Inför OS-fäktningen - Svensk Fäktning

Inför OS-fäktningen

Damvärja individuellt lördag 6/8, lag torsdag 11/8

Här skulle vi ju ha haft Emma och laget. Därmed den gren som är mest intressant för oss svenskar. Favorit är nog de sista två årens världsmästarinna, lilla italienskan Rossella Fiamingo, 1,67 lång, (om vilken Emma på presskonferensen efter VM förra året sa: ”unfortunately Rossella was too short for me today”) även om hon haft en motig säsong i år. Kanske får därmed världscupettan Anqi Xu från Kina gälla som favorit. Hårdsatsande Rysslands Tatiana Logunova är också en het kandidat. Vi svenskar får väl hålla på någon av de 3 estniskorna som är med. Spännande också om hemmapubliken kan bära fram fotomodellomsusade Nathalie Moellhausen som tidigare var italiensk landslagsfäktare, men som nu bytt nationalitet och är Brasiliens främsta hopp i fäktningen.

Herrflorett individuellt söndag 7/8, lag fredag 12/8

Ett getingbo; här vimlar det av heta fäktare. USA har ett starkt lag med världscupettan Alexander Massialas på topp. Regerande världsmästaren Yuki Ota från Japan – så mycket samuraj man kan få se – är en annan storfavorit. Guldmedaljören från London 2012 Sheng Lei, Kina, är också med, men har haft det tyngre senaste året, kanske då att silvermedaljören från förra spelen egyptiern Alaaeldin Abouelkassem är farligare? Dessutom finns ett antal rutinerade italienare och fransmän med.

Damsabel individuellt måndag 9/8, lag lördag 13/8

En intressant gren. Ryssland har köpt europeiska stjärnfäktmästare på alla vapen för att vinna medaljer och har en storfavorit i damsabelns Sofiya Velikaya, som får extra press på sig att leverera när så många ryska idrottsmän är utestängda till följd av doping. Närmaste utmanare ukrainskan Olga Kharlan och guldmedaljören från Peking 2008 och Aten 2004 Mariel Zagunis, USA. Spännande också i dessa dagar om muslimska amerikanskan Ibtihaj Muhammad, som fäktar i muslimsk huvudduk, kan bli OS-medaljör för USA.

Herrvärja individuellt tisdag 9/8, lag söndag 14/8

Kommer ettan på världsrankingen Gauthier Grumier, Frankrike, äntligen att få vinna en stor individuell titel? Kanske är detta hans sista chans efter att ha varit nära så många gånger? Utmanare saknas inte. Landsmannen och färske europamästaren Yannick Borel ser ut att vara i fin form. Eller kanske regerande världsmästaren, 41-årige Geza Imre från Ungern, kan avsluta sin karriär i topp efter en lång karriär, 20 år efter att han slog ut vår egen Peter Vanky i Atlanta och slutligen tog bronset?

Damflorett individuellt onsdag 10/8

Största frågan om någon kan hota italienskorna i deras paradgren där de har världscupsuveränen Arianna Errigo och guldmedaljören från London 2012 Elisa Di Francisca. Ryskorna Inna Deriglazova och Aida Shanaeva tog dock både guld och silver på hemma-VM förra året.

Herrsabel individuellt onsdag 10/8

En spektakulär gren – här kommer det att smälla. Favorit: Rysslands Alexey Yakimenko, för vilken samma sak gäller som för Velikaya ovan. Främste utmanare är Junghwan Kim, Sydkorea och förra spelens guldmedaljör den ungerske nationalhjälten Aron Szilagyi. Spännande att se om USA:s Daryl Homer, uppvuxen i Haarlem i New York kan utmana, liksom om guldmannen från Athen 2004 Italiens Aldo Montano – superstjärna och jetsetare i sitt hemland – kan blanda sig i.