EM-brons till Elvira Mårtensson - Svensk Fäktning

EM-brons till Elvira Mårtensson

Efter att ha gått vidare från den inledande poulen med fem segrar, rankad som nummer 13 av de 89 deltagande, visade hon en oerhörd stabil fäktning i direktelimineringen.

Resultaten 15-8, 15-11, 15-12 och 15-10 talar sitt tydliga språk – speciellt som det inte var någon enkel väg fram till semifinalen. I T8 väntade ungerskan Kinga Nagy, rankad som nummer 32 i världen. Hon avspisades dock med klara 15-10 och bronsmedaljen var ett faktum.

I semin ställdes Elvira mot världssexan, rumänskan Alexandra Predescu. Även här var det jämnt, men tyvärr drog rumänskan det något längre stråt och tog hem segern med 15-13.

Utöver bronsmedaljen var det ett över lag framgångsrikt EM. Sverige tog bland annat en hedrande sjätteplats i florettens lagtävling för kadettherrar. Extra roligt eftersom man lyckades ta igen underläget 44-38 mot starka Tyskland och vinna med minsta möjliga marginal.

I värjherrarnas lagtävling för juniorer blev det först klar seger mot Azerbajdzjan i kvalet. Sedan väntade urstarka Italien, som blev för starka. Men därefter storfäktade Sverige sig igenom placeringsmatcherna och slutade på en mycket hedrande niondeplats. Detta är goda nyheter inför kadett- och junior-VM i Verona i vår, eftersom Sverige då får en bättre ranking.

Ett flertal fäktare tog sig också till T16, Miriam Schreiber, Malte Westesson och Hugo Isaksson på florett kadetter och Linus Islas Flygare på värja juniorer.

– Jag är mycket nöjd med vår insats i Sotji. Framför allt Elviras brons förstås, men i nästan samtliga grenar har vi bra prestationer. Det bådar gott inför framtiden. Dessutom vill jag rikta ett speciellt tack till våra förbundskaptener Alexander Siniak och Max Körlinge. De har gjort ett fantastiskt jobb och har tillsammans med de klubbtränare som varit på plats verkligen lyckats entusiasmera och plocka fram det bästa hos våra fäktare, säger Jonas Thunberg, High Performance Manager på Svenska Fäktförbundet.