för målgruppen 65+. Göteborgs FK har visat vägen – och vi vill se fler följa efter!
Läs mer här – och kontakta gärna mig om ni vill veta mer.
Parafäktning – alla ska kunna vara med
Med stöd från RF har vi köpt in rullstolar och utrustning som nu finns ute hos fyra föreningar: Djurgårdens IF, Göteborgs FK, Kalmar FK och Malmö Fäktförening Gripen. Vi söker nu en eldsjäl som vill hjälpa oss vidareutveckla parafäktningen – är det du? Hör av dig till mig om du vill engagera dig!

Tillsammans bygger vi framtiden
Det jag skrivit här är bara ett axplock av allt som händer. Men förhoppningsvis ger det en känsla av den kraft som finns – och de möjligheter vi har, tillsammans.
Jag är så tacksam för det engagemang ni visar – i våra webbinarium, på verksamhetskonferensen och i alla samtal vi haft. Jag brinner för att utveckla föreningsfäktningen och är alltid öppen för dialog. Vill ni att jag kommer ut till er? Samla ihop några föreningar i ert distrikt och bjud in mig – jag kommer gärna!
Visst finns det utmaningar. Men vet ni vad? Just nu ser jag mest möjligheter.
Varma fäkthälsningar,
Carro Håkanson
Generalsekreterare, Svenska Fäktförbundet