Svenska Fäktförbundet fyller 110 år – kom på tårtkalas på lördag - Svensk Fäktning

Svenska Fäktförbundet fyller 110 år – kom på tårtkalas på lördag

Hans Drakenberg, legendarisk fäktare och ledare, berättar i Svenska Fäktförbundets skrift vid 75-årsjubiléet 1979 om hur det gick till när förbundet bildades (Föreningen för Fäktkonstens Främjande, FFF, hade bildats 1901):

“1903 skapades Sveriges Riksidrottsförbund, en händelse som i betydelse icke kan mätas med jämförelser eller beskrivas med ord. Att man famlade en del i början och inte heller hade mycket pengar att stödja idrotten med, får ursäktas. Bland annat följde man traditionen och kopplade ihop gymnastik och fäktning i samma specialförbund. FFF tog sig en bra funderare på, om man överhuvud skulle ansluta sig eller ej. Det var frestande att få in fäktningen i de förestående Nordiska Spelen (1905) men det var surt med hopkopplingen med gymnastiken och dessutom fann man i RF-stadgan en passus om, att 50 % av vinsten på alla SM skulle inlevereras till förbundet. Vid ett första styrelsemöte bordlades frågan. Sex månader efteråt (1904 25/11) bestämde man sig för anslutningen. Någon skicklig förhandlare hade i mellantiden uppnått, att fäktningen skulle bli egen fri sektion inom RF och att ‘passusen’ ströks. På så vis föddes Svenska Fäktförbundet. Dess förste ordförande var Sten Drakenberg.”

Självklart ska 110-åringen firas. Under lag-SM på lördag är du välkommen på tårtkalas i Eriksdalshallen klockan 12. Efter tårtan fortsätter herrflorettens tävling samtidigt som damvärjans semifinaler, säkert med några av våra stjärnfäktare i lagen, drar igång.

Vi bjuder på tårtan och kaffet men du får gärna bidra till vår fond för utbildning av fäktinstruktörer antingen på plats eller via Svenska Fäktförbundets bankgiro 124-7956.

Anmäl dig via Facebook senast torsdag 27 november så vi vet ungefär hur många som kommer. Länk till anmälan