Resetips för svenska fäktare - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Resetips för svenska fäktare

Resetips för svenska fäktare

Läs alltid de rekommendationer som finns från UD och/eller svenska ambassaden i det aktuella landet.

Pass och andra resedokument

Kolla att passet gäller minst sex månader från sista resdag. I många länder är detta ett krav. Kolla visumregler och ansök i mycket god tid. Spara all dokumentation kring visum inklusive ”små kvittolappar” du kanske får vid inresa. Dessa kan komma att krävas vid utresa.

Skriv alltid ut arrangörens inbjudan och förbundets PM och ha med dig i handbagaget.

Dela resehandlingar såsom flygbiljetter, vaccinpass och fotokopia på pass med dina resekamrater i Dropbox, OneDrive eller i en Whatsapp eller Signal-grupp. Se till att alla dina resehandlingar är tillgängliga offline i din mobil.

Se till att ditt covid vaccin-bevis inte har passerat datum. Nya nerladdade vaccin-bevis har en giltighetstid på ett år.

Skriv ut anmälningslistan till tävlingen. Det kan vara bra att ha om du får frågan om vad ditt ärende är i landet.

När det gäller resehandlingar är det bra att man alltid tänker på redundans dvs att man har kopior på flera olika ställen såsom i telefonen, hos sina resekamrater samt utskrivna papperskopior.
I iPhone och i Android-mobiler finns det appar som heter Filer som är alldeles utmärkta att spara resedokument i pdf-format i. 

Ekonomi

Lägg in ditt eller dina betalkort i mobilen (Wallet eller Google Pay). Tappar du ditt betalkort eller om det går sönder har du möjlighet att kunna betala med mobilen.

Vissa betalkort kan ha inbyggda spärrar för betalning utomlands. Kolla upp vad som gäller just ditt betalkort innan du reser och ”öppna kortet” för det land du ska resa till.

Ha inte hela reskassan på det bankkontot som är kopplat till ditt VISA/Master Card. Skapa ett sparkonto där du har mestadels av pengarna och för över förslagsvis dagskassor till kontot som är kopplat till betalkortet.

Försäkringar

Se till att du har en giltig reseförsäkring. Brukar ingå när man betalar resan med kreditkort eller i hemförsäkringen.

Svenska Fäktförbundet har via Folksam en försäkring som täcker rimliga kostnader för vård vid sjukdom eller skada under resa där man tagits ut av förbundet, inklusive hemtransport om det skulle bli nödvändigt. Vård för covid-19 ingår i försäkringen men inte kostnader för karantän.

Observera att Svenska Fäktförbundet inte har den typ av försäkring som ofta finns vid betalning med Visa eller Mastercard, dvs. exempelvis ersättning för kostnader som inte kan utnyttjas pga. sjukdom eller kostnader för förkommet bagage eller stöld under resan. För detta måste den resande kontrollera vad som gäller i den egna hemförsäkringen och/eller teckna kompletterande reseförsäkring. I de fall bokning och betalning måste gå via förbundet så kan SvFF ställa ut intyg om detta men det är fortfarande den resande (eller dennes försäkring) som står för sina kostnader i händelse av sjukdom.

Skaffa det Europeiska sjukförsäkringskortet hos Försäkringskassan.
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort

Mobiltelefoni

Notera även att öppna Wi-Fi-nät kan vara osäkra. Måste man använda dessa kan man skydda sin mobil med exempelvis appen Phone Guardian. https://www.phoneguardianapp.com/
På öppna nätverk finns det en risk att få mobilen hackad.

Även usb-uttag för laddning av batteri på tex flygplatser eller andra offentliga inrättningar kan medföra risk att utsättas för dataintrång.

Ha alltid uppdaterade operativsystem och appar på telefonen innan du reser.

Tänk på att samtal och mobilsurf utomlands ibland fortfarande är mycket dyrt, framförallt utanför EU. Stäng av roaming på din mobil och använd surf enbart när du har tillgång till Wifi, annars kan nästa mobilräkning bli en obehaglig överraskning. Var uppmärksam om du befinner dig på gränsen mot ett icke EU-land eftersom mobilen kan koppla upp mot det andra landets GSM-stationer och bli dyrt.

Ett alternativ utanför EU kan vara att köpa ett lokalt SIM-kort typ ”kontantkort”. För några hundralappar får du ofta väldigt mycket surf, samtal och sms. Att göra så är nästan nödvändigt om du behöver använda Googla Maps eller andra gps-tjänster.

Övriga tips och råd

Packa smart! Vad av din utrustning kan du inte tänka dig att tävla utan? Måste du ha just dina skor? Kan du absolut inte tänka dig att fäkta med en nyinköpt eller lånad mask? Handsken? Turstrumporna? Packa i så fall detta i ditt handbagage.  

Under hela din resa representerar du Svensk Fäktning och har att följa den uppförandekod som gäller. Läs mer här: https://svenskfaktning.se/wp-content/uploads/2022/02/Arbetsordning-Svenska-Fa%CC%88ktfo%CC%88rbundet-2022-02-13_.pdf

Ladda ner och aktivera appen Freja eID som en alternativ identifieringskälla.
https://frejaeid.com/

TREVLIG RESA OCH LYCKA TILL PÅ TÄVLINGEN!


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?