Kvalet följer samma principer som de de senaste olympiska spelen. Lagkvalificeringen ger stora länder
möjlighet att kvalificera en del mindre högt rankade fäktare i den
individuella tävlingen.
De tolv extra platser som fäktsporten erhållit i jämförelse med 2004 har emellertid utnyttjats till att öka möjligheten för små länder. Man vill ge så många länder som möjligt chansen att få åtminstone en deltagare och samtidigt minska sannolikheten att fäktare med medaljchans inte kvalar in. Med dessa regler skulle förmodligen till exempel Peter Vanky, som med
liten marginal missade Aten-OS enligt dåvarande regler, fått delta.
Mycket talar också för att några fäktare denna gång kommer att ges
möjlighet genom att starta genom wild card.
Sveriges olympiska kommitté har gjort bedömningen att Robert Dingl individuellt på herrvärja och eventuellt herrvärjlaget har möjlighet att kvala in till Peking-OS. Man stödjer även en satsning på damvärja men här tar lagsatsningen sikte på 2012.
OS-tävlingarna
Fäkttävlingen i OS 2008 kommer att bestå av följande tio tävlingar:
Individuella tävlingar:
Florett damer
Florett herrar
Värja damer
Värja herrar
Sabel damer
Sabel herrar
Lagtävlingar:
Florett damer
Värja herrar
Sabel herrar
Sabel damer
På herrflorett och damvärja kommer enbart individuella tävlingar att ordnas eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) inte vill bevilja fäktsporten mer än tio guldmedaljer.
I individuella tävlingar på de vapen som också har en lagtävling kommer 39 fäktare att kvalificeras via uttagningssystemet. Här får inget land delta med mer än tre deltagare per vapen. På herrflorett och damvärja kommer antalet deltagare att vara 24 och deltagande från en enskild nation är maximerat till två. Arrangörslandet Kina disponerar fritt åtta platser men får inte överskrida maxgränsen tre respektive två fäktare per enskild tävling. Totalt ger detta 212 deltagare.
Lagtävlingar
Varje lagtävling består av åtta tremannalag plus eventuellt ett lag från Kina. Om ett en nation har kvalat in ett lag innebär det automatiskt att de tre lagmedlemmarna också får delta i den individuella tävlingen. Av de 39 platserna i en individuell tävling går alltså 24 till de som kvalat in som ett lag.
Lagkvalificeringen består av två delar: För de första de fyra högst rankade lagen på FIE-rankingen den 31 mars 2008. För det andra det högst rankade laget på FIE-rankingen den 31 mars 2008 från varje av de fyra geografisk zonerna (Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien-Oceanien) förutom de fyra redan kvalificerade lagen .
Individuella tävlingar
På alla vapen utom herrflorett och damvärja fördelas ytterligare femton platser förutom de 24 som kvalar in via lagtävlingen. För de länder som inte kvalat in ett lag gäller emellertid att det bara går att ha en deltagare per vapen. Det individuella kvalet sker i tre steg:
I första steget kvalificeras de tre högst rankade fäktarna (men bara en per land) på FIE-rankingen den 31 mars 2008 som inte är kvalificerade via lag.
I det andra steget kvalificeras totalt sju fäktare från de fyra zonerna (två från Europa, två från Asien-Oceanien, två från Nord- och Sydameria, en från Afrika) från nationer som inte redan har minst en fäktare kvalificerad på detta vapen enligt FIE-rankingen den 31 mars 2008.
Det tredje steget är en kvalificeringstävling i var och en av de fyra zonerna där de två främsta i den europeiska tävlingen och vinnaren i de övriga tre tävlingarna kvalar in. Bara en person får delta på varje vapen och bara de länder som inte har någon fäktare kvalad på vapnet ifråga får delta.
Herrflorett och damvärja
På herrflorett och damvärja gäller enbart individuell kvalificering och 24 platser står alltså på spel. Kvalet sker också här i tre steg:
I det första steget kvalificeras de åtta främsta på världsrankingen, varav maximalt två från samma land. Därefter kvalificeras åtta fäktare från de fyra zonerna (tre för Europa, två för Asien-Oceanien, två för Nord- och Sydamerika och en för Afrika), maximalt en fäktare från nationer som inte har någon fäktare kvalificerad på vapnet. I tredje hand fördelas de sista åtta platser genom kvalificeringstävlingar i varje zon med samma fördelning mellan zonerna.
Wild card
Kina är en av de ledande fäktnationerna i världen. Det finns en stor möjlighet att landet kommer att lyckas väl och kvalificera fäktare i det ordinarie kvalsystemet så att man inte behöver utnyttja alla eller kanske inte ens någon av de åtta friplatser som står till landets förfogande. De platser som i såfall “blir över” kommer att fördelas av en trepartskommission bestående av IOK, FIE och Kinas olympiska kommitté efter ansökningar från de nationella olympiska kommittéerna.
Svenska hopp
Inför OS i Peking har Sveriges olympiska kommitté (SOK) utsett Robert Dingl till toppkandidat. För att ge honom vettiga förutsättningar för förberedelse ges även stöd till det svenska herrvärjlaget, en satsning som kontinuerligt utvärderas.
SOK stödjer även ett juniorprojekt på damvärja inom ramen för det så kallade utmanarprogrammet, framför allt med sikte på OS 2012.
Ladda ned de officiella reglerna för OS-kvalet på engelska: