Nyheter från FIE-kongressen - Svensk Fäktning

Nyheter från FIE-kongressen

FIE:s nya webbplats – fie.org

Den nya webbplatsen från FIE lanseras idag och ersätter de existerande fie.ch och fie.org. Lite nyheter:

 • Mer bilder
 • Ny kalender
 • Fullständig resultatredovisning, inklusive pouler

Fie.ch kommer att sluta fungera 20 december.

Regeländringar

 • Det blir möjligt att i samma lagmöte byta in en fäktare som tidigare blivit utbytt. Dock får samma fäktare bara mötas en gång under ett lagmöte.
 • De hårda bröstskydden kan göra att stötar inte markeras på rätt sätt. SEMI-kommissionen har nu fått i uppdrag att ta fram en standard och tester för “mjukare” bröstskydd.
 • Nationalitetsbeteckningar blir numera obligatoriska under alla faser av en seniorvärldscup (inte bara 64-tablån)
 • Med anledning av händelserna vid London-OS där det i damvärjfinalen rådde en oklar situation under sista sekunden ska apparatens tidtagning nu även visa återstående tid med noggrannhet på 1/100 sekund och domaren ska sköta tidtagningen under sista minuten. Reglerna ska börja tillämpas på senior-VM och OS.
 • Den nya sabelhandsken med striktare regler finns nu i reglementet.
 • På lagtävlingen under JVM ska man numera fäkta ut om platserna 5-16.
 • Corps-à-corps på florett och sabel tas bort som exempel på fel i paragraf t.104
 • Placering 65-96 ska ge 1 världscuppoäng från nästa säsong
 • Det blir nu obligatoriskt att ha en extra maskledning på florett och sabel med sig till pisten (som man har kroppsledning och vapen)

Svenska Fäktförbundet hade lämnat tre förslag. Det första var ett förslag  reform av organisationen för tävlingsledningen vid mästerskap med klarare roller för delegater från domar-, SEMI- och medicinska kommissionerna. Detta förslag antogs med röstsiffrorna 82 för och 8 emot. 

De två andra förslagen hänsköts till en arbetsgrupp för ytterligare beredning. Det ena förslaget innebär att resultaten från olympiska spel inte ska räknas in i världsrankingen under säsongen efter ett OS eftersom så få länder deltar. I det andra förslogs att cykeln för hur lagtävlingarna på OS ska förläggas skulle fastläggas som princip så länge fäktningen bara har tio guldmedaljer.

Nytt samarbete med Euronews

Under kongressen slöt FIE avtal med TV-kanalen Euronews. Euronews sänder på 13 språk över hela världen med en och en halv miljard potentiella tittare.  Dagligen har man 10 miljoner tittare. 

Avtalstiden är tre år, med början 28 november i år. Under fäktsäsongen (20 veckor) kommer Euronews att sända 90-sekundersinslag i sina sportsändningar från fäkttävlingar, vilka sammanlagt kommer att repriseras 30-50 gånger. Resultat, kommentarer och annat material kommer även att publiceras på webb och youtubekanal (euronews är bland de fem största på Youtube). Fäktningen kommer dessutom att få 300 reklamspots per år.

FIE:s ekonomi

Från och med 2015 övergår FIE till kalenderår som räkenskapsår. Den 30 juni 2014 hade FIE ett eget kapital på 28,6 miljoner schweizerfranc vilket motsvarar cirka 225 miljoner svenska kronor. Budgeterade kostnader 2015 är totalt 6,7 miljoner schweizerfranc, uppåt 54 miljoner kronor. Den viktigaste intäkten i budgeten är en donation från president Usmanov på 5,5 miljoner schweizerfranc (ca 44 miljoner kr).

Mästerskapsarrangemang

2015

Kadett- och junior-VM: Tasjkent, Uzbekistan

Veteran-VM: Limoges, Frankrike

2016

Kadett- och junior-VM: Bourges, Frankrike

Lag-VM (damflorett och herrsabel): Rio de Janeiro

Veteran-VM: Stralsund, Tyskland

2017

Senior-VM: Leipzig, Tyskland

Veteran-VM: Maribor, Slovenien

Svenskar får uppdrag

Igår fattade FIE:s exekutivkommitté beslut som blivit offentliga idag, och som i några fall berör svenskar. SvFF:s före detta vice ordförand Per Palmström har utsetts till ledamot i directoire technique vid VM i Moskva till sommaren, vår förbundsläkare Rolf Skuncke har utsetts till medicinsk delegat vid kadett- och junior-EM i Maribor och Pierre Thullberg har utsetts till ledamot i directoire technique vid jkadett- och junior-VM i Tasjkent.

Usmanovs öppningsanförande

FIE:s president Alisher Usmanov underströk i sitt öppningsanförande två avgörande punkter för fäktsporten:

 • TV: FIE satsar stora resurser på att förbättra TV-bevakningen av fäkttävlingar. Man har nyligen slutit avtal med Eurosport och också kommit långt i samarbetet med Euronews.
 • Olympiska spelen: Usmanov ser OS i Rio som oerhört viktiga och underströk att fäkttävlingarna måste bli ännu bättre än vad de var i Rio. Internationella Olympiska Kommittén kräver att alla idrotter måste vara kreativa, nytänkande och förtståeliga.