När fäktsporten blev jämlik - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » När fäktsporten blev jämlik

När fäktsporten blev jämlik

Lång väg

Totalt får 212 fäktare delta i OS-fäktningarna. Uttagningssystemet kvalificerar 102 män och 102 kvinnor. Om värdnationen Kina utnyttjar sina 8 friplatser till fyra män och fyra kvinnor kommer det för första gången någonsin att delta lika många män som kvinnor och delas ut lika många medaljer till män som till kvinnor.

Vägen hit har varit lång. Fäktning för män fanns med redan vid OS 1896. Kvinnor tilläts delta i OS för första gången 1924 i damflorett. Sedan dröjde det fram till 1960 innan en lagtävling infördes. Först när damvärja infördes på OS-programmet 1996 både individuellt och i lag togs nästa steg.

Beskedet att Internationella olympiska kommittén (IOK) givit klartecken till att damsabel introducerades vid Aten-OS 2004 grumlades av förbehållet att antalet guldmedaljer som delades ut för fäktning inte fick öka. Lösningen som FIE-kongressen till slut beslutade om, att stryka lagtävlingarna i damsabel och damflorett, innebar att en systematisk orättvisa baserad på kön bibehölls.

Rättvisa eller underhållningsvärde?

Inför Beijing-OS kvarstod problemen med bara tio guldmedaljer och det såg ut som att damfäktningen återigen skulle få stryka på foten. Den speciella kommissionen för OS-tävlingarna inom FIE föreslog återigen att två lagtävlingar för damerna skulle strykas, denna gång i damflorett och damvärja. Inför kongressen i Quatar i oktober 2005 såg det ut som att förslaget hade goda möjligheter att gå igenom.

Många (män) inom fäktsporten övertygades av argumentet att de två vapnen damvärja och damflorett var de som håller lägst kvalité och har lägst underhållningsvärde. De nationer som hade lag på herrsidan med förutsättningar att gå långt 2008 var benägna att sätta kortsiktiga vinster framför det långsiktigt rätta.

"Jag vill kunna se min dotter i ögonen"

Från svensk sida hade man bestämt sig för att beslutsamt försvara jämlikhetslinjen. Svenska Fäktförbundets styrelse hade givit förbundets ombud vid kongressen, ordförande Lars Liljegren och vice ordförande Per Palmström, i uppdrag att driva jämlikhet under kongressen.

De preliminära korridorsdiskussionerna var inte uppmuntrande. De viktiga ledamöterna och förbunden hade alla andra intressen att bevaka. Situationen blev än mer delikat av att kongressen hölls i ett land där kvinnlig fäktning inte förekommer.
På kongressen var det märkligt lite debatt i frågan och inriktningen var tydlig: de flesta var beredda att acceptera specialkommissionens förslag men ingen var benägen att att stå för det.

Då Per Palmström gick upp i talarstolen för att hålla sitt noggrant förberedda anförande var stämningen inte välkomnande. När han som systematiskt gick igenom och avfärdade de argument som framförts till förmån för förslaget utifrån logiska och rationella grunder spred sig olusten i lokalen. Därefter påminde Pär om att kongressen föregående dag enhälligt antagit den olympiska chartern där det slås fast att ingen får behandlas olika på grund av kön. Han la fram det självklara argumentet för jämlikhet, att det är det enda tänkbara, inget annat alternativ går att försvara.

Kommen så här långt hade han lyckats få åhörarna att lyssna stämningen vände. Slutklämmen: "Jag har en åttaårig dotter som jag hoppas en dag ska börja med fäktning. Jag vill inte komma hem till henne efter denna kongress utan att kunna se henne i ögonen och säga att fäktning är en idrott som ger lika möjligheter för pojkar och flickor. Därför vill jag att kongressen ska besluta att en lagtävling för män och en lagtävling för kvinnor ska strykas." möttes av jubel från nästan alla länder. Beslutet att följa det svenska förslaget om att slå fast principen likabehandling mellan män och kvinnor gick igenom utan omröstning.

Vid extrakongressen i Taebek, Sydkorea, beslutades att lagtävlingarna i herrsabel och damvärja inte skulle ingå i OS-programmet 2008, helt i enlighet med den princip som SvFF föreslagit. Beslutet innebar även att man följde två andra rimliga principer, för det första att lagtävlingen på ett vapen inte ska strykas för både herrar och damer vid samma OS, för det andra att en lagtävling inte ska kunna strykas från programmet vid två OS i följd.

Tolv tävlingar

Efter kongressen i Quatar skickade IOK ett lyckönskningstelegram till FIE där man gratulerade fäktsporten till att ha fattat ett beslut som gynnade idrottens jämställhet. Beslutet någon tid senare att bevilja ytterligare tolv platser till fäktningen i OS 2008 ska också ses som erkänsla för att FIE visat vilja att utvecklas.För fäktsporten fortsätter det att vara ett trauma att vi egentligen har tolv tävlingar (individuellt och lag på tre vapen för herrar och damer) men bara tio medaljer.

Om inte IOK ändrar ståndpunkt kommer smärtsamma kompromisser att krävas även i framtiden. Principerna för besluten i Quatar och Taebek ger dock en vägledning för framtiden. Förhoppningsvis har vi sett särbehandling av den kvinnliga idrottare för sista gången.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?