Gotlands fäktklubb arrangerar prova-på-pass i fäktning i Atheneskolan under sportlovet. Förkunskaper behövs inte, den som vill får pröva sporten.
Eric Gabrielson är steg 1-instruktör och den som leder träningen. På fredag kommer man att avsluta veckans övningar med tävling.
Anna-Clara Markström kom till fäktlektionen tillsammans med storasyster Julia, 9 år, och mamma Katarina Markström. Det var dock bara Anna-Clara och Julia som var med på lektionen. Mamma satt bredvid och tittade på.
Vill mäta sig med killarna
– Anna-Clara har velat lära sig fäkta sedan hon var två år. Hon hör hur killarna pratar på dagis och vill kunna mäta sig med dem, viskar Katarina Markström medan Eric Gabrielsson börjar sin lektion.
– Ni får para ihop er två och två, Anna-Clara, du får vara med mig, säger han.
Första övningen blir att gå mot varandra. Och böja på benen.
– Man ska nästan sitta ned, säger Eric Gabrielsson.
Anna-Clara böjer och går precis som läraren visar.
– Böj nu bägge benen och lyft högerarmen! Så står man i “i garde”, säger Eric och barnen har fått lära sig sin första fäktningsterm.
Sen byggs det på och blir litet svårare. De får lära sig utfall och utfall mot motståndare. Men övningarna sker utan värjor nästan hela tiden.
Anna-Clara tycker det är roligt. Precis så roligt som hon hoppats att det skulle vara.
– Fast lite svårt är det också, sa hon.
Hon berättar att hon hållit i ett riktigt svärd en gång. Hon minns inte var det var men hon kommer ihåg att svärdet var väldigt tungt.
Om hon ska fortsätta med fäktning vet hon inte.
– Kanske, säger hon. Om Julia också vill.
Fäktning handlar om sabel, florett och värja. Tre vapen med lite olika regler. Man mot man eller kvinna mot kvinna. Individuellt eller i lag. Reglerna på florett och sabel är snarlika. Attacken har prioritet och den som blir attackerad måste parera innan han eller hon får gå till motattack. På värja spelar det ingen roll vem som attackerar, det gäller bara att träffa först. Källa:Svenska fäktförbundets hemsida
Eva Carlsson Daun
Tommy Söderlund Foto