Många är de elever som har haft Orwar som fäktmästare under årens lopp på Stockholms Allmänna Fäktförening, SAF, en förening som Orwar byggde upp till en mycket framgångsrik förening under 70-, 80- och 90-talet.
Den egna fäktkarriären började 1952 på Östra Real med Uno Thulin som fäktmästare och framgångarna kom snabbt. 1958 blev det ett SM-guld individuellt i florett, året därefter uttagen till landslaget som värjfäktare och samma år deltagande i den första stora turneringen; VM i Budapest tillsammans med Hans Lagerwall, Axel Wahlberg och Jan Skogh. Fäktkarriären blev framgångsrik med flera SM-titlar, landskamper, seger i Kungakannan, VM-silver och OS-finaler. 1965 tilldelades Orwar “Stora Grabbars Märke” för sin framgångsrika karriär.
1969 utnämndes Orwar till förbundskapten för landslaget. Tillsammans med Bela Rerrich och Francesco Gargano drogs planerna upp för att nå toppen. Träningslägren blev fler och mer intensiva. Allt planerades och utvärderades. Framgångarna började komma med en bronsmedalj på Kuba 1969 och ytterligare ett brons i Wien 1971.
När Rolf Edling blev världsmästare 1973 i Göteborg var Orwar inte närvarande, han studerade då på den Ungerska idrottshögskolan för att få en formell fäktmästarexamen. Den blev sedan en sporre till den fortsatta ledarkarriären på SAF och i landslaget.
När Orwar slutade som förbundskapten efter OS-guldet i Montreal 1976 för att studera till idrottslärare vid GIH lämnade han ett svårslaget facit efter sig: ett OS-guld för laget, fyra VM-guld och en dominans på världscupen. Sverige behöll dessutom sin ställning i toppen ytterligare några år.
Förutom de stora framgångarna på 1970-talet så betydde Jerri Bergströms JVM-silver 1981 väldigt mycket. Likaså Jerris OS-final i Seoul 1988.
Vid sidan av eleverna på SAF och ledaruppdraget i landslaget så var det Orwar som skötte undervisningen av nya instruktörer, kurser som ofta var förlagda till landslagets träningsläger ute på arméns regementen eller flygvapnets flottiljer. “Battman” Bas tekniskt/taktiskt manual som undervisningsmaterialet heter var Orwars produkt. Den skrevs under 1980-talet men fick många uppföljare och är i ständig utveckling. Den baseras på alla erfarenheter från OS, VM och världscupen.
För sin ledargärning så har Orwar belönats rikligt under årens lopp, han har erhållit Svenska Fäktförbundets högsta utmärkelse flera gånger. Stockholms Idrottsförbunds högsta utmärkelse och Stockholms Fäktförbunds högsta utmärkelse. 1995 tilldelades han RFs högsta utmärkelse för en lång ledarkarriär.
Vänligen ta emot vårt stora grattis på 75 årsdagen, Orwar, och även vårt tack för allt Du gjort för svensk fäktning.
Dina tidigare elever, genom
Bengt Boogh