Säsongens första landslagssamling - Svensk Fäktning

Säsongens första landslagssamling

I helgen genomfördes den första landslagssamlingen för värja säsongen 2023/24. Samlingen omfattade samtliga klasser – kadett, junior och senior – i både dam- och herrklassen. På programmet stod fystester, ledda av Pontus Weman Tell, teoripass, träningspass och såklart sparring.

På plats var samtliga förbundskaptener för säsongen 2023/24: Ninni Kysela och Maria Elmfeldt Öhrskog för damvärja, Johan Lewin och Jakob Willemo för värja herrar kadett och junior, samt Ulf Sandegren för värja herrar senior.

Johan Lewin, nytillträdd förbundskapten tillsammans med Jakob Willemo, är nöjd med sin första landsladssamling som coach:

– Det var extremt roligt att vara med på detta lägret, för mig första som förbundskapten. Det var en fullspäckad helg med fystester, fäktning och teori som jag tyckte alla genomförde väl. Jag vill rikta ett stort tack till Pontus för att han höll i fystesterna och jag ser redan fram emot resten av säsongen.

Första landslagssamlingen (i fäktning) var det också för den nytillträdda generalsekreteraren Carolina “Carro” Håkanson, som beskriver helgen i glada ordalag:

– För min del var det härligt att få en större insyn i vår landslagsverksamhet. Min upplevelse var att det var en härlig stämning och ett välorganiserat läger.

Det är verkligen en häftig sport; jag fick se svetten rinna och höra klingandet av stål.

Kontraster mellan intensiva matcher, vila med skratt där emellan, snygga till sig inför fotografering och lagsamtal tillsammans med förbundskaptener. Det här lägret kändes viktigt.

Det som gjorde mest intryck hos mig var sammanhållningen mellan fäktarna och att det blev en härlig dynamik av att samla både herr- och damfäktare i kadett-, junior- och seniorklassen. Unga får lära sig av äldre och tjejer kan sparra mot killar.

Jag tar också positivt med mig mina samtal med förbundskaptener och med alla fäktare som var kallade till denna landslagssamling. Vi pratade fystester, dagböcker, träning och mycket mera. Heja Svensk Fäktning!

Mot slutet av oktober är det dags för säsongens första landslagssamling i florett.

Foto: Jens Alftberg/Svensk Fäktning