”Förmåga att vinna över de bästa fäktarna i världen” - Svensk Fäktning

”Förmåga att vinna över de bästa fäktarna i världen”

Hur ser du på VM-förberedelserna? 

– Damlaget har haft ett mycket bra VM-förberedande läger på det olympiska träningscentrat i Bonn. Damlandslag från Tyskland, Polen, Estland, Finland på plats samt flera andra starka fäktare från Tyskland, Storbritannien, Norge, Argentina, Luxemburg och OS-guldmedaljör Shemyakina från UKR. 

– Självklart saknar vi Emma Samuelsson och Johanna Bergdahl som båda är hemma med skador och inte kan delta i VM i år. Det är mycket  viktigt att de är helt återställda inför nästa säsong. OS-uttagningarna startar från och med april 2015.

Vad är förväntningarna för dessa mästerskap?

– Vårt stora mål är att kvalificera oss till OS i Rio 2016 med laget, då får tre fäktare fäkta, både i den individuella tävlingen och i lagtävlingen. I Kazan hoppas jag givetvis på en bra insats med laget som består av Sanne Gars, Kinka Barvestad, Sophie Haarlem och Emma Wenne. Sophie tillför en massa erfarenhet och Emma Wenne är debutant i VM-sammanhang, Vi har en målsättning att komma in bland topp 16 med laget och kriga om en bra placering. Individuellt har vi ett delmål att ta oss vidare till dag 2. Sedan fokus på en match i taget i 64an.

Vad är de största utmaningarna med att vara förbundskapten?

– Min största utmaning är att kommunicera de delar som är avgörande att utveckla i form av teknik, taktik och fysik. Målet är att identifiera det som gör skillnaden från att vara en mycket bra fäktare till en fäktare i översta världseliten som regelbundet slåss om medaljerna på WC och mästerskap.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

– Roligast med jobbet är när fäktare tillämpar och utvecklar teknik, taktik och fysisk som gör att de vinner mot motståndare de inte tidigare har besegrat.

Hur ska ni jobba för att nå ert stora mål som är Rio?

– För att ta oss till Rio måste varje fäktare bli individuellt skickligare och ha stor förmåga att vinna över de bästa fäktarna i världen. De är dessa fäktare som vi möter när vi fäktar mot de ca 14 bästa lagen i världen – Ryssland, Kina, Rumänien, Ungern, USA, Italien, Estland, Frankrike, Korea, Ukraina, Polen, Schweiz och Tyskland (enligt nuvarande världscupranking), där Sverige innan VM ligger 10:a.