Nya turer i kampen för ett mer rättvist OS-kval - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Nya turer i kampen för ett mer rättvist OS-kval

Nya turer i kampen för ett mer rättvist OS-kval

Lördagen den 27 november är det kongress i Internationella Fäktförbundet i schweiziska Lausanne. Svenska Fäktförbundet har tagit fram ett förslag till ett mer rättvist OS-kval inför Paris-OS – ett förslag som Internationella Fäktförbundet inte vill lägga fram.

– Vi har kämpat under flera år för att åstadkomma förändringar i OS-kvalet, berättar Otto Drakenberg som är ordförande i Svenska Fäktförbundet. Det nuvarande systemet är mycket gynnsamt för de länder som kvalar in lag eftersom det ger tre starter i den individuella tävlingen. Systemet gynnarde stora nationerna inom vår idrott som har resurser att hålla igång många lagsatsningar.

– Dessa länder tar oproportionerligt många medaljer. Eftersom framgångar på OS ger ökad finansiering från den nationella olympiska kommittén i nästan alla världens länder innebär denna situation att avståndet hela tiden ökar mellan de starka länderna och alla de övriga och det blir allt svårare att slå sig in bland de länder som har en chans att klara kvalet.

Tabellen nedan visar att de sex mest framgångsrika länderna Ryssland, USA, Kina, Frankrike, Sydkorea och Italien stått för 40 procent av alla individuella starter och nästan 60 procent av alla lagstarter vid OS under perioden 2004 till 2021. Dessa sex länder har tagit över 70 procent av av alla medaljer.

Tabell OS-kvalificering och medaljer 2004-21

– Vårt förslag innebär att den individuella kvalificeringen och lagkvalificeringen separeras, berättar Otto Drakenberg. Dessutom begränsas deltagandet i den individuella tävlingen så att varje nation endast får ha en deltagare i varje tävling, vilket är det normala i andra kampsorter. Lagtävlingarna minskar i omfång för att lämna plats för fler individuella starter. På det sättet öppnar vi upp för att flera nationer ska få möjlighet att skicka fäktare till de Olympiska spelen och minskar dominansen från de stora länderna.

Det svenska förslaget har dock stött på hårt motstånd. FIE (Fédération Internationale d’Escrime), det internationella förbundet, vägrar att släppa fram förslaget för behandling på kongressen. I nuläget ser det inte ut som att det kommer att kunna bli någon omröstning om hur OS-kvalsystemet ser ut. FIE hävdar att det är något som bestäms i förhandling med Internationella Olympiska Kommittén. Därför kan inte frågan komma upp på kongressen.

– Internationella Fäktförbundet har bemött oss på på ett mycket märkligt sätt i denna fråga. Redan på kongressen 2017 lyfte vi frågan och jag skrev ett brev till president Alisher Usmanov i januari 2018 som jag aldrig fick ett tydligt svar på. I januari i år skrev vi tillsammans med 23 andra nationella fäktförbund på nytt till presidenten och lämnade förslag till hur förbättringar skulle kunna uppnås genom ökad deltagarkvot för fäktningen. President Usmanov svarade då att alla vägar hade prövats men att det inte fanns någon möjlighet till fler fäktare på OS så länge vi inte kunde visa på att idrotten utvecklas globalt.

– Då tog vi fram ett förslag som utifrån nuvarande kvota ändå skulle innebära att många fler länder skulle få möjlighet att deltaga och att kvalet blev mycket mer rättvist eftersom fler av de högst rankade fäktarna i världen skulle få möjlighet att delta. Vi svenskar har bittra erfarenheter av att fäktare som Peter Vanky 2004 och Emma Samuelsson 2010 rankades bland de tio bästa i världen och ändå inte fick delta medan betydligt lägre rankade fäktare kunde delta individuellt genom lagkvalet.

– Sedan upptäckte vi att vårt förslag inte behandlades av FIE:s expertkommissioner under sommaren så som stadgarna föreskriver och vi fick i juli veta att vårt förslag inte skulle tas upp på kongressen. Vi har sedan dess protesterat kraftigt men inte fått något svar från FIE. De senaste dagarna har Legal Commission bekräftat att förslaget inte ska behandlas och vi är mycket besvikna.

– Vi fortsätter att kämpa och kommer att göra vårt bästa under kongressen för att få med oss andra länder på våra tankar. Vi vet att vårt förslag skulle vara gynnsamt för de flesta av FIE:s medlemsförbund utom de 15-20 mest framgångsrika och vi kommer inte att ge upp. Vi var inte beredda på att bli behandlade på det sätt vi blivit inför årets kongress men kommer att komma tillbaka med nya förslag om vi inte får hgehör denna gång.

Läs Svenska Fäktförbundets senaste brev till FIE:S exekutivkommitté här

Du kan läsa mer om Svenska Fäktförbundets förslag här


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?