Referat Malmö International 2024 - individuell - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Referat Malmö International 2024 – individuell

Referat Malmö International 2024 – individuell

På de 30 pisterna i friidrottsarenan Atleticum avgjordes Malmö International 2024 som i år hade rekordmånga 326 starter från 31 länder. Tävlingen, som även utgjorde de nordiska mästerskapen i värja, är en klassiker som lockar många av de nordiska landslagen och är en bra uppvärmning inför de stundande europamästerskapen. Arrangörer var som vanligt Malmö Fäktklubb, ett stort tack från förbundet till alla volontärer som gjorde att denna tävlingen blev möjlig att genomföra.

Individuell herrvärja

Tävlingen i herrvärja var en av de största på länge med hela 137 starter, däribland många meriterade fäktare från hela Norden. Trots att Sverige prenumererat på medaljer i många år så har ingen svensk vunnit tävlingen sedan 2011, en trend som fortsatte då estniske Markus Salm besegrade svenske Jonathan Svensson i finalen. Salm har tunga meriter i juniorfäktningen och var en av de stora favoriterna inför tävlingen. Esten gick obesegrad dagen igenom och nådde finalen efter vinst i kvartsfinalen mot landslagskollegan Altunin och i semifinalen mot Jan Tivenius. Finalen mot Svensson var jämn men Salm drog det längsta strået och säkrade Estlands första guldmedalj sedan 1999 då Kaido Kabermaa vann dåvarande Ystad International. 

Förutom Jonathan Svenssons silvermedalj plockade Sverige hem ett brons via Jan Tivenius efter en enastående instats. 63-åringen dubblerade i seniorklassen samt veteran-60 och lyckades kamma hem medaljer i båda klasserna. Tivenius gick rent genom sin poule i seniorklassen och på vägen till medaljen hade han några imponerande vinster. Bland annat besegrande han den svenska mästaren Ian Bäckström med 15-14 och den norska talangen Benjamin Dahlbo med samma siffror. I semifinalen blev Salm för svår men Jan bärgade en medalj, precis som han gjorde 39 år sedan, 1985. Den andra bronsmedaljören var Isaac Hayes som tävlar för Australien men som till vardags tränar hos FFF i Stockholm.

Individuell damvärja

I damvärjklassen riktades alla blickar mot Irina Embrich, OS- och VM-guldmedaljör med det urstarka estniska laget. Embrich var favorittippad inför tävlingen och lyckades hålla för trycket. Hon gick obesegrad i pouleomgången och hade en rad bekväma vinster på sin väg mot kvartsfinalen. Där blev hennes motstånd, litauiska Vikte Azukaite, betydligt tuffare, men Embrich lyckades hålla ihop det och besegra den regerande mästarinnan med 15-10. I semifinalen ställdes hon mot Sveriges största hopp och tävlingens kanske näst bästa fäktare, Emma Fransson. Emma bjöd på bra motstånd men Embrich med sin rutin var för stark och vann till slut den jämna matchen med 15-12. I finalen ställdes estniskan mot litauiska Bajorunaite-Stauske som i semifinalen besegrat svenska Louise Ulltjärn med 13-12. I finalen var Embrich den tydligt bättre fäktaren och tog enkelt hem guldet samt titeln som nordiska mästarinna. 

Sverige tog två brons i tävlingen och tyvärr slog många av de svenska fäktarna ut varandra. Exempelvis besegrade Emma Fransson landslagskollegan Sophie Engdahl redan i 16-tablån och i kvartsfinalen förlorade svenska mästaren Moa Maaninka mot Louise Ulltjärn. Av de 16 bästa placeringarna var nio svenska, en siffra som pekar på bredd i svensk damvärja och många unga fäktare på uppgång.

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?