När jag säger att jag tagit många dåliga fäktbilder menar jag MÅNGA. Tusentals utan tvivel. Och jag vet att jag inte är ensam om det.
Att komma till en punkt där jag kan räkna med att ta riktigt bra fäktbilder har krävt övning, både som fäktare och fotograf. Precis som i fäktning krävs det engagemang, övning, utbildning och erfarenhet för att bli en bra fotograf. Och du behöver kunna anpassa dig till olika stilar, vapen, miljöer och aktioner, precis som en fäktare måste kunna anpassa sig till olika motståndare på pisten.
All sportfotografering handlar om procent. Mitt mål är alltid att ha en högre procent bra bilder än jag hade förra gången. En dag under ett VM i fäktning tar jag i genomsnitt mellan 1500 och 1800 bilder. Av dessa är kanske 100 användbara, 25 kan sägas vara av professionell kvalité och kanske har jag tre riktigt bra bilder. Från de nio dagar som ett VM pågår kanske jag tar två eller tre bilder som är fantastiska.
Att ta en actionbild är inte samma sak som att ta en porträttbild och att ta en ”sports emotion image”, en bild som visar starka känslor i idrotten, är inte samma sak som att fotografera en fabrik. Många som fotograferar utnyttjar de avancerade automatiska funktionerna hos dagens digitala kameror och gör inte mer än att sikta och trycka av på alla motiv som de tror kan bli bra – och blir sedan överraskade över att resultaten inte alls motsvarar det de såg i sökaren.
Kanske har du försökt fotografera fäktning och upptäckt att det inte är så enkelt. Bara på de senaste tre åren har jag tagit mer än en halv miljon bilder och jag lär mig nya saker – och gör misstag som gör mig galen – på varje tävling. Som fotograf åt Internationella Fäktförbundet (FIE) blir jag ofta ombedd att fotografera fäktning, även av andra professionella fotografer.
Sju nyckelfaktorer
Det handlar inte bara om utrustningen. Visst, utrustningen utgör en del av ekvationen men absolut inte hela. Här är sju nyckelfaktorer för att ta så bra bilder som möjligt med din kamera:
1. Position
Hur du står i förhållade till fäktarna är viktigt. Det är svårt att fotografera från en 90-graders vinkel mot pistens mitt och du riskerar att domaren är i vägen. Ställ dig så nära fäktningen som möjligt. Försök hitta intressanta perspektiv – ställ dig på en stol eller ta bilden från marknivå till exempel.
Sträva efter att ha en vinkel på 30 till 45 grader till pistens mitt. Då får du bästa perspektiv och djup att följa båda fäktarna. Om du är bakom dem kommer de att försvinna ur fokus när de rör sig och resultatet blir lätt en bild med bara ryggen av en fäktare istället för en actionbild.
Om du står vågrätt mot pisten och din kamera har någon slutarfördröjning, riskerar du att bara få yttersta kanten av fäktarna om de rör sig när du tar bilden. I en 30-45-graders vinkel har du ett berader fokusområde och därmed en bättre chans att fånga aktionen. Att fokusera på den bortre fäktarens skål är ett bra riktmärke för bästa möjliga bilder.
2. Ljus
Ljuset i fäkthallar är ofta bottenlöst uselt för fotografering. Det är inte bara det att det är skumt och ojämnt utan lysrörsljuset ödelägger kamerans vitbalans. När ljuset är otillräckligt måste kameran ”ta bilden långsamt” för att få en bra exponering, vilket inte ger skarpa actionbilder.
Jag testar belysningen innan det är dags att ta fotografier. Under Kuba-VM 2003 var ljuset så dåligt under försöksomgångarna att FIE, som ett undantag, tillät fotografering med blixt.
Men att använda blixt är egentligen inget alternativ för fäkttävlingar eftersom det inte är tillåtet och kan distrahera och kortvarigt blända fäktarna. Än värre, en arg tränare kan ge dig skulden för att hans fäktare förlorat en stöt. Att fotografera med blixt ger dessutom sällan några bra bilder. OBS: Om din kamera har en automatisk blixt måste du koppla bort den när du ska fotografera fäktning.
När ljuset är dåligt ska du använda din kameras högsta ljuskänslighet (ISO-tal) för att få en hastighet som möjliggör att fotografera actionbilder. Ställ in största bländaröppning (F/x) och så kort exponeringstid som möjligt utan att bilden blir för mörk.
Det är också bäst att ställa in vitbalansen manuellt. Vitbalansen ställer in så att ”vitt blir vitt” och andra färger visas korrekt beroende på ljusförhållandena. Att låta kameran automatiskt ställa in vitbalansen kan sänka hastigheten i fotograferingen. Sätt vitbalansen för fluorescerande ljus eller för glödlampsljus (Tungsten), ta några testbilder, kontrollera resultatet och justera.
3. Plats och miljö
Hur tar jag foton där allt som syns är fäktarna mot en mörk bakgrund? Det hänger på hur tävlingsplatsen är utformad. Från början utvecklade jag min teknik genom att ta kontrastrika, dramatiska foton på tävlingen ”Duel in the Desert” i Las Vegas där man släcker ned över åskådarna och använder spotlights för att belysa fäktarna. Så gör man ofta på internationella tävlingar. Men de flesta fäktsalar och även nationella tävlingar ljussätts inte på detta sätt ens när det gäller finalpisten.
Kanske har du turen att finalpisten har en mörk bakgrund men det hjälper föga om motivet du är ute efter fäktas på en annan pist. För det mesta får du fotografera dåligt belysta pister mot oattraktiva bakgrunder.
I denna situation brukar jag försöka ta täta bilder med litet djup – det vill säga låta bakgrunden vara oskarp och fokusera ett område som bara innehåller fäktarna och inget annat. På detta sätt undviker jag att bakgrunden distraherar eller blir ful. För att åstadkomma detta ska du ställa in din kamera manuellt på en så stor bländaröppning som möjligt och fotografera med kort exponeringstid.
4. Komposition
Komponera din bild! För att kunna ta en intressant bild som fäster sig i minnet bör du ha en idé om vilket tema du vill fånga och hur det ska komponeras. Att bara ta bilder av det som händer på pisten räcker inte, varje bild måste ha ett syfte.
Det finns många teorier man kan studera om komposition, som till exempel ”regeln om tredjedelar”. ”Täta” bilder är ofta tydligare komponerade eftersom mycket av bilden tas upp av temat man vill fotografera. Att försöka få med för mycket av vad som händer i allmänhet ger en rörig upplevelse där temat och syftet med bilden inte går att urskilja.
En fäktare som koncentrerar sig, klingor som korsas eller ett långt utfall kan vara bra teman. Arbeta med att komponera vissa rörelser tills du får allt som du vill ha det. Framgångsrik fotografering handlar om att öva på samma bild om och om igen – och att sedan kunna återupprepa tekniken.
Bry dig inte om att försöka få med hela fäktarna i bilderna. Försök ta närbilder och om inte hela benen kommer med helt så spelar det ingen roll. På platser där det fäktas överallt är det viktigast att komponera bilden utifrån enskilda aktioner och fäktare, inte hela ”scener”.
Börja ta bra fäktbilder – så gör proffsen del 2
Översättning: Pierre Thullberg
Denna artikel har tidigare publicerats i American Fencing Magazine, Hösten 2006.
Text och bilder publiceras med vänligt samtycke av Serge Timacheff/FencingPhotos.com. Alla bilder skyddas av internationell lag och tillhör Serge Timacheff/FencingPhotos.com. De får inte kopieras, laddas ned, säljas eller på annat sätt distribueras utan tillstånd.