Rapport från VM i Kairo: Lagtävlingarna - Svensk Fäktning

Rapport från VM i Kairo: Lagtävlingarna

Världsmästerskapen i Kairo avslutades med lagtävlingarna. Sverige ställde upp med lag på herr- och damvärja.

20 juli: Damvärja lag

I damvärja ställde 33 lag upp. I det svenska laget ingick Sophie Engdahl, Emma Fransson, Elvira Mårtensson och Emelie Mumm. . Första motståndare i 32-tablån blev den svåra motståndaren Ukraina. Svenskorna tog ledning och hängde med bra i inledningen men när lagmötet kommit halvvägs började Ukraina dra ifrån. Förlust 34-45 och förstås besvikelse hos de svenska fäktarna som siktat in sig på att upprepa bedriften vid EM då olympiamästarna från Estland besegrades. Slutlig 20:e plats för Sverige. Världsmästare blev Sydkorea efter att ha besegrat Italien i finalen.

Damvärjlaget: Sophie Engdahl, Elvira Mårtensson, Emma fransson och Emelie Mumm. Foto: BizziTeam/FIE

21 juli: Herrvärja lag

Sveriges första motståndare i det 45 lag starka startfältet blev Nepal i 64-tablån. Det svenska laget, bestående av Linus Islas Flygare, Axel Matsson, Jakob Stymne och Jonathan Svensson hade inga större problem att avfärda det motståndet med segersiffrorna 45-14. Nästa motståndare, 13:e rankade Kazakstan, innebar en betydligt större utmaning. Efter fem matcher ledde Sverige med nio stötar men kazakerna hämtade successivt in ledningen så att det endast skilde två stötar (35-33) inför sista matchen. Jonathan Svensson, som fäktat stabilt under hela lagmötet, klarade utmaningen med glans och slutsiffrorna skrevs till 43-39 när tiden gick ut.

Herrvärjlaget Linus Islas Flygare, Jakob Stymne, Jonathan Svensson och Axel Mattsson. Foto: Eva Pavía BizziTeam/FIE

I 16-tablån ställdes det laget mot de blivande silvermedaljörerna Italien. Här blev det en klar förlust 32-45 och svenskarna fick fortsätta på baksidan.Tablå 9-16 innebar möte med Spanien, ett lag som svenskarna besegrat tidigare under säsongen. Denna gång lämnade spanjorerna inget utrymme för diskussion. De tog ledningen i inledningen av matchen, en ledning som de behöll, och svenskarna fick se sig besegrade 41-45. Även i nästa lagmöte mot Kanada blev det förlust 43-45 trots en stark upphämtning av Linus Islas Flygare och Jonathan Svensson i de två sista matcherna.

I matchen om 15:e plats blev det däremot svensk seger 45-40 mot Colombia. Segern mot Kazakstan och femtondeplatsen innebar att svenskarna klättrade på världsrankingen.

Världsrankingen säsongen 2021-22

När säsongen 2021-22 nu är avslutad i och med världsmästerskapen placerar sig både damlaget och herrlaget i värja på världsrankingens 20:e plats. Det innebär att klättringen uppåt fortsätter. Noterbart individuellt är att Jonathan Svensson avslutar säsongen med plats 59 på världsrankingen på herrvärja. Det är länge sedan Sverige hade en så högt rankad fäktare efter en säsong. Miriam Schreiber är rankad på plats 69 i världen vilket är en nivå som inte ofta setts inom svensk damflorett. Storasyster Ester Schreiber tar sig också in topp 100 på världsrankingen. På damvärja har Sverige två fäktare topp 100: Emma Fransson och Elvira Mårtensson och såväl Emelie Mumm som Sophie Engdahl har tagit sig fram till 64- och 32-tablåer under säsongen. På herrflorett är Felix Petrine den ende svenske fäktaren med seniorpoäng på plats 243.

Ekonomin är skral för svensk elitfäktning men vi får hoppas att den positiva utvecklingen ska få en fortsättning under kommande säsong. I mars nästa år inleds kvalperioden inför OS i Paris 2024.